Ακρόαση άρθρου......

Συναντηθήκαμε διαδικτυακά με την ψυχολόγο - ψυχοθεραπεύτρια, Κέλλυ Χολέβα. Μιλήσαμε μαζί της για την γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεία αλλά και για την συστημική προσέγγιση, για την ατμόσφαιρα της 1η συνεδρίας με νέους θεραπευόμενους, για τους δισταγμούς πριν την έναρξη της θεραπείας αλλά και για την γενικότερη κατάσταση της ψυχοθεραπείας σήμερα, στην Ελλάδα.

Ακολουθούν οι απαντήσεις που μας έδωσε!

ΕΡ. Για ποιο λόγο επιλέξατε να ακολουθήσετε επαγγελματική καριέρα στον τομέα της ψυχολογίας;
ΑΠ. Πάντα ένιωθα μια γοητεία για τον ανθρώπινο ψυχισμό. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου έβρισκα εξαιρετικά ενδιαφέρον το κομμάτι των ανθρώπινων σχέσεων, την πολυπλοκότητα του ανθρώπινου νου, τον σύνθετο και απρόβλεπτο χαρακτήρα της ανθρώπινης σκέψης και συμπεριφοράς.

Παρατηρώντας τους ανθρώπους γύρω μου, τόσο στο οικογενειακό, όσο και στο ευρύτερο περιβάλλον μου, προσπαθούσα να εξηγήσω πώς γίνεται δύο αδέρφια που ζουν στο ίδιο σπίτι και μεγαλώνουν από του ίδιους γονείς να αντιδρούν εντελώς διαφορετικά στη διαχείριση μιας κατάστασης, πώς το άτομο αυτό οδηγήθηκε στην υιοθέτηση παραβατικής συμπεριφοράς, τι συμβαίνει άραγε σε αυτό το ζευγάρι και βιώνει συνεχώς συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις, τι έχει καταπιέσει το άτομο αυτό, τι έχει προσπαθήσει να απωθήσει και έφτασε στο σημείο να εμφανίσει το συγκεκριμένο αυτοάνοσο, πώς θα μπορούσε να βοηθηθεί στην ανακούφιση των έντονων συναισθημάτων του και στην καλύτερή διαχείρισή τους και άλλα πολλά ερωτήματα που έρχονταν στο μυαλό μου από μικρή.

Η αλήθεια είναι ότι από την Α΄ Λυκείου, μη σας πω και πιο πριν ακόμα, ήξερα τι θέλω να γίνω. Δεν αμφιταλαντεύτηκα ποτέ. Ήθελα να ασκήσω το λειτούργημα του ψυχολόγου βοηθώντας τους ανθρώπους γύρω μου και προσφέροντάς τους εργαλεία και τεχνικές που θα τους βοηθήσουν στην αποφόρτιση, την ανακούφιση και την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής τους. Είναι ένα επάγγελμα που αγαπώ πολύ και το κάνω με αγάπη!

ΕΡ. Τι ψυχοθεραπευτική προσέγγιση ακολουθείτε στη δουλειά σας;
ΑΠ. Στην κλινική μου πράξη χρησιμοποιώ το Γνωσιακό-συμπεριφορικό μοντέλο Ψυχοθεραπείας, που είναι και η κυρίως εκπαίδευσή μου σε ψυχοθεραπευτική προσέγγιση. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής μου στην Οικογενειακή Θεραπεία και τη Θεραπεία Ζεύγους, με το εν λόγω πρόγραμμα να βασίζεται εξ ολοκλήρου στις αρχές της Συστημικής Θεωρίας, εκπαιδεύτηκα σε εργαλεία και τεχνικές του Συστημικού μοντέλου Ψυχοθεραπείας.

Έχοντας ως γνώμονα ότι κάθε θεραπευόμενος αποτελεί μια μοναδική ξεχωριστή οντότητα και ότι ενδέχεται οι ίδιες τεχνικές να μη δουλεύουν το ίδιο σε όλους, η γνώση εργαλείων και τεχνικών από δύο ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις μου δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιώ μεμονωμένα ή και συνδυαστικά τεχνικές των δύο προσεγγίσεων που κρίνω ότι ταιριάζουν καλύτερα στον εκάστοτε θεραπευόμενο και θα φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα στη θεραπεία.

ΕΡ. Μιλήστε μας λίγο για την κύρια προσέγγισή σας. Για ποιο λόγο την επιλέξατε; Ποια είναι τα σημαντικά σημεία αυτής;
ΑΠ. Η Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία είναι από τις πιο διαδεδομένες και ευρέως χρησιμοποιούμενες μορφές ψυχοθεραπείας τα τελευταία χρόνια. Αναπτύχθηκε από τον Aaron T. Beck στις αρχές του 1960 ως ένα δομημένο μοντέλο ψυχοθεραπείας για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Ωστόσο, το αρχικό αυτό μοντέλο με το πέρασμα των ετών εμπλουτίστηκε, ώστε να είναι αποτελεσματικό σε ένα μεγάλο εύρος ψυχικών διαταραχών. Έκτοτε, έχει εφαρμοστεί και φανεί αποτελεσματική σε πλήθος ψυχιατρικών διαταραχών, από τις διαταραχές άγχους και διάθεσης, όπως κρίσεις πανικού, αγοραφοβία, διπολική διαταραχή, κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου, διαταραχή πόνου, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, μέχρι και τις διαταραχές προσωπικότητας.

Βασίζεται στο γνωστικό μοντέλο της συναισθηματικής απόκρισης, βάσει του οποίου τα συναισθήματα και οι συμπεριφορές μας πηγάζουν από τις σκέψεις μας, σε αντίθεση με τα εξωτερικά ερεθίσματα. Είναι μια βραχύχρονη θεραπεία με στόχο, εστιασμένη στο παρόν και στο εδώ και τώρα.

ΚΥΚΛΟΣ ΑΓΧΟΥΣ | 13 ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - 26 ΩΡΕΣ
5 ζωντανά (online) και 8 βιντεοσκοπημένα σεμινάρια για το άγχος | Κόστος συμμετοχής: 40 ευρώ | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR

Οι λόγοι που με ώθησαν να την επιλέξω ως την κύρια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση στην κλινική μου πράξη είναι αρκετοί. Από την επιστημονικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητά της σε ένα ευρύ φάσμα ψυχικών διαταραχών, συγκριτικά με άλλες προσεγγίσεις των οποίων η αποτελεσματικότητα δεν έχει αποδειχθεί ερευνητικά, μέχρι τα θετικά αποτελέσματα στη θεραπεία της κατάθλιψης και των διαταραχών άγχους—διαταραχών που απαντώνται συχνότερα στον πληθυσμό και στις οποίες η Γνωσιακή-συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία θεωρείται ως το «χρυσό πρότυπο» για την αντιμετώπισή τους.

Τέλος, η συνεργατική σχέση μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου, η εφαρμογή στρατηγικών για την επίλυση προβλημάτων, η ψυχοεκπαίδευση του θεραπευόμενου σε δεξιότητες και τεχνικές, ώστε να καταστεί ο ίδιος ο ψυχοθεραπευτής του εαυτού του, καθώς και η βραχεία διάρκεια της θεραπείας αποτέλεσαν τους κυριότερους παράγοντες που με οδήγησαν στην επιλογή της.

ΕΡ. Ποια είναι η κατάσταση της ψυχοθεραπείας σήμερα στην Ελλάδα; Υπάρχει ακόμη το "στίγμα" ή οι άνθρωποι απευθύνονται άφοβα στους ειδικούς;
ΑΠ. Αποτελεί κοινό τόπο ότι το επάγγελμα του ψυχολόγου στην Ελλάδα συνοδεύεται από ένα αίσθημα ντροπής και ταμπού στην κοινωνική συνείδηση. Συχνά επικρατεί η πεποίθηση ότι οι άνθρωποι που ζητούν βοήθεια από επαγγελματίες ψυχικής υγείας είναι αδύναμοι να διαχειριστούν τα προβλήματα και τις καθημερινές προκλήσεις της ζωής.

Εννοείται, πως στην πραγματικότητα, ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Είναι απόλυτα φυσιολογικό κάποια στιγμή στη ζωή μας να έρθουμε αντιμέτωποι με καταστάσεις που θα δυσκολευτούμε να διαχειριστούμε. Το να αναζητήσει κανείς τη βοήθεια ενός ειδικού δεν τον καθιστά αδύναμο, αλλά αντίθετα, ένα άτομο που έχει επίγνωση της κατάστασης και βρίσκει το θάρρος και τη θέληση να το δουλέψει, ώστε να γίνει και πάλι λειτουργικό και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του και των ανθρώπων γύρω του.

Παρόλα αυτά, η προσωπική μου άποψη είναι ότι σιγά σιγά η νοοτροπία του κόσμου στην Ελλάδα αλλάζει, αν και όχι αρκετά γρήγορα, ώστε η επίσκεψη σε ψυχοθεραπευτή να θεωρείται εξίσου φυσιολογική με την επίσκεψη σε οποιονδήποτε άλλο επαγγελματία υγείας. Αξίζει, ωστόσο, να αναφερθεί ότι, παρά το γεγονός ότι το στίγμα εξακολουθεί να υφίσταται, σε μικρότερη φυσικά κλίμακα σε σχέση με το παρελθόν, όλο και περισσότεροι άνθρωποι στις μέρες αναγνωρίζουν την αξία του επαγγέλματος ως επαγγέλμα του κλάδου υγείας, ιδιαίτερα μετά την έλευση της πανδημίας Covid-19.

ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ:
Κύκλος 5 Online Σεμιναρίων | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Κόστος Συμμετοχής: 35 ευρώ

ΕΡ. Τι θα λέγατε σε κάποιον που διστάζει να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία;
ΑΠ. Θα του απαντούσα ότι ο φόβος για κάτι που δε γνωρίζει είναι απολύτως λογικός και κατανοητός. Είναι, ωστόσο, σημαντικό να γνωρίζει ότι ο ρόλος του ψυχολόγου-ψυχοθεραπευτή δεν είναι να τον κρίνει ή να του υπενθυμίσει τα λάθη του, αλλά να τον καταλάβει, να κατανοήσει τη σκέψη και τα συναισθήματά του και να προσπαθήσει να τον βοηθήσει, εφοδιάζοντάς τον με εργαλεία και τεχνικές που θα τον καταστήσουν πιο λειτουργικό.

Θα του έλεγα επίσης ότι η ψυχοθεραπεία αποτελεί ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και συναρπαστικό, αλλά παράλληλα κοπιαστικό ταξίδι για τον καθέναν από εμάς, που μας βοηθάει να προσεγγίσουμε τον πυρήνα μας και να αναγνωρίσουμε τις ανάγκες και τη δυναμική των σχέσεών μας.

Με απλά λόγια, πρόκειται για ένα ταξίδι αυτογνωσίας, μέσα από το οποίο μαθαίνουμε καλύτερα ποιοι είμαστε, πώς μπορούμε να θέσουμε όρια, ενώ παράλληλα αγαπάμε τον εαυτό μας και κατ’ επέκταση τους άλλους.

ΕΡ. Πείτε μας λίγα λόγια για την ατμόσφαιρα της 1ης συνεδρίας με νέους ασθενείς/πελάτες.
ΑΠ. Όπως λέει και το γνωστό ρητό: «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός». Η πρώτη συνεδρία είναι καθοριστική, καθώς θέτει τα θεμέλια για τη θεραπευτική σχέση και την πορεία της θεραπείας.

Συχνά, οι θεραπευόμενοι προσέρχονται με άγχος και επιφύλαξη, δεδομένου ότι καλούνται να μοιραστούν προσωπικά τους ζητήματα με ένα άτομο-επαγγελματία άγνωστο τη δεδομένη χρονική στιγμή προς εκείνους. Για τον λόγο αυτό, ο θεραπευτής στην προσπάθειά του να διευκολύνει την έναρξη του ψυχοθεραπευτικού ταξιδιού, προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης και ασφάλειας, με σκοπό να βοηθήσει τον θεραπευόμενο να αισθανθεί ασφαλής και να ανοίξει την ψυχή του.

Κατά τη διάρκεια λοιπόν της πρώτης αυτής συνάντησης, ο θεραπευτής παρουσιάζει το πλαίσιο της συνεργασίας, εξηγεί τη θεραπευτική διαδικασία, το επαγγελματικό απόρρητο με το οποίο δεσμεύονται οι ψυχολόγοι περί τήρησης εχεμύθειας και εμπιστευτικότητας, δίνει την ευκαιρία στον θεραπευόμενο να εκφράσει το αίτημά του και να συζητήσει τις ανάγκες του και προχωρά σε λήψη ιστορικού. Εφόσον και οι δύο πλευρές συμφωνήσουν, καθορίζονται οι λεπτομέρειες της συνεργασίας, όπως η συχνότητα των συνεδριών και οι στόχοι της θεραπείας.

Συνολικά, η πρώτη συνεδρία λειτουργεί συνήθως ως μια αναγνωριστική συνάντηση, όπου θεραπευτής και ασθενής θέτουν τις βάσεις για μια αποτελεσματική και υποστηρικτική θεραπευτική σχέση.

ΕΡ. Ποιοι είναι οι συχνότεροι λόγοι για τους οποίους σας επισκέπτεται κάποιος;
ΑΠ. Θα σας έλεγα ότι οι κρίσεις πανικού, οι φοβίες, η κατάθλιψη, η διαχείριση θυμού, οι διαταραχές στον ύπνο, η δυσλειτουργία στη σχέση ενός ζευγαριού, το διαζύγιο, τα ζητήματα διαχείρισης ενός παιδιού ή εφήβου και η διαχείριση πένθους αποτελούν τους συνηθέστερους λόγους επίσκεψης από πλευράς των θεραπευόμενων.


ΕΡ. Επιγραμματικά, τι θα προτείνατε σε κάποιον που βιώνει πολύ άγχος στην καθημερινότητά του;
ΑΠ. Αρχικά, θα του έλεγα ότι ιδιαίτερα στην εποχή μας, μια εποχή που διέπεται από τους γρήγορους ρυθμούς ζωής, την εργασιακή ανασφάλεια και την οικονομική αστάθεια είναι απόλυτα φυσιολογικό για κάποιον να βιώνει άγχος στην καθημερινότητά του. Ούτως ή άλλως, το άγχος ως ενστικτώδης μηχανισμός επιβίωσης που μας κινητοποιεί για να ανταποκριθούμε και αντιμετωπίσουμε τις καθημερινές προκλήσεις της ζωής, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας.

Όταν όμως δει ότι το άγχος του αυτό φτάνει σε σημείο να του προκαλεί σημαντική ψυχική δυσφορία και να δυσχεραίνει τις καθημερινές του δραστηριότητες, δεν τον αφήνει να ηρεμήσει, του προκαλεί δυσκολίες στον ύπνο, στη συγκέντρωση, στη μνήμη ή στις σχέσεις του με τους άλλους, τότε καλό θα είναι να αναζητήσει άμεσα τη βοήθεια ενός ειδικού.

Να θυμάται ότι η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική, καθώς πηγή όλων των ασθενειών είναι η ψυχή. Με την κατάλληλη θεραπεία και υποστήριξη θα μπορέσει να διαχειριστεί το άγχος του, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής και τη λειτουργικότητά του, πριν τα σημάδια της ψυχής εκφραστούν στο σώμα.

ΕΡ. Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς
ΑΠ. Eίμαι κλινική ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια, κάτοχος πτυχίου Bachelor of Science with Honours - First class in Psychology από το Πανεπιστήμιο Wrexham της Ουαλίας, πτυχιούχος του τμήματος Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής & Ψυχολογίας (Κατεύθυνση Ψυχολογίας) του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), καθώς και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στην Κλινική Ψυχολογία του American Liberty University.

Το 2010, ολοκλήρωσα τη μετεκπαίδευσή μου στη Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας & Συμβουλευτικής (ΚΕ.ΨΥ.ΣΥ. - πρώην Ακαδημία Ψυχοθεραπείας & Συμβουλευτικής), ενώ ταυτόχρονα είμαι κάτοχος διπλώματος στην Οικογενειακή Θεραπεία και τη Θεραπεία ζεύγους από το City University of Seattle.

Παράλληλα, έχω εκπαιδευτεί και επιμορφωθεί στην Ιατρική Ψυχολογία, στην Παιδοψυχολογία: Ολιστική Προσέγγιση, στην Εισαγωγή στην Κλινική Ψυχοπαθολογία, στην Κλινική Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας, στη Σχολική Ψυχολογία, στις Μαθησιακές Δυσκολίες-Δυσλεξία, στη Μεικτή Συνδυαστική Ψυχοθεραπεία, στη Συμβουλευτική Γονέων, στην Εγκληματολογία, στην Εργασιακή Ψυχολογία, Διοίκηση Ανθρώπινων Πόρων & NLP, ενώ έχω παρακολουθήσει και συμμετάσχει σε πλήθος Πανελλήνιων Συνεδρίων Ψυχολογίας, σεμιναρίων και κλινικών ημερίδων.

Επιπρόσθετα, είμαι πιστοποιημένη στη χορήγηση ψυχομετρικών εργαλείων, όπως το ΑΘΗΝΑ τεστ για την ανίχνευση μαθησιακών δυσκολιών, το ΑΡΙΣΤΟΝ candidates τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού, την κλίμακα νοημοσύνης για ενήλικες WAIS-IV, τα διαγνωστικά τεστ ADOS και ADI-R για άτομα με διαταραχή φάσματος αυτισμού, τη δοκιμασία ΠΑΙΣ για την πρώιμη ανίχνευση διαταραχών αυτιστικού φάσματος σε παιδιά μικρής ηλικίας, το Παιδικό Ιχνογράφημα: χορήγηση, ερμηνεία, αξιολόγηση και ψυχοθεραπεία του παιδιού μέσω της ζωγραφικής κ.ά.

Από το 2011, μέσα από το ψυχοθεραπευτικό ταξίδι, παρέχω υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας με σκοπό την αυτογνωσία, την αποδοχή του εαυτού, την ψυχοεκπαίδευση, τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ατόμου και την προαγωγή της ψυχικής του υγείας εν γένει. Στο παρελθόν, έχω προσφέρει τις υπηρεσίες μου στο Κέντρο Πρόληψης του Δήμου Αθηναίων, όπου συμμετείχα σε δράσεις και παρεμβάσεις του Δήμου, αναλαμβάνοντας δύο ομάδες γονέων εξαρτημένων τέκνων αποτελούμενες από 15 μέλη έκαστη, στην Athens Behavior Clinic στη Γλυφάδα, ενώ πλέον διατηρώ το ιδιωτικό μου γραφείο στο κέντρο της περιοχής του Κορυδαλλού, πλησίον του μετρό, αναλαμβάνοντας ενήλικες, παιδιά, εφήβους, ζευγάρια, γονείς, οικογένειες και ομάδες.

ΕΡ. Πώς μπορεί να σας βρει κάποιος ή να κλείσει ραντεβού μαζί σας;
ΑΠ. Το γραφείο μου βρίσκεται στην οδό Καρυταίνης 2, 18120, Κορυδαλλός Αττικής (πλησίον Μετρό Κορυδαλλού).
Το τηλέφωνο επικοινωνίας μου για ραντεβού είναι: 6981467990.

Αποστολή email: cholekell@gmail.com
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα μου: www.kellycholeva.com