Το τραύμα είναι μια βαθιά πληγή που αφήνει έντονα ψυχολογικά σημάδια. Οι άνθρωποι που έχουν υποστεί τραυματικές εμπειρίες συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με μακροχρόνιες προκλήσεις που επηρεάζουν τη συναισθηματική και νοητική τους υγεία.

Η σωματική ψυχοθεραπεία είναι μια αναλυτική ψυχοθεραπεία που εισάγει ένα επιπλέον εργαλείο  στη διάγνωση και τη θεραπεία του ψυχισμού : το σώμα.

Το άγχος αποτελεί μία φυσική και αρχέγονη αντίδραση του ανθρώπου μπροστά σε καταστάσεις που εκλαμβάνονται ως απειλητικές ή πιεστικές. Ωστόσο, για πολλούς ανθρώπους, το άγχος είναι κάτι περισσότερο από ένα παροδικό συναίσθημα.

Πολλοί συνάδελφοι – ψυχοθεραπευτές, απαξιώνουν τη διαδικτυακή ψυχοθεραπεία. Την θεωρούν ένα υποκατάστατο της διά ζώσης συνάντησης, που εξυπηρετεί συγκεκριμένες συνθήκες και ανάγκες (ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, ανθρώπους που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές κτλ.)

Η πληρωμή από μια οπτική γωνιά θέτει μια ματαίωση στον αναλυόμενο. Τον βάζει πιθανώς σε μια διαδικασία πόνου ,αγώνα, σε μια ανάγκη ίσως ανοχής αυτού του πόνου και συνεχούς προσπάθειας για να κερδίσει κάτι.

“Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να εμβαθύνει κανείς στην Τέχνη της Υπνοθεραπείας από την συγγραφή του θεραπευτικού σεναρίου. Στον κόσμο της υπνοθεραπείας, αυτή η ανεκτίμητη γνώση στην τέχνη της συγγραφής σεναρίων, μπορεί να κάνει τη διαφορά. Το σωστό σενάριο μπορεί να γίνει η αλλαγή που οι υπνοθεραπευτές θέλουν να δουν στους πελάτες τους.”

Ο θάνατος και η απώλεια έχουν αποτελέσει αντικείμενο φιλοσοφικού στοχασμού από την αρχαιότητα έως τους σύγχρονους φιλοσόφους ανά τον κόσμο. Ο Πλάτωνας όπως αποτυπώνεται στο φιλοσοφικό του έργο στην Πολιτεία και τον Φαίδωνα,  βλέπει τον θάνατο "μακάριον", ως απελευθέρωση της ψυχής από το σώμα, οδηγώντας την σε έναν ανώτερο, αιώνιο κόσμο.

Το πιο γνωστό κείμενο ιατρικής δεοντολογίας είναι ο όρκος του Ιπποκράτη. Το 1948, η Δεύτερη Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης υιοθέτησε τη λεγόμενη Διακήρυξη της Γενεύης ως αντίστοιχο βασικό κείμενο ιατρικών αρχών.

«Ο κύριος ασθενής, με τον οποίο ασχολούμαι, είναι ο εαυτός μου» (Freud, 1897)  Ο πατέρας της Αμερικανικής Ψυχολογίας William James αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας, «νευρασθένεια», και πάλευε με την κατάθλιψη… (Wikipedia)

Είναι πολλά και ποικίλα τα θέματα που ενδέχεται να κινητοποιήσουν τους ανθρώπους να αναζητήσουν τη βοήθεια ενός ψυχολόγου - ψυχοθεραπευτή. Πριν όμως αναλύσουμε αυτά, θα ήταν σκόπιμο αρχικά να δοθεί μια ενημέρωση σε σχέση με τους τίτλους, δηλαδή σε σχέση με το τι είναι ο ψυχολόγος και τι είναι ο ψυχοθεραπευτής, ώστε να διασαφηνιστεί καλύτερα το θέμα αυτό.

google news iconΤο Psychology.gr είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση στην αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα ψυχικής υγείας: Psychology.gr - Google News

Ακολουθήστε το PSYCHOLOGY.GR στο Youtube για δωρεάν σεμινάρια και στο Facebook για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα ψυχολογίας & αυτοβελτίωσης.

Ψυχοθεραπεία: Βασικά Άρθρα

Εξειδικευμένοι Συνεργάτες

Οι ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

Εγγραφή στο Newsletter

Ενημερωθείτε για τα άρθρα της εβδομάδας, για σεμινάρια και άλλες δράσεις που αφορούν αποκλειστικά την Ψυχολογία και την Ψυχική Υγεία.

Ενδιαφέροντα