Ακρόαση άρθρου......

Η ερωτική σχέση είναι ένα πολύπλοκο θέμα που μπορεί να μάς προσφέρει μεγάλη χαρά και ευτυχία, αλλά και να μας προκαλέσει πολλές ανησυχίες και αγωνία. Ωστόσο, αυτό που είναι ακόμα πιο παράξενο είναι η τάση πολλών ανθρώπων να παραμένουν σε μια ερωτική σχέση παρά το γεγονός ότι αντιλαμβάνονται πως αυτή είναι τελειωμένη.

Ποιοι είναι οι λόγοι που μας κάνουν να παραμένουμε σε μια τελειωμένη ερωτική σχέση;

Σε αυτό το άρθρο θα εξερευνήσουμε τις ψυχολογικές παραμέτρους που επηρεάζουν την απόφασή μας για να παραμείνουμε σε μια τελειωμένη σχέση, καθώς και πιθανές συνέπειες στην ευζωία μας.

Φόβος της αλλαγής: Ο άνθρωπος είναι ένα όν με σταθερότητα και ρουτίνα. Η ιδέα της αλλαγής μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση και ανασφάλεια. Έτσι, παρ' όλο που μια ερωτική σχέση μπορεί να έχει φθαρεί και να παρουσιάζει πολλά προβλήματα, ο φόβος της αλλαγής μπορεί να μας κρατήσει και να μας κάνει να επιλέγουμε την οικειότητα της γνωστής σχέσης παρά κάτι νέο και άγνωστο.

Συναισθηματική εξάρτηση: Σε μια ερωτική σχέση, δημιουργείται μια ισχυρή συναισθηματική δέσμευση μεταξύ των εταίρων. Όταν αντιλαμβανόμαστε ότι η σχέση έχει τελειώσει, η απώλεια αυτής της συναισθηματικής σύνδεσης μπορεί να είναι εξαιρετικά επίπονη και να δυσκολεύει τον χωρισμό. Πολλοί άνθρωποι προτιμούν να παραμένουν σε μια τελειωμένη σχέση παρά να αντιμετωπίσουν την αβεβαιότητα που προκαλεί η απώλεια της συναισθηματικής εξάρτησης.

Φόβος της μοναξιάς: Η μοναξιά είναι ένας φόβος που πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν. Αντί να αντιμετωπίσουν τη μοναξιά, προτιμούν να παραμείνουν σε μια τελειωμένη σχέση, όπου έστω και μειωμένη, υπάρχει η παρουσία κάποιου άλλου. Ο φόβος της μοναξιάς μπορεί να μετατρέψει μια τελειωμένη σχέση σε μια απόφαση που μπορεί να μην είναι απολύτως ασφαλής για την ευζωία μας.  

Οικονομικός παράγοντας: Σε ορισμένες περιπτώσεις, οικονομικά ζητήματα μπορεί να παίξουν ρόλο στην απόφαση να παραμείνετε σε μια σχέση παρά την άσβεστη κατάστασή της. Μπορεί να φοβάστε ότι η αποχώρησή σας θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική σας κατάσταση, όπως απώλεια εσόδων ή δυσκολίες στην εξασφάλιση στέγασης ή βασικών αναγκών. Είναι σημαντικό να εξετάσετε προσεκτικά τις οικονομικές σας προοπτικές και να είστε ρεαλιστικοί αναφορικά με το αν μπορείτε να βρείτε λύσεις που να μην είναι εξαρτημένες από αυτήν την αρνητική σχέση.

Ασφάλεια: Η ανάγκη για ασφάλεια και σταθερότητα μπορεί να κρατήσει κάποιον σε μια σχέση ακόμα κι αν αυτή δεν είναι ιδανική. Υπάρχει η επιθυμία να κρατηθεί οικείος με έναν γνώριμο περιβάλλοντα χώρο, έστω και αν δεν προσφέρει ευτυχία. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι σημαντικό να διερωτηθείτε αν αξίζει να θυσιάσετε την ευτυχία και την προσωπική ανάπτυξή σας για λόγους ασφαλείας.

Παρουσία παιδιών: Αν υπάρχουν παιδιά στη σχέση, οι γονείς μπορεί να θεωρήσουν ότι είναι πιο σταθερό για τα παιδιά να μείνουν μαζί. Οικογενειακές δυναμικές και η μερική ευθύνη για την ευτυχία των παιδιών μπορεί να επηρεάσουν αυτήν την απόφαση.

Ελπίδα για αλλαγή: Η σκέψη και μόνο ότι ο/η σύντροφός μας μπορεί να αλλάξει ή ότι η σχέση μπορεί να βελτιωθεί είναι ένας λόγος που μπορεί να μας κρατήσει σε μια τελειωμένη σχέση. Οι ελπίδες για αλλαγή μπορούν να μας κάνουν να τρέφουμε αισιοδοξία και να επιμένουμε.

10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.

Περιβαλλοντικοί περιορισμοί: Σε ορισμένες περιπτώσεις, εξωτερικοί παράγοντες (όπως οικογενειακή πίεση, πολιτισμικές προσδοκίες ή κοινωνικές πιέσεις) μπορεί να μας καθηλώνουν σε μια σχέση παρά την έλλειψη ευτυχίας ή επιπλέον προκλήσεων.

Φόβος της αποτυχίας: Ο φόβος της αποτυχίας μπορεί να μας κρατήσει σε μια τελειωμένη σχέση. Το να τερματίσουμε μια σχέση μπορεί να γεννήσει ανησυχίες για το πώς θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον και αν θα βρούμε έναν άλλον σύντροφο.

Επένδυση συναισθημάτων: Ο συναισθηματικός δεσμός που έχουμε αναπτύξει με τον εταίρο μας μπορεί να μας κρατήσει σε μια σχέση, ακόμα και αν η σχέση είναι τελειωμένη. Η επένδυση συναισθημάτων μάς κάνει να πιστεύουμε ότι αξίζει τον κόπο να παραμείνουμε για να διατηρήσουμε τον δεσμό αυτόν.

Άλλοι παράγοντες: Μπορεί να υπάρχουν και άλλοι λόγοι για την παραμονή σας σε μια τελειωμένη σχέση. Μπορεί να νιώθετε ενοχές ή υπεύθυνοι για τον/την σύντροφο σας, ή να έχετε φοβίες για την εργασιακή ή κοινωνική αποδοχή μετά την αποχώρηση από την σχέση σας.

Είναι σημαντικό να αναλύσετε προσεκτικά αυτούς τους παράγοντες και να συζητήσετε τις ανησυχίες σας με έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Ακόμη, η ενσυναίσθηση και η συμπόνοια προς τον σύντροφο σας μπορεί να σας κρατήσει σε μια τελειωμένη σχέση. Η επιθυμία να είστε υποστηρικτικοί και υπερήφανοι απέναντι του μπορεί να σας επηρεάσει να παραμείνετε στη σχέση ακόμα και όταν αντιμετωπίζετε μεγάλες δυσκολίες και σοβαρά προβλήματα.

Ψηφιακό Marketing για Ψυχολόγους: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR

Η απόφαση να παραμείνετε σε μια τελειωμένη ερωτική σχέση είναι μια πολύπλοκη και προσωπική επιλογή που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες.

Ο φόβος της αλλαγής, η συναισθηματική εξάρτηση και ο φόβος της μοναξιάς μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε αυτή την απόφαση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη και τις πιθανές συνέπειες στην ευζωία και την ευτυχία σας.

Πολλές φορές, η αποχώρηση από μια τελειωμένη σχέση μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για νέες ευκαιρίες και δυνατότητες. Είναι σημαντικό να είστε τολμηροί και να επιλέγετε την ευτυχία και την ισορροπία στις ερωτικές σας σχέσεις.

Κάθε περίπτωση είναι μοναδική, και είναι σημαντικό να εξετάσετε το πλήρες πλαίσιο της δικής σας κατάστασης και να αποφασίσετε βάσει των δικών σας αναγκών και επιθυμιών.

Βιβλιογραφία:

Kirkpatrick, L. A. & Davis, K. E.,(1994). Investigating the Reasons for Continued Relationship Maintenance Behaviors in Post-dissolution Relationships. Published in the Journal of Social and Personal Relationships.

Spielmann, S. S., MacDonald, G., & Wilson, A. E., (2009). Breaking Up is Hard to Do: Why Romantic Rejection Sticks Around. Published in Personality and Social Psychology Bulletin.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Τσομπάνη Θεοδώρα - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Τσομπάνη Θεοδώρα: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Η Θεοδώρα Τσομπάνη είναι σύμβουλος ψυχικής υγείας , απόφοιτη του προγράμματος Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας (Diploma of higher Education in Psychology) και συνεργάτιδα του πολυχώρου ευεξίας και αυτοβελτιωσης Be With You.