Κάθε μέρα μπορεί να ακούς τα ίδια και τα ίδια σε διαφορετικούς κοινωνικούς κύκλους. Πολλές φορές ίσως να αναρωτιέσαι από πού προέκυψαν αυτές οι απόψεις.
Ούτε οι ίδιοι που τις ενστερνίζονται θα θυμούνται από πού ξεκίνησαν, ποιος πρωτοείπε αυτές τις φράσεις και μετά διαδόθηκαν και έγιναν «viral» από μια άλλη εποχή (ένας όρος που, παρότι είναι των τελευταίων χρόνων, είναι απόλυτα διαχρονικός).
«Τα ετερώνυμα έλκονται» - μάλλον ισχύει στη φυσική, αλλά γιατί πρέπει να το θεωρήσουμε δεδομένο στην προσωπική μας ζωή;
«Η ζωή είναι μικρή» - ποιος έχει ορίσει και κρίνει την αξία της ζωής;
«Όλα για κάποιο λόγο γίνονται» - όχι, δεν γίνονται όλα για κάποιο λόγο. Αν σου χάλασε το αυτοκίνητο το πρωί, άργησες να πας στη δουλειά, χάλασε η διάθεσή σου και θα σου κοστίσει ακριβά, δεν έγινε για κάποιο λόγο και για να σε μάθει η ζωή ότι οι δυσκολίες είναι για να τις προσπερνάμε. Θα ήσουν καλά και χωρίς να πάθει ζημιά το αυτοκίνητό σου.
Και άλλες τόσα κοινότοπα επιχειρήματα, απόψεις και κλισέ που ακούμε καθημερινά και αναρωτιόμαστε γιατί πρέπει να τα θεωρούμε πανάκεια χωρίς αμφισβήτηση.
Ο Νικόλας Σμυρνάκης έρχεται με το νέο του βιβλίο Ψέματα που μας έμαθαν για αλήθειες να μας πει:
Αμφισβήτησέ τα όλα. Δεν είναι ντροπή να δέχεσαι βοήθεια ούτε ο Θεός τιμωρεί τους κακούς και ανταμείβει τους καλούς. Μας παροτρύνει να δούμε τον κόσμο… ανάποδα και να καταρρίψουμε μερικές από τις «αλήθειες» (23 για την ακρίβεια) που έχουμε διδαχτεί.
«Μην αγοράζεις το νόημα απ’ όλες τις κουβέντες που σου πουλάνε. Φίλτραρε ό,τι ακούς. Μάθε. Ρώτα. Αμφισβήτησε.»
Το βιβλίο, διαποτισμένο από προσωπικές εμπειρίες του συγγραφέα και με αναφορές σε δεκάδες στοχαστές και στο έργο τους (Νίτσε, Σοπενχάουερ, Καζαντζάκης, Ντεκάρτ κ.ά.), προσφέρει μια φιλοσοφική και παράλληλα βαθιά εμπνευσμένη ματιά για τον κόσμο.
Ευχόμαστε λοιπόν το Ψέματα που μας έμαθαν για αλήθειες να είναι έναυσμα για να αποβάλλουμε υποτιθέμενες βαθυστόχαστες σοφίες.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα και μπορείς να διαβάσεις τις πρώτες του σελίδες.
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας.
Μετάφραση ξενόγλωσσου περιεχομένου, επιμέλεια άρθρων.