Ακρόαση άρθρου......

Επικοινωνήσαμε διαδικτυακά με την Αναστασία Γαβρίλη, ψυχολόγο, εξειδικευμένη στην ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία ενηλίκων, εφήβων, ζευγαριών και οικογένειας, με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από το κρατικό πανεπιστήμιο του Στρασβούργου.

Μιλήσαμε μαζί της, για την ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία και πως αυτή μπορεί να είναι η θεραπεία επιλογής, για όποιον επιθυμεί να μπει σε μια ψυχοθεραπευτική διαδικασία. Ακολουθούν οι απαντήσεις που έδωσε, στα ερωτήματα μας.

ΕΡ. Υπάρχουν πάρα πολλές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις. Τι ακριβώς είναι η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία και σε ποιους απευθύνεται;

ΑΠ. Η Ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία είναι η τέχνη της κατανόησης του εαυτού. Ο βασικός άξονας της ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας είναι ότι η ανθρώπινη συμπεριφορά ρυθμίζεται από ασυνείδητα κίνητρα και συγκρούσεις. Οι ασυνείδητες αυτές διεργασίες καθορίζουν την ζωή και τις επιλογές ενός ατόμου, οι οποίες δεν είναι πάντα τόσο ελεύθερες όσο θέλει να πιστεύει. Γενικότερα, αυτό σημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε τόσο καλά τον εαυτό μας όσο νομίζουμε.

Συνεπώς, η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία απευθύνεται κυρίως σε ανθρώπους που επιθυμούν να γνωρίσουν τον εαυτό τους και να κατανοήσουν καλύτερα τι γίνεται μέσα τους. Ένας άνθρωπος που κατανοεί το ασυνείδητό του μπορεί και κάνει περισσότερο ελεύθερες επιλογές και αποκτά μεγαλύτερο έλεγχο στην ζωή του.

ΕΡ. Πως θα μας βοηθήσει η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία;

ΑΠ. Η πραγματική ψυχοθεραπεία είναι βιωματική. Δεν έχει σχέση με συμβουλές, ούτε με αλλαγές στον τρόπο που σκέφτεστε, ούτε με τεχνικές που υποτίθεται οτι θα εφαρμόσετε και θα λύσετε τα προβλήματά σας. Αν ο θεραπευτής ειναι εκπαιδευμένος, θα αναπτύξετε προοδευτικά προς αυτόν συναισθήματα που είχατε προς τα πρόσωπα που σας φρόντιζαν όταν ήσασταν μικροί και θα αρχίσετε να τα ξαναζείτε στο θεραπευτικό πλαίσιο μαζί του και εκείνος θα ξέρει πως να σταθεί απέναντι σε αυτη την κατάσταση.

Το νόημα της θεραπείας είναι να έχετε σταδιακά “συναισθηματικές επανορθωτικές εμπειρίες” όπως ονομάζονται, αφού ο θεραπευτής δεν είναι εκεί για να επαναλάβει αυτό που περιμένετε οτι θα επαναληφθεί ή αυτό που τον πιέζετε να επαναλάβει, αλλα για να χτίσει μαζί σας και για εσάς μία νέα εμπειρία ικανοποιητική για εσάς την οποία θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε στην θέση των τραυματικών ή των όχι προς το όφελός σας μέχρι σήμερα κεκτημένων εμπειριών. Με αυτό τον τρόπο θα είστε προοδευτικά πραγματικά θεραπευμένοι δηλαδή θα έχετε έρθει πιο κοντά στην αποδοχή του εαυτού σας.

Οι συναισθηματικές επανορθωτικές εμπειρίες για να συμβούν χρειάζονται καιρό και πολλές επαναλήψεις. Αυτός είναι και ο λόγος που η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεια είναι μακροχρόνια διαδικασία. Αυτός είναι και ο λόγος που λέμε οτι η πραγματική ψυχοθεραπεία συμβαίνει μέσα στην θεραπευτική σχέση και όχι όπως οι περισσότεροι νομίζουν μέσα από τεχνικές, συμβουλές και αλλαγές στον τρόπο σκέψης.

ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR


ΕΡ. Ποιος είναι ο στόχος της ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας;

ΑΠ.Ο στόχος της ψυχανάλυσης είναι να βοηθήσει τους θεραπευόμενους να κατανοήσουν καλύτερα το ασυνείδητο μέρος του ψυχισμού τους, που σχετίζεται άμεσα με τα συναισθήματά, τις σκέψεις και τις συμπεριφορές.


ΕΡ. Η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία οδηγεί σε βελτίωση;

ΑΠ. Γενικά οι θεραπευόμενοι που κάνουν ψυχοθεραπεία διατηρούν τα οφέλη της και ίσως να συνεχίζουν να βελτιώνονται περισσότερο μακροπρόθεσμα, δηλαδή και μετά το τέλος της θεραπείας. Συγκεκριμένα για την ψυχανάλυση μια μελέτη του 2010 έδειξε ότι η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία είναι εξίσου αποτελεσματική όπως και άλλες μορφές ψυχοθεραπείας.Τα ερευνητικά δεδομένα των τελευταίων δεκαετιών έχουν επιβεβαιώσει ότι η ψυχαναλυτική θεραπεία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για ένα ευρύ φάσμα συναισθηματικών δυσκολιών, όπως για παράδειγμα η κατάθλιψη ή οι αγχώδεις διαταραχές.

Η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι επίσης ιδιαίτερα αποτελεσματική σε μία σειρά άλλων δυσκολιών που μπορεί να αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος, όπως:

  • Σεξουαλικές δυσκολίες
  • Κρίσεις πανικού
  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση
  • Aπουσία νοήματος στην ζωή
  • Προβλήματα στις ερωτικές σχέσεις (ομοφιλόφυλων και ετεροφιλόφυλων ζευγαριών)
  • Ψυχαναγκαστικές και καταναγκαστικές συμπεριφορές
  • Διαφόρων ειδών φοβίες
  • Υπαρξιακές ανησυχίες και άγχος
  • Πένθος και δυσκολίες αποχωρισμού

ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ... ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
Συγγραφέας: Πέτρος Θεοδώρου, ψυχοθεραπευτής Gestalt | Εκδόσεις: PSYCHOLOGY.GR

Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τη σχέση του έρωτα με τον σεξουαλικό πόθο, την αγάπη, αλλά και τις απροσπέλαστες Σκιές μέσα μας.


ΕΡ. Ποία είναι η συχνότητα των ψυχαναλυτικων συνεδρίων;

ΑΠ. Η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία περιλαμβάνει τουλάχιστον μία συνεδρία την εβδομάδα η οποία γίνεται πάντα σε συγκεκριμένη μέρα και ώρα. Εάν η ψυχαναλυτική εργασία είναι δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, όλες οι συνεδρίες λαμβάνουν χώρα επίσης την ίδια μέρα και ώρα. Η συχνότητα της θεραπείας καθορίζεται από τις ανάγκες και το αίτημα του θεραπευόμενου και μπορεί να αλλάξει μέσα στην διάρκεια της θεραπείας (είτε να αυξηθεί, είτε να μειωθεί).

Μία περισσότερο εντατική ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία (δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα) βοηθάει τον θεραπευόμενο να εξερευνήσει σε βάθος τα συναισθήματα του χωρίς να απομακρύνεται από όσα ειπώθηκαν στην προηγούμενη συνεδρία.


ΕΡ. Η αναλυτική θεραπεία ομάδας, ζευγαριών και οικογένειας πως λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά;

ΑΠ. Η αναλυτική ψυχοθεραπεία ομάδας είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας της ομάδας από την ίδια την ομάδα, συμπεριλαμβανομένου του καθοδηγητή της ομάδας. Δίνει έμφαση στη σχέση μεταξύ του ατόμου και της ομάδας, του καθοδηγητή, καθώς και της ίδιας της ομάδας.

Εξερευνώντας την κοινωνική φύση των ανθρώπων στοχεύει στην επίτευξη υγιών διαδραστικών συνδέσεων. Προωθεί επίσης την καλύτερη κατανόηση και ενσωμάτωση του ατόμου στο δίκτυο των σχέσεών του.
Η ψυχανάλυση σε ομάδα, σας προσφέρει την πλατφόρμα για να εξερευνήσετε επίσης τις διασυνδέσεις σας, τη σχέση που έχετε με άλλους, όπως τα μέλη της οικογένειας σας, φίλους, συνεργάτες κ.λπ.
«Η μέθοδος και η θεωρία της ομαδικής ανάλυσης ασχολείται με μια δυναμική κατανόηση της εσωτερικής λειτουργίας του ανθρώπινου νου ως κοινωνικό, πολυ-προσωπικό φαινόμενο».


ΕΡ. Πως μπορεί να απευθυνθεί κάποιος σε εσάς κ.Γαβρίλη;

ΑΠ. Διατηρώ το ιδιωτικό γραφείο μου στον Πειραιά, στην οδό Πραξιτέλους 123. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6944829979

Εναλλακτικά, συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας

Εκδήλωση ενδιαφέροντος