Ακρόαση άρθρου......

Οι εσωστρεφείς και οι εξωστρεφείς άνθρωποι έχουν διαφορετικούς, ίσως καλύτερα «συμπληρωματικούς», τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίζουν το άγχος που βιώνουν αλλά και τις συναισθηματικές τους ανάγκες. Οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται ως εσωστρεφείς, απολαμβάνουν την παρέα των άλλων, αλλά δεν επιθυμούν την άμεση συναναστροφή με πολλά διαφορετικά άτομα.

 

Προτιμούν τη  μοναξιά και την ηρεμία που τους προσφέρει η ανάγνωση ενός βιβλίου. Είναι συνήθως ντροπαλοί και επιφυλακτικοί με τους άλλους και επιλέγουν να εκφράσουν τη γνώμη τους μετά από ώριμη σκέψη.

Αντίθετα οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται ως εξωστρεφείς, μοιάζουν βιαστικοί και παρορμητικοί. Συνήθως,  μιλούν γρήγορα και δυνατά χρησιμοποιώντας έντονα και τη  μη λεκτική επικοινωνία. Έχουν πολλές παρέες και είναι ιδιαίτερα αγαπητοί και διασκεδαστικοί. Η μοναξιά τους εγκλωβίζει,  διότι τις περισσότερες φορές αντλούν ενέργεια από τους γύρω τους.

Μπορούν να συνυπάρξουν σε μία σχέση;

Να θυμάστε ότι έχετε κοινή πορεία

Προσπαθώντας να συγκρίνει ο καθένας από μας την εσωστρέφεια με την εξωστρέφεια μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι δε  μιλάμε για ένα καλύτερο και ένα χειρότερο χαρακτηριστικό της προσωπικότητας, αλλά για δύο χαρακτηριστικά που απλά διαφέρουν. Αναγνωρίζοντας όμως τις διαφορές που υπάρχουν, μας δίνεται η δυνατότητα να σεβαστούμε το  σύντροφό μας αλλά και τον ίδιο μας τον εαυτό.  

Αγαπήστε τις διαφορές

Ο εξωστρεφής, φέρνει στη ζωή ενός ζευγαριού νέους ανθρώπους, νέες ιδέες και δραστηριότητες. Ο εσωστρεφής από την άλλη, δημιουργεί την ηρεμία και τη συναισθηματική ασφάλεια που χρειάζεται μια σχέση. Οι διαφορές μπορούν να υπερισχύσουν στη σχέση αν ασχολήστε μόνιμα με αυτές και ξεχνάτε να δείτε τα οφέλη τους.

10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.

Θέστε όρια μεταξύ σας

Αν ο εσωστρεφής σε μια σχέση δεν επιθυμεί την πραγματοποίηση μερικών δραστηριοτήτων, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να στερήσει από τον εξωστρεφή την ευκαιρία να ικανοποιήσει τις δικές του ανάγκες. Το να  ευχαριστιέστε με πράγματα που δεν ευχαριστούν το σύντροφό σας, δεν πρέπει να σας γεμίζει ενοχές, απλά δώστε του την ευκαιρία της επιλογής για τη  συμμετοχή του ή μη σε αυτές. 

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Άντζελα Π. Νικήτα
Κλινικός Ψυχολόγος - Ψυχολόγος της Υγείας

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.