“Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να εμβαθύνει κανείς στην Τέχνη της Υπνοθεραπείας από την συγγραφή του θεραπευτικού σεναρίου. Στον κόσμο της υπνοθεραπείας, αυτή η ανεκτίμητη γνώση στην τέχνη της συγγραφής σεναρίων, μπορεί να κάνει τη διαφορά. Το σωστό σενάριο μπορεί να γίνει η αλλαγή που οι υπνοθεραπευτές θέλουν να δουν στους πελάτες τους.”

Τι είναι το θεραπευτικό σενάριο στην υπνοθεραπεία και για ποιόν είναι ωφέλιμη αυτή η γνώση

Το θεραπευτικό σενάριο είναι ένα δομημένο κείμενο και το κύριο εργαλείο των υπνοθεραπευτών. Ένας νέος υπνοθεραπευτής έχοντας την αγωνία της επιτυχίας και την έλλειψη εμπειρίας, αγοράζει έτοιμα σενάρια από ξένους ιστότοπους για το θέμα που αντιμετωπίζει ο πελάτης του.

Αυτό όμως είναι ένα επιφανειακό «τσιρότο» που δεν έχει αποτέλεσμα, γιατί αυτό το γενικό κείμενο δεν φτάνει με την κατάλληλη διαδρομή, λεπτότητα και προσέγγιση εκεί όπου βρίσκεται το τραύμα του θεραπευόμενου.

Σκεφτείτε ένα θεραπευτικό σενάριο σαν ένα αγαπημένο τραγούδι. Δημιουργεί μια ενθύμηση και μια διεύρυνση χρόνου, δηλαδή ένα μικρό υπνωτικό φαινόμενο χωρίς λύση, αλλά κάνοντας έκκληση στο συναίσθημα.

Το ίδιο συμβαίνει και με ένα καλογραμμένο θεραπευτικό σενάριο που όμως δεν μένει μόνο στην πρόκληση του συναισθήματος, αλλά βοηθά τον θεραπευόμενο να φτάσει στη λύση.

Γιατί είναι σημαντικό να φτιάχνουμε για κάθε θεραπευόμενο ένα προσωπικό σενάριο θεραπείας

Η δύναμη της υπνοθεραπείας εξαρτάται από το σωστό σενάριο, γιατί αλλιώς δεν υπάρχει ωφέλιμο μετρήσιμο αποτέλεσμα. Κάθε θεραπευόμενος είναι ένα διαφορετικό σύστημα υπό συνεχή εξέλιξη. Η ηλικία, οι διαφοροποιημένες προσωπικές εμπειρίες, η σχέση με τους γονείς και την κοινωνία, συνθέτουν έναν ξεχωριστό καμβά.

Οι θεραπευτές καλούνται να αναπτύσσουν συνεχώς την προσωπική τους βιβλιοθήκη με δικά τους σενάρια και τεχνικές με ποιότητα και φαντασία και να αναβαθμίζουν τις θεραπευτικές τους δεξιότητες δημιουγώντας ισχυρά θεραπευτικά σενάρια.

Μόνο έτσι μπορούν να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των θεραπειών τους σε χρόνια τραύματα, φοβίες, αγχώδεις διαταραχές, και ψυχοσωματικά μπλοκαρίσματα και να είναι ωφέλιμοι στο σύνολο των συμπτωμάτων.

Είναι απαραίτητο κάθε υπνοθεραπευτής να συνθέτει σενάρια υπνοθεραπείας κομμένα και ραμμένα για τον εκάστοτε θεραπευόμενο.

Αυτό στην αρχή μπορεί να είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, με την κατάλληλη εκπαίδευση όμως ο νους θα δημιουργεί σχεδόν αυτόματα προσαρμοσμένα σενάρια ακόμη και κατά την στιγμή λήψης του ιστορικού που γίνεται στην πρώτη συνεδρία.

Τι έχουν να προσφέρουν τα σεμινάρια συγγραφής θεραπευτικών σεναρίων

Με τη συμμετοχή σου σε ένα σεμινάριο συγγραφής θεραπευτικών σεναρίων, θα ωφεληθείς με τους παρακάτω τρόπους:

  • Κατανόηση των σεναρίων υπνοθεραπείας και της σωστής χρήσης των λέξεων και του θεραπευτικού λόγου με παραδείγματα.
  • Τεχνικές Σύνθεσης Σεναρίων με βάση το ιστορικό.
  • Γλωσσικά μοτίβα και τα δομικά στοιχεία που κάνουν τα σενάρια πιο αποτελεσματικά γράφοντας.
  • Πρακτικές ασκήσεις με εφαρμογή από αληθινά παραδείγματα (case studies) και δημιουργία πραγματικών σεναρίων.
  • Προχωρημένες Τεχνικές και στρατηγική για την αντιμετώπιση πολυσύνθετων θεμάτων.
  • Κανόνες εφαρμογής θεραπευτικών προσεγγίσεων με NLP, θετική ενίσχυση, οπτικοποίηση και συνδυασμό θεραπευτικών τεχνικών.

Ποιά είναι τα οφέλη της παρακολούθησης των σεναρίων συγγραφής υπνοθεραπείας

Εξειδικευμένη Γνώση:
Επωφεληθείτε από την δεκαετή πείρα και την τεχνογνωσία μιας καταξιωμένης ειδικού στον τομέα της υπνοθεραπείας.

Ταυτόχρονη συμπλήρωση υποχρεωτικών ωρών εποπτείας στο νομικό σας πλαίσιο ως υπνοθεραπευτής από πιστοποιημένο επόπτη όπως ορίζεται από τον οργανισμό εγγραφής σας.

Προσωπική εξέλιξη και απόκτηση γνώσεων για να προσελκύσετε και να διατηρήσετε πελάτες, προσφέροντας εξατομικευμένες, αποτελεσματικές συνεδρίες υπνοθεραπείας.

Δίκτυο Επαγγελματιών:
Γνωριμία με άλλους επαγγελματίες του χώρου και ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών.

Βεβαίωση παρακολούθησης από πιστοποιημένο επόπτη που θα ενισχύσει το βιογραφικό σας στο πλαίσιο του (Continuous professional development) όπως ορίζεται ως απαραίτητο από τον οργανισμό που ανήκετε ως υπνοθεραπευτής.

Για αναλυτικές πληροφορίες και εγγραφή, μεταβείτε στη σελίδα: Διαδικτυακά Σεμινάρια Συγγραφής Σεναρίων Υπνοθεραπείας με τη Χρυσάνθη Δαφοπούλου.

Πληροφορίες Επικοινωνίας

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε:

Επαγγελματική Ιστοσελίδα : www.clinicalhypnotherapynlp.gr
Email : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Διεύθυνση: Αγίας Σοφίας 28, 56728, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 6945887679

Λίγα λόγια για την εισηγήτρια, Χρυσάνθη Δαφοπούλου

Η Χρυσάνθη Δαφοπούλου είναι κλινική υπνοθεραπεύτρια και θεραπεύτρια Νευρο-γλωσσικού προγραμματισμού (NLP) με δεκαετή πείρα σε Ελλάδα, Κύπρο και Αγγλία.

Προηγούμενες σπουδές και εργασιακή πείρα αφορούν στη Νοσηλευτική, την Ισότητα και την Αρχιτεκτονική. Εφαρμόζει παράλληλα με την υπνοθεραπεία, τεχνικές σωματοσυναισθηματικής απελευθέρωσης, στις οποίες έχει εκπαιδευτεί από το Upledger Institute. Εργάζεται ιδιωτικά, παρέχοντας ατομικές και ομαδικές συνεδρίες σε εφήβους και ενήλικες στην Αγγλική και Ελληνική γλώσσα. Κατέχει πιστοποίηση και έγκριση άσκησης από το National Council of Hypnotherapy (NCH), General Hypnotherapy Register (GHR) και το (Complementary and Natural Healthcare Council) CNHC.

Είναι επόπτρια (supervisor) και εκπαιδεύτρια υπνοθεραπευτών με την έγκριση του NCH μέσω της μεθόδου, Solution Focused Hypnotherapy.

Εξειδικεύεται σε τεχνικές τραυματοθεραπείας μέσω της ύπνωσης αλλά και της μνήμης των ιστών, και εκπαιδεύει υπνοθεραπευτές και θεραπευτές κρανιοιεράς στο θεραπευτικό διάλογο και τη συγγραφή σεναρίων υπνοθεραπείας

Εκδήλωση ενδιαφέροντος

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Συντάκτης στην Πύλη Ψυχολογίας - Psychology.gr
Μετάφραση, απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr