- Home
- Δικαστική Ψυχολογία
Προφανώς το πυρηνικό στοιχείο ενός αστυνομικού μυθιστορήματος είναι το έγκλημα. Γύρω από αυτό διαπλέκεται μια ιστορία η οποία συνθέτει τόσο τα υλικά που διατρέχουν την ιστορικότητά του, όσο κι αυτά που αφορούν τις ψυχικές διεργασίες.
Η αξιοπιστία μιας μαρτυρίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, η διερεύνηση των οποίων είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.
Η φυλακή χαρακτηρίζεται σαν μία «μικροκοινωνία» των κρατουμένων. Θεωρείται ένας άλλος κόσμος που ορίζει το δικό του κοινωνικό σύστημα, έχει τους δικούς του κανόνες και ο κάθε κρατούμενος καλείται να υπακούει σε αυτούς, ώστε να καταφέρει να επιβιώσει.
Με την πάροδο του χρόνου και κατόπιν διαπίστωσης της αναποτελεσματικότητας των έως τότε μεθόδων, πολλές χώρες ανά τον κόσμο αναζήτησαν τη διαφορετικότητα στην μεθοδολογία των ανακρίσεων κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα (Καράνη, 2021; Schollum, 2017; Walsh & Bull, 2010; Walsh & Milne, 2008; Hartwig, Granhag & Vrij, 2005).
Η μελέτη της παραβατικής, αποκλίνουσας συμπεριφοράς, έχει χαρακτηριστεί από τις πιο δύσκολες στον τομέα της κοινωνιολογίας, και συνάμα από τις πιο ενδιαφέρουσες. Τον εικοστό αιώνα, άρχισαν να διαμορφώνονται διάφορες θεωρίες για την προέλευση της αποκλίνουσας συμπεριφοράς.
Η Νευροεγκληματολογία συνδέεται με το νομικό σύστημα σε τρία βασικά επίπεδα: την πρόληψη, την πρόβλεψη και την τιμωρία (Focquaert, 2019).
Τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες για τις ψυχικές διαταραχές και φαίνεται να εμφανίζουν μία σημαντική συσχέτιση με τη βία και το έγκλημα. Κανείς δεν αναιρεί το γεγονός, πως κάποιες ψυχιατρικές διαταραχές είναι πιθανό να μας δώσουν υπό συγκεκριμένες συνθήκες μια παραβατική συμπεριφορά.
Η θανατική ποινή θεωρείται η εσχάτη των ποινών καθώς είναι η πιο αυστηρή από όλες τις ποινές που μπορούν να επιβληθούν για ένα αδίκημα. Εφαρμόζεται σήμερα σε 54 χώρες μεταξύ των οποίων βρίσκεται η Κίνα, το Πακιστάν, οι ΗΠΑ και άλλα κυρίως μουσουλμανικά κράτη.
Το Psychology.gr είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση στην αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα ψυχικής υγείας: Psychology.gr - Google News
Ακολουθήστε το PSYCHOLOGY.GR στο Youtube για δωρεάν σεμινάρια και στο Facebook για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα ψυχολογίας & αυτοβελτίωσης.
Ενημερωθείτε για τα άρθρα της εβδομάδας, για σεμινάρια και άλλες δράσεις που αφορούν αποκλειστικά την Ψυχολογία και την Ψυχική Υγεία.