Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κένυας ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων, μετά την υποβολή αιτήματος από γυναίκα γιατρό για την κατάργησή του.
Απαγόρευση κλειτοριδεκτομής από το Ανώτατο Δικαστήριο της Κένυας
Στην Κένυα, τέσσερα εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων, το τελετουργικό κόψιμο ή την αφαίρεση μέρους ή του συνόλου των εξωτερικών γυναικείων γεννητικών οργάνων. Η χώρα απαγόρευσε την πρακτική το 2011.
Ωστόσο, το 2017, η Δρ. Tatu Kamau υπέβαλε έφεση ζητώντας να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο Νόμος περί Απαγόρευσης του Ακρωτηριασμού των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων, καθώς εισάγει διακρίσεις εις βάρος της «εθνικής κληρονομιάς». Υποστήριξε ότι οι γυναίκες άνω των 18 ετών θα έχουν το δικαίωμα επιλογής.
Αλλά η τριμελής έδρα καταψήφισε την έφεσή της και είπε ότι η ανάκληση του συντάγματος θα ήταν επιζήμια για τις γυναίκες και ότι μετά τις μαρτυρίες των επιζώντων γυναικών δεν ήταν πεπεισμένη ότι οποιαδήποτε γυναίκα ή κορίτσι συνειδητά και ελεύθερα θα συναινούσε στον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων της.
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ναϊρόμπι ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχει πιθανό όφελος από τη συγκεκριμένη πρακτική.
Ο Πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα δεσμεύθηκε να τερματίσει τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων μέχρι το 2022.
Η πρακτική αυτή εξακολουθεί να συνεχίζεται καθώς κάποιες κοινότητες πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο για κοινωνική αποδοχή και αυξάνει τις προοπτικές γάμου.
Η Κένυα έχει κάνει αξιέπαινα βήματα προς τον τερματισμό του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων και σύμφωνα με το νόμο θα μπορούσε να καταδικάσει τα άτομα που συμμετέχουν στην πρακτική σε τριετή φυλάκιση, ακόμα και αν αυτό γίνεται εκτός των συνόρων της Κένυας.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, το 21% των γυναικών από την Κένυα ηλικίας μεταξύ 15 και 49 ετών έχουν υποστεί ακρωτηριασμό και τουλάχιστον 200 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες σε 30 χώρες επηρεάζονται επίσης από την πρακτική της κλειτοριδεκτομής.
Επιπτώσεις κλειτοριδεκτομής
10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.
Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αιμορραγία και άλλα προβλήματα υγείας, λοιμώξεις, στειρότητα και επιπλοκές κατά τον τοκετό, όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Ο γενετήσιος ακρωτηριασμός των γυναικών έχει πολύ αρνητικές συνέπειες τόσο για τη σωματική και όσο και για τη ψυχική υγεία των γυναικών και επηρεάζει τη σεξουαλική τους ζωή.
Μπορεί, μεταξύ άλλων, να προκαλέσει μολύνσεις και χρόνιους πόνους αλλά και στειρότητα ή επιπλοκές κατά τον τοκετό. Πολλές φορές κατά τη διάρκεια του ακρωτηριασμού προκαλείται αιμορραγία που μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο.
Τερματισμός του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων
Ο Gitongam ανέφερε ότι οι νόμοι στην Κένυα έχουν επιτρέψει στη χώρα να θεωρηθεί «προοδευτική» στον τερματισμό της επιβλαβούς πρακτικής, η οποία έχει επηρεάσει άλλα Αφρικανικά έθνη να ακολουθήσουν τα βήματά της.
«Σε ολόκληρη την ήπειρο, βλέπουμε ποικιλόμορφη πρόοδο μεταξύ των χωρών.»
Ψηφιακό Marketing για Ψυχολόγους: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR
Ανέφερε ότι υπάρχει προφανής μείωση στον αριθμό θυμάτων κλειτοριδεκτομής σε έφηβες, η οποία, όπως αναφέρει, είναι σημαντική σε πολλές χώρες, καθώς σε πολλούς Αφρικανικούς πολιτισμούς, η κλειτοριδεκτομή αποτελεί τελετουργία και γίνεται επίσης κατά την περίοδο εφηβείας μεταξύ 12 και 14 ετών.
«Συνεπώς, η ένδειξη για μείωση της συγκεκριμένης ηληκιακής ομάδας αποτελεί ένδειξη ότι το ποσοστό εγκατάλειψης της πρακτικής έχει αποκτήσει δυναμική σε ολόκληρη την ήπειρο.»
Αλλά ο Gitongam είπε ότι σε ορισμένες χώρες που δεν έχουν νόμους κατά των ακρωτηριασμών των γυναικείων γεννητικών οργάνων όπως το Μάλι, η Λιβερία και η Σιέρα Λεόνε, ο αριθμός των θυμάτων των ακρωτηριασμών των γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι υψηλός.
Ανάγκη ευαισθητοποίησης στο θέμα της κλειτοριδεκτομής
Ο διασυνοριακός ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων, όπου οι άνθρωποι μετακινούνται χώρες ώστε τα κορίτσια να υφίστανται την πρακτική αυτή, έχει γίνει δημοφιλής στην ανατολική και τη δυτική Αφρική.
Το 2019, η Αφρικανική Ένωση ξεκίνησε την πρωτοβουλία της Saleema για να κινητοποιήσει την πολιτική δράση για να επιταχύνει την εξάλειψη της επιβλαβούς αυτής πρακτικής.
«Τόσο σε επίπεδο ηπείρου όσο και σε εθνικό επίπεδο, μπορείτε να δείτε ότι υπάρχουν κάποιες πρωτοβουλίες που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για να μπορέσουν τέσσερις χώρες να επιλύσουν το ζήτημα της κλειτοριδεκτομής», δήλωσε ο Gitongam.
Ωστόσο, υποστηρίζει ότι πρέπει να εισαχθούν διάφορες στρατηγικές ευαισθητοποίησης.
Πηγές: