Ακρόαση άρθρου......

Αφήνεις μια σχέση στη μέση, γιατί δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς. Μένεις όμως με ανοιχτά ερωτήματα, και ας ονοματίζουμε τα πράγματα, με ανοιχτές πληγές. Γιατί στον ψυχοθεραπευτή ήρθες επειδή κάτι σε δυσκολεύει, σε πιέζει, άρα είναι πληγή. Πώς μένεις με αυτή, σταματώντας;

Αντίσταση στη θεραπεία

Οι λόγοι που σε οδηγούν στην ψυχοθεραπεία, είναι και πολλοί και προσωπικοί. Κάποιες φορές είναι ευδιάκριτοι στην λογική σου, κάποιες φορές όχι. Ή μπορεί να είναι και μόνο ένας. Σημασία έχει όμως ότι σε οδηγούν στην αλλαγή που επιθυμείς να δεις στον εαυτό σου.

Και οι λόγοι που αντιστέκεσαι στην θεραπεία επίσης είναι πολλοί. Γιατί είναι δύσκολο να αφήσεις προηγούμενες σταθερές που έχεις δομήσει, γιατί η αλλαγή τρομάζει, όπως και κάθε τι κανούργιο, για αυτό αργοπορείς, σταματάς, δεν τηρείς τις συμφωνίες της θεραπευτικής σχέσης. Να πούμε όμως ότι όλη αυτή η αντίσταση είναι απόλυτα φυσιολογική επειδή ο οργανισμός θέλει χρόνο να επεξεργαστεί τα καινούργια δεδομένα και τις αλλαγές που προκύπτουν μέσα στην ψυχοθεραπεία.

Για αυτό εξάλλου και αντίσταση στην θεραπεία θεωρείται αυτό που εμποδίζει το άτομο να πάρει τα θετικά αποτελέσματα και να ωφεληθεί από την θεραπευτική σχέση και είναι εσωτερική διαδικασία, δεν αφορά εξωτερικούς παράγοντες. 1

Όταν λοιπόν οι εξωτερικοί παράγοντες, π.χ. οικονομικές ή άλλου είδους μεταβολές, σε αναγκάζουν να σταματήσεις, τι επακολουθεί; Πώς νοιώθει άραγε ένας άνθρωπος που έχοντας πάρει μια σημαντική απόφαση για την ζωή και τον ψυχισμό του, αναγκάζεται να αφήσει στη μέση αυτή του την απόφαση;

Αποκτήστε το βιβλίο Το υποσυνείδητο μπορεί να αλλαξει τη ζωή σου, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Τα συναισθήματα του ψυχοθεραπευτή για τη διακοπή της θεραπείας

Ας πάμε λίγο ανάποδα! Πώς νοιώθει ο θεραπευτής, όταν διακόπτεται η σχέση; Κενό! Αυτό νοιώθω εγώ. Ένα κενό. Και ένα ερωτηματικό. Και τώρα τι;

Σκέφτομαι ότι το να νοιώθω εγώ ο θεραπευτής κενό, αυτό συμβολίζει και την σχέση. Και πιστεύω ότι έτσι είναι. Δημιουργείται ένα κενό. Θέματα που καιρό μέναν ανέγγιχτα και άρχισαν να ανοίγουν και να φωτίζονται σιγά – σιγά, παγώνουν. Η ψυχοθεραπεία είναι δυναμική εξελικτική διαδικασία, αλυσιδωτή. Και το κενό αυτό, η αλήθεια είναι ότι διαταράσσει την συνέχεια και την ροή.

Με αυτά τα θέματα που μένουν μισοφωτισμένα καλείσαι να πορευτείς. Ζητήματα που άρχισαν να αναδύονται και να δουλεύονται, κλείνουν, μένουν μισά. Με αυτά τα μισά, μένεις μόνος σου, χωρίς το πρόσωπο αναφοράς, χωρίς τον συνοδοιπόρο σου. Γιατί ο ψυχοθεραπευτής, συνοδοιπόρος είναι. Δεν είναι αυθεντία, δεν είναι μάγος. Άνθρωπος με γνώσεις, ενσυναίσθηση και πίστη στις ανθρώπινες σχέσεις είναι.

Σκέφτομαι ότι δεν είναι εύκολο να μένεις με σκέψεις και συναισθήματα πρωτόγνωρα. Όλα αυτά που θα καθρεφτίζονταν μέσα στη θεραπεία και θα φιλτράρονταν μέσα από έναν καθρέφτη αντικειμενικό, ξαναγυρνούν στο σκοτάδι. Υπάρχει μια πραγματική ανάγκη η οικονομική που καλύπτεται με την διακοπή της θεραπείας, αλλά μια άλλη ανάγκη μένει ακάλυπτη. Θα έχεις ερωτήματα, ερωτήματα καινούργια, και δεν θα μπορείς να βρεις απάντηση, κάποιες φορές η αγωνία θα είναι παρούσα και δεν θα ξέρεις τί να κάνεις για αυτό.

10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.

Η αλήθεια είναι ότι δεν κινδυνεύει η ζωή μας από μια πληγή ανοιχτή, μισογιατρεμένη, αλλά την νοιώθουμε, μπορούμε και να την αγγίξουμε. Δεν είναι κρυφή ή καλυμμένη πιά από τόσες άμυνες, την νοιώθουμε όμως πιο ζωντανά, πιο απτά.

Τα πράγματα όμως στη ζωή δεν είναι άσπρο – μαύρο. Το να πάρεις την απόφαση να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία, είναι μια επένδυση και ένα δώρο στον εαυτό σου, πέρα όμως και μαζί με όλα αυτά, είναι μια απόφαση που θέλει δύναμη. Δεν υπάρχει κανείς που να μην συμφωνεί με αυτό.

Το πιο «εύκολο» να καλύπτεις, το πιο δύσκολο να ανοίξεις, και τί δύναμη ψυχής να τα μοιραστείς και να τα εμπιστευτείς, σε έναν ειδικό μέν, αλλά άγνωστο εντελώς στην αρχή δε! Συμπέρασμα: 'Eχεις δύναμη, δεν είσαι απών από την απόφαση και την επιλογή σου.

Η ψυχοθεραπευτική σχέση έχει μνήμη

Αφού λοιπόν είσαι παρών στην απόφαση ζωής που ξεκίνησες, έστω και αν κάνεις μια διακοπή, μίλα! Σε ανθρώπους που τους νοιώθεις δίπλα σου, σε έναν, δεν χρειάζονται πολλοί! Μίλα για αυτή την αναγκαστική σου απόφαση, αυτή που δυσκολεύτηκες να πάρεις, για τα συναισθήματα που σου γεννά. Μοιράσου το. Δεν είναι θεραπεία, είναι μοίρασμα. Και βοηθάει.

Θα ακουστεί τετριμμένο, αλλά δεν πειράζει. Στην περίπτωση που νοιώσεις ότι αυτό το κενό είναι μεγάλο, αλλά ο χρόνος και τα χρήματα δεν επαρκούν για να ξαναξεκινήσεις, αναζήτησε τις δομές ψυχικής υγείας τις κοινοτικές, που τις περισσότερες φορές είναι δωρεάν και μπορεί να βρίσκονται, πολύ κοντά σου. Δεν αντικαθιστά ούτε αναπληρώνει σε καμμιά περίπτωση, την προσωπική σχέση με τον ψυχοθεραπευτή σου, αλλά το σημαντικό είναι να ελίσσεσαι, μέχρι να ξεκινήσεις ξανά.

Αυτό θα ακουστεί ρομαντικό, αλλά επίσης δεν πειράζει! Να έχεις πίστη. Αυτή η αλλαγή που ξεκίνησες, και στην οποία κάνεις μια μικρή ή μεγάλη παύση, δεν αναιρείται.

Ψηφιακό Marketing για Ψυχολόγους: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR

Κάθε τι, που ξεκινά, που ανοίγει, και είναι απόφαση ζωής, μοιάζει με χείμαρρο ποταμιού. Μπορεί να σταματά κάποιες φορές την ροή του, αλλά δεν ξαναγυρνά πίσω.

Η ψυχοθεραπεία είναι ταξίδι, ταξίδι σε άγνωστους τόπους, τους τόσο γνώριμους όμως στην ψυχή σου. Σε αυτό το ταξίδι, σταθερή αναφορά είναι το πρόσωπο του ψυχοθεραπευτή σου. Νοερά και φυσικά.

Πάντα πίστευα ότι το σώμα έχει μνήμη. Το ίδιο και η ενέργεια. Η ψυχοθεραπευτική σχέση, έχει μνήμη γιατί είναι ενέργεια που ρέει. Και το νήμα αυτής της μνήμης δεν κόβεται. Μπορείς να το ξαναπιάσεις από εκεί που αναγκάστηκες να το αφήσεις.

«Μην καίς γέφυρες. Θα εκλπαγείς πόσες φορές θα χρειαστεί να ξαναπεράσεις το ίδιο ποτάμι» H. Jackson Brown, Αμερικανός συγγραφέας αυτοβοήθειας


Βιβλιογραφία

1, Leahy, R. L. (2001). Overcoming resistance in cognitive therapy., Guilford Press.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Ακριβή Καρίμπα - Ψυχολόγος

Ακριβή Καρίμπα: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος με ειδίκευση στη Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεία, ψυχοδυναμικής κατεύθυνσης.
Συμβουλευτική ενηλίκων και εφήβων.