Ακρόαση άρθρου......

Η γονεϊκότητα είναι μια από τις πιο απαιτητικές και συναισθηματικά φορτισμένες διαδικασίες στη ζωή ενός ατόμου, καθώς οι γονείς καλούνται να ανταποκριθούν σε συνεχώς εξελισσόμενες ανάγκες των παιδιών τους, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν προσωπικά άγχη και συναισθηματικές προκλήσεις.

Η γονεϊκή διαδικασία περιλαμβάνει συχνά αβεβαιότητα, άγχη και αμφιβολίες για την ικανότητα ανατροφής των παιδιών.

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχική υγεία και ευημερία των γονέων είναι οι αυτόματες σκέψεις.

Η αναγνώριση και διαχείριση αυτών των σκέψεων μέσω της συμβουλευτικής υποστήριξης μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της συναισθηματικής ευημερίας των γονέων και στην ανάπτυξη υγιών σχέσεων με τα παιδιά τους. 

Αυτόματες Σκέψεις: Η Φύση και η Επίδρασή τους

Οι αυτόματες σκέψεις είναι σκέψεις που εμφανίζονται αυθόρμητα και χωρίς συνειδητή προσπάθεια. Αν και αυτές οι σκέψεις δεν υπόκεινται σε συνειδητό έλεγχο, έχουν ισχυρή επίδραση στο συναισθηματικό μας κράτος και τις αποφάσεις μας (Beck, 1976).

Οι αρνητικές αυτόματες σκέψεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται από υπερβολική ή άκαμπτη σκέψη, είναι ιδιαίτερα καταλυτικές στη διαμόρφωση της ψυχολογικής κατάστασης ενός ατόμου και, κατ’ επέκταση, της γονεϊκής του αποτελεσματικότητας.

Για παράδειγμα, ένας γονιός που βιώνει μια δύσκολη στιγμή με το παιδί του μπορεί να εμφανίσει σκέψεις όπως "Είμαι ανίκανος να τα καταφέρω ως γονιός" ή "Δεν μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να πετύχει". Αυτές οι σκέψεις, αν αφεθούν ανεξέλεγκτες, μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένο άγχος, συναισθηματική ένταση και, τελικά, σε προβλήματα στη γονεϊκή συμπεριφορά (Harris, 2009). Ο γονιός, νιώθοντας αβοήθητος και ανίκανος, μπορεί να αναπτύξει υπερβολική ανησυχία για την ανατροφή του παιδιού και να αναπαράγει ένα φαύλο κύκλο αβεβαιότητας και ανασφάλειας.

Οι γνωσιακές αναπαραστάσεις του γονιού σχετικά με τον εαυτό του, το παιδί του και την ικανότητα διαχείρισης καταστάσεων έχουν σημαντική επιρροή στον τρόπο με τον οποίο οι γονείς αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες.

Οι σκέψεις αυτές μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά, τις συναισθηματικές αντιδράσεις, ακόμα και τη συνειδητή αντίληψη για την «αξία» τους ως γονείς. Αυτό μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες, όπως την ανάπτυξη συναισθηματικών δυσκολιών και την απομάκρυνση των γονιών από τις ανάγκες των παιδιών τους.

Η Συμβουλευτική Υποστήριξη Γονέων και η Αντιμετώπιση των Αυτόματων Σκέψεων

ΚΥΚΛΟΣ ΑΓΧΟΥΣ | 13 ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - 26 ΩΡΕΣ
5 ζωντανά (online) και 8 βιντεοσκοπημένα σεμινάρια για το άγχος | Κόστος συμμετοχής: 40 ευρώ | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR

Η συμβουλευτική υποστήριξη γονέων έχει ως στόχο να βοηθήσει τους γονείς να αναγνωρίσουν τις αρνητικές αυτόματες σκέψεις τους και να αναπτύξουν στρατηγικές για να τις αντικαταστήσουν με πιο θετικές και ρεαλιστικές σκέψεις.

Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (CBT), η οποία αναπτύχθηκε από τον Aaron Beck, έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αναγνώριση και αμφισβήτηση των αρνητικών σκέψεων.

Στη συμβουλευτική υποστήριξη γονέων, αυτή η προσέγγιση εστιάζει στην επεξεργασία των συναισθημάτων και των σκέψεων που ενδέχεται να περιορίζουν τις γονεϊκές δυνατότητες και να δημιουργούν συναισθηματική υπερφόρτωση.

Αναγνώριση και Κατανόηση των Αυτόματων Σκέψεων:
Η πρώτη φάση της συμβουλευτικής περιλαμβάνει την εκπαίδευση των γονέων να αναγνωρίζουν και να κατανοούν τις αυτόματες σκέψεις τους. Αυτό συνήθως περιλαμβάνει τη χρήση ημερολογίων σκέψεων ή άλλων εργαλείων για να καταγράψουν τις αρνητικές σκέψεις τους σε καθημερινή βάση, επιτρέποντας στους γονείς να παρατηρήσουν τα μοτίβα και τις επαναλαμβανόμενες αρνητικές σκέψεις.

Αμφισβήτηση και Αναδόμηση Αρνητικών Σκέψεων:
Η δεύτερη φάση της θεραπείας περιλαμβάνει τη διαδικασία αμφισβήτησης των αρνητικών σκέψεων. Για παράδειγμα, η σκέψη "Δεν είμαι καλός γονιός" μπορεί να αντικατασταθεί με μια πιο ρεαλιστική και θετική σκέψη όπως "Κάθε γονιός έχει προκλήσεις, αλλά εγώ προσπαθώ και μαθαίνω από τα λάθη μου". Αυτή η διαδικασία βοηθά τους γονείς να αναπτύξουν μια πιο θετική εικόνα για τους εαυτούς τους και τη γονεϊκή τους ικανότητα.

Στις Σκιές του Έρωτα, για τους αιρετικούς της αγάπης , του Πέτρου Θεοδώρου, από τις Εκδόσεις PSYCHOLOGY.GR:  Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τον Ερωτα, την αγάπη, τον σεξουαλικό πόθο.

Διαχείριση Άγχους και Συναισθηματικής Ρύθμισης:
Η διαχείριση του άγχους είναι θεμελιώδης για την αποφυγή της συναισθηματικής εξάντλησης και της ανασφάλειας. Μέσω τεχνικών ενσυνειδητότητας (mindfulness), ασκήσεων αναπνοής, καθώς και τεχνικών χαλάρωσης, οι γονείς μπορούν να μάθουν πώς να μειώνουν τα επίπεδα άγχους και να ανταποκρίνονται πιο ήρεμα και με αυτοπεποίθηση σε δύσκολες καταστάσεις (Kabat-Zinn, 1990).

Ανάπτυξη Στρατηγικών Γονεϊκής Επικοινωνίας:
Η θετική γονεϊκή επικοινωνία, η ενεργητική ακρόαση και η δημιουργία υγιών ορίων είναι επίσης σημαντικά συστατικά της γονεϊκής υποστήριξης. Η ενίσχυση αυτών των δεξιοτήτων βοηθά τους γονείς να διατηρούν υγιείς σχέσεις με τα παιδιά τους, ακόμα και σε περιόδους έντασης.

Συμπεράσματα

Η γονεϊκότητα, ως μια εξελικτική διαδικασία, απαιτεί συνεχείς προσαρμογές και διαχείριση πολλών συναισθηματικών και ψυχολογικών παραμέτρων.

Οι αυτόματες σκέψεις που σχετίζονται με την αίσθηση της αποτυχίας, της ανασφάλειας ή του άγχοyς, επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα των γονέων να ανταποκριθούν στις ανάγκες των παιδιών τους.

Μέσω της συμβουλευτικής υποστήριξης, οι γονείς μπορούν να αναγνωρίσουν και να αμφισβητήσουν αυτές τις αρνητικές σκέψεις, αναπτύσσοντας θετικές στρατηγικές που ενισχύουν τη συναισθηματική τους ευημερία και τη γονεϊκή τους αποτελεσματικότητα. Η διαδικασία αυτή οδηγεί σε καλύτερες σχέσεις με τα παιδιά, μειώνοντας τις πιέσεις και προάγοντας την υγιή ανάπτυξη και ευημερία τόσο των γονέων όσο και των παιδιών.

Βιβλιογραφία

  • Beck, A. T. (1976). Cognitive therapy and the emotional disorders. International Universities Press.
  • Harris, R. (2009). The happiness trap: How to stop struggling and start living. Trumpeter.
  • Kabat-Zinn, J. (1990). *Full Catastrophe Living: Using th
  • Gonzalez, R. A., McDermott, P. A., & Suarez, J. (2016). Parental well-being and parenting behavior: The role of parenting stress and coping. Journal of Child and Family Studies, 25(9), 2785-2797.

 

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Ιωάννα Δημητριάδου: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος - Ειδική Παιδαγωγός. Εξειδίκευση στη Δυσλεξία, στη ΔΕΠ-Υ και στις Μαθησιακές Διαταραχές, PgD
Συμβουλευτική Υποστήριξη Γονέων, Συγγραφέας στο Upbility Publications | Μέλος του British Psychological Society, GMBPsS, GBC (#507984), Μέλος του British Dyslexia Association