Πολλοί συνάδελφοι – ψυχοθεραπευτές, απαξιώνουν τη διαδικτυακή ψυχοθεραπεία. Την θεωρούν ένα υποκατάστατο της διά ζώσης συνάντησης, που εξυπηρετεί συγκεκριμένες συνθήκες και ανάγκες (ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, ανθρώπους που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές κτλ.)
Δεν αμφισβητώ συγκεκριμένα πλεονεκτήματα της διά ζώσης θεραπείας. Υπάρχουν και είναι σημαντικά.
Όμως, ο κόσμος στον οποίο ζούμε πλέον είναι ΚΑΙ ψηφιακός. Δεν θα προσαρμοστεί η εποχή σε εμάς. Εμείς καλούμαστε να αφουγκραστούμε τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται.
Θυμάμαι να έχουμε μπει στην εποχή της στιγμιαίας επικοινωνίας μέσω email, και πολλοί, 20 χρόνια μετά, να χρησιμοποιούν ακόμη φαξ ή να στέλνουν γράμματα μέσω ταχυδρομείου.
Θυμάμαι σε άλλες εποχές, σε ταξίδια πολυήμερα, να «δικαιούμαστε» 12 ή 24 φωτογραφίες, τις οποίες θα έπρεπε να «εμφανίσουμε» μέρες αργότερα σε κάποιο φωτογραφείο, ευχόμενοι να μην είναι κουνημένες ή καμμένες.
Θυμάμαι να στηνόμαστε έξω από έναν τηλεφωνικό θάλαμο για να επικοινωνήσουμε με τους αγαπημένους μας. Πάρα πολλά τα παραδείγματα.
Ο κόσμος μας, όμως, αλλάζει, ταχύτατα και ενίοτε βίαια (βλ.κόβιντ).
Δεν θα αργήσουμε περισσότερο από 4-5 χρόνια, να δούμε εφαρμογές AI (τεχνητή νοημοσύνη) να συνοδεύουν την κλινική συνέντευξη των ψυχολόγων ή να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο έργο ενός εργασιακού, ενός δικαστικού ή ενός σχολικού ψυχολόγου.
Η άρνηση να ενσωματώσουμε τη θεραπευτική μας δουλειά, στις σύγχρονες επιταγές της τεχνολογίας, περισσότερο μοιάζει με μια άμυνα ή έστω με μια ανάγκη παραμονής σε μια ζώνη ασφάλειας που μας παρέχει η υπάρχουσα γνώση και εμπειρία μας.
ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR
Αυτό που κάνει νόημα, αυτό που πρέπει να ιντριγκάρει τον σύγχρονο ψυχολόγο, είναι να αγκαλιάσει τις νέες δυνατότητες, να μάθει τις νέες τεχνολογίες, να ανακαλύψει πως μέσα από μια οθόνη ή μέσα από ένα γραπτό κείμενο θα καταφέρει να επικοινωνεί με απόλυτα κατανοητό τρόπο στον άλλο,
- την ενσυναίσθηση
- την αυθεντικότητα
- το συναίσθημα
- Το νοιάξιμο
- την αγκαλιά.
Εν τέλει, οφείλουμε να ανακαλύψουμε πως μέσα από ένα γραπτό κείμενο (email) ή μια οθόνη τηλε-συμβουλευτικής, μπορούμε να προσφέρουμε μια ποιοτική θεραπευτική παρουσία και να είμαστε χρήσιμοι για τον Άλλον.
Να θυμήσω εδώ, τις 6 αναγκαίες και επαρκείς συνθήκες που επιφέρουν τη θεραπευτική αλλαγή, τις οποίες είχε διατυπώσει ο Carl Rogers μόλις το 1957!
Μπορεί ο Rogers να μην είχε ίντερνετ το 1957, όμως οι θεραπευτικές συνθήκες, είναι χωρίς αμφιβολία διαχρονικές και με κόπο ή χωρίς, προσαρμόζονται στην εποχή του διαδικτύου, σίγουρα με ελαφρώς διαφορετική μεθοδολογία από αυτή που έχουμε μάθει στη διά ζώσης θεραπεία.
Αν τις ξανά διαβάσουμε μία προς μία, θα δούμε πως όλες, άνετα μπορούμε να τις εφαρμόσουμε είτε γραπτά, είτε πίσω από μια οθόνη (κι αν δεν μπορούμε… να το δουλέψουμε το θέμα στη θεραπεία μας)
ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ... ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
Συγγραφέας: Πέτρος Θεοδώρου, ψυχοθεραπευτής Gestalt | Εκδόσεις: PSYCHOLOGY.GR
Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τη σχέση του έρωτα με τον σεξουαλικό πόθο, την αγάπη, αλλά και τις απροσπέλαστες Σκιές μέσα μας.
1. Δύο πρόσωπα, ο θεραπευτής και ο θεραπευόμενος, βρίσκονται σε μια ψυχολογική επαφή.
2. Ο πρώτος, που θα ονομάσουμε "πελάτη", βρίσκεται σε κατάσταση εσωτερικής ασυμφωνίας, είναι ευάλωτος ή αγχωμένος.
3. Ο δεύτερος, τον οποίο θα ονομάσουμε θεραπευτή, είναι αυθεντικός και "ολόκληρος" μέσα στη σχέση.
4. Ο θεραπευτής βιώνει μια άνευ όρων θετική αποδοχή για τον πελάτη.
5. Ο θεραπευτής βιώνει μια ενσυναισθητική κατανόηση του εσωτερικού πλαισίου αναφοράς του πελάτη και προσπαθεί να επικοινωνήσει αυτή την κατανόηση στον πελάτη.
6. Η επικοινωνία της ενσυναισθητικής κατανόησης και της άνευ όρων αποδοχής του θεραπευτή προς τον θεραπευόμενο επιτυγχάνεται τουλάχιστον ως ένα ελάχιστο βαθμό.
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Δοϊρανλής Νίκος - Ψυχολόγος
Δοϊρανλής Νίκος: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology
Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:
- Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
- Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
- Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.
Επιστημονικός Υπεύθυνος του PSYCHOLOGY.GR Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία & Συμβουλευτική. Msc in PCA Counseling, University of Strathclyde. Εκπαιδευτής και επόπτης ψυχολόγων που ασκούν την προσωποκεντρική ψυχοθεραπεία.