- Home
- Εργασιακή Ψυχολογία
Στο παρόν άρθρο επιχειρούμε να εξετάσουμε τις βασικές πτυχές της εργασιακής κουλτούρας της γενιάς Ζ, τους λεγόμενους Zoomers πώς επηρεάζουν ήδη αλλά και πώς θα επηρεάσουν το μέλλον της εργασίας, έχοντας στον αντίποδα τους NEETS, μια ομάδα σε οικειοθελή αδράνεια.
Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την ταχύτητα, τους στόχους, τα deadlines και την ανάγκη διαρκούς απόδοσης, είναι εύκολο να παραγνωρίσει κανείς τη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα στον εργασιακό χώρο.
Η έλλειψη ποιότητας στην εργασία μας, μπορεί να συνδεθεί με υψηλότερα επίπεδα επαγγελματικού άγχους, εξουθένωσης και στρες, τα οποία οδηγούν σε χαμηλότερη εργασιακή απόδοση και φυσικά έχουν επιζήμια αποτελέσματα στους οργανισμούς.
Το εργασιακό περιβάλλον είναι ένας χώρος όπου οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου του εργασιακού στρες και του εργασιακού εκφοβισμού. Αυτά τα φαινόμενα επηρεάζουν τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική υγεία των εργαζομένων, καθώς και την αποδοτικότητα και τη γενική λειτουργία των οργανισμών.
Ο όρος «ενδοβολή» εισήχθη αρχικά από τον Sándor Ferenczi το 1909, ο οποίος την όρισε ως έναν μηχανισμό ταύτισης του ατόμου με εξωτερικά αντικείμενα και συναισθήματα, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις τραυματικών εμπειριών, όπως η κακοποίηση.
Το άτομο μέσα από την εργασία, γίνεται παραγωγικό και του δίνεται η δυνατότητα να μπορεί να καλυτερέψει την ποιότητα ζωής εκείνου ή/και της οικογένειάς του.
"Είμαι καταδικασμένη σε μια αιωνιότητα καταναγκαστικής εργασίας. Κανένας καθορισμένος στόχος δεν με ικανοποιεί. Η επιτυχία γεννά μόνο έναν νέο στόχο". Bette Davis, The Lonely Life.
Το -κεκτημένο- δικαίωμα του ατόμου στην εκπαίδευση και στην εργασία αποτελεί πλέον πανανθρώπινη παραδοχή όλων των σύγχρονων κοινωνιών και ειδικότερα εκείνων όσων υπάγονται στην Ε.Ε (πρώην ΕΟΚ). Παρόλα ταύτα αξίζει να αναφερθεί πως, η αποδοχή του άνωθεν στοχασμού, χρονολογικά δεν απέχει πολύ από την σύγχρονη πραγματικότητα.
Αυτό το άρθρο έχει ως σκοπό να σου δώσει πληροφορίες για την εργασιακή κακομεταχείριση. Πώς το εργασιακό περιβάλλον μπορεί να επηρεάσει θετικά ή όχι την απόδοσή σου στην εργασία αλλά και την ποιότητα της καθημερινότητάς σου στην προσωπική σου ζωή;
Τι είναι το burnout; Ο όρος «burnout» επινοήθηκε για πρώτη φορά από τον ψυχολόγο Herbert Freudenberger το 1974. Με απλά λόγια, αναφέρεται σε ένα είδος εξάντλησης - που μπορεί να είναι τόσο ψυχικό όσο και σωματικό - που είναι το άμεσο αποτέλεσμα συνεχούς ή παρατεταμένου στρες.
Σε μια εποχή όπου τα όρια μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής διαρρηγνύονται, τι σημαίνει άραγε ο όρος "κάνω καριέρα";
Το Psychology.gr είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση στην αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα ψυχικής υγείας: Psychology.gr - Google News
Ακολουθήστε το PSYCHOLOGY.GR στο Youtube για δωρεάν σεμινάρια και στο Facebook για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα ψυχολογίας & αυτοβελτίωσης.
Ενημερωθείτε για τα άρθρα της εβδομάδας, για σεμινάρια και άλλες δράσεις που αφορούν αποκλειστικά την Ψυχολογία και την Ψυχική Υγεία.