- Home
- Αναπτυξιακές Διαταραχές
Οι ψυχικές διαταραχές παιδικής και εφηβικής ηλικίας, φέρουν σοβαρές επιπτώσεις στην εξέλιξη του ατόμου, με επιπτώσεις στην ψυχοκοινωνική του ζωή, όπως και στην ενήλικη, εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία.
Τι είναι η Δυσπραξία και πού οφείλεται;
Η Δυσπραξία (Developmental Coordination Disorder-DCD) είναι νευρολογική διαταραχή κίνησης η οποία επηρεάζει τη δυνατότητα του παιδιού να σχεδιάσει και να φέρει εις πέρας δραστηριότητες που σχετίζονται με την κίνηση.
Η τεχνολογία τα τελευταία χρόνια έχει εισβάλλει στη ζωή όλων μας και δεν θα μπορούσε να έχει αφήσει ανεπηρέαστα τα παιδιά. Μιλώντας λοιπόν για χρόνο οθόνης αναφερόμαστε στον χρόνο που κάποιος αφιερώνει σε τηλεόραση, κινητό, τάμπλετ ή υπολογιστή.
Πολλοί ερευνητές προτείνουν την εκπαίδευση ως το πιο κατάλληλο μέσο θεραπευτικής προσέγγισης παιδιών που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.
Από μικρή παρατηρούσα πώς οι άνθρωποι γύρω μου άλλαζαν τη χροιά της φωνής τους, την έκφραση του προσώπου τους, ακόμη και τη στάση του σώματός τους όταν αναφέρονταν στα αυτιστικά παιδιά.
Σύμφωνα με τον επικρατή ορισμό που δίνουν τα διαγνωστικά εγχειρίδια DSM-5 TR και ICD-11, η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) είναι μια νευροαναπτυξιακή κατάσταση που σε γενικές γραμμές παρουσιάζει κλινικά παθολογικά χαρακτηριστικά, όπως δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση και στην επικοινωνία και έντονα μοτίβα επαναλαμβανόμενων συμπεριφορών.
Τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον της ιατρικής γνώμης έχει μεταβληθεί σε ένα φαινομένο το οποίο όπως έχει διαπιστωθεί πλήττει αποκλειστικά το θηλυκό γένος (1 κορίτσι στα 10.000) και και σχετίζεται κυρίως με γενετικούς παράγοντες.
Το Psychology.gr είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση στην αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα ψυχικής υγείας: Psychology.gr - Google News
Ακολουθήστε το PSYCHOLOGY.GR στο Youtube για δωρεάν σεμινάρια και στο Facebook για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα ψυχολογίας & αυτοβελτίωσης.
Ενημερωθείτε για τα άρθρα της εβδομάδας, για σεμινάρια και άλλες δράσεις που αφορούν αποκλειστικά την Ψυχολογία και την Ψυχική Υγεία.