Αμερικανός ψυχίατρος και ομότιμος καθηγητής ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Θεωρείται ο πατέρας της γνωσιακής θεραπείας.
Προσωπική ζωή του Aaron Beck
Γεννημένος στις 18 Ιουλίου 1921 στο Ρόουντ Άιλαντ, ο Άαρον Μπεκ ήταν το μικρότερο από τα πέντε παιδιά μίας οικογένειας Ρωσοεβραίων μεταναστών.
Ήταν άριστος μαθητής και απέκτησε το πρώτο του πτυχίο με έπαινο από το πανεπιστήμιο Μπράουν το 1942, κερδίζοντας ταυτόχρονα το βραβείο αριστείας William Gaston στη Ρητορική και την υποτροφία Francis Wayland.
Συνέχισε τις σπουδές του στην ιατρική σχολή του Γέιλ και πήρε το πτυχίο του στην ιατρική το 1946. Παντρεύτηκε το 1950 με την Φίλις Μπεκ και απέκτησαν τέσσερα παιδιά.
Η κόρη του Τζούντιθ είναι ερευνήτρια στον τομέα της γνωσιακής θεραπείας και πρόεδρος του ινστιτούτου Μπεκ για την γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία.
Επαγγελματική διαδρομή του Aaron Beck
Μετά την αποφοίτησή του από την ιατρική σχολή υπηρέτησε ως νευροψυχίατρος στο στρατιωτικό νοσοκομείο Valley Forge και το 1954 ξεκίνησε να εργάζεται ως καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.
Παρά το γεγονός ότι ο Μπεκ αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στη μελέτη του πεδίου της ψυχανάλυσης, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 η έρευνά του απέκλινε σημαντικά από τις παραδοσιακές ψυχαναλυτικές μεθόδους, εστιάζοντας πλέον στις διαστρεβλωμένες σκέψεις που οδηγούσαν σε προβληματικές συμπεριφορές.
Στην προσπάθειά του να βρει έναν τρόπο για να βοηθήσει τους καταθλιπτικούς πελάτες του να κυριαρχούν με αποτελεσματικότερο τρόπο στα συναισθήματά τους, διαπίστωσε ότι πολλοί από αυτούς έκαναν επαναλαμβανόμενες αρνητικές σκέψεις και όσο πίστευαν ότι οι σκέψεις άγγιζαν τη σφαίρα της αλήθειας, συνέχιζαν να παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης.
Κατέληξε στο συμπέρασμα πως για να αλλάξουν τα συμπτώματα πρέπει ο ίδιος να αλλάξει τον λανθασμένο τρόπο σκέψης των πελατών του. Η πεποίθηση αυτή ήταν που τον οδήγησε στην ανάπτυξη της γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας.
10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.
Για την ανάπτυξη της θεραπείας αυτής έλαβε το βραβείο Κλινικής Ιατρικής Έρευνας Lasker-DeBaken.
Ο Μπεκ πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια υποστηρίζοντας την εφαρμογή της γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας για τη θεραπεία της κατάθλιψης και άλλων προβλημάτων διάθεσης.
Είναι επίτιμος πρόεδρος της Ακαδημίας Γνωσιακής Θεραπείας και συνεργάτης της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών. Είναι ο επίτιμος πρόεδρος του Ινστιτούτου Μπεκ για την Γνωσιακή Θεραπεία και Έρευνα καθώς και ο διευθυντής της ερευνητικής μονάδας στον τομέα της Ψυχοπαθολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.
Έχει δημοσιεύσει πάνω από εξακόσια άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, έχει γράψει (μόνος του ή μαζί με άλλους) πάνω από εικοσιπέντε βιβλία και συχνά περιγράφεται ως ο επιστήμονας που διαμόρφωσε τον τομέα της αμερικανικής ψυχιατρικής.
Συμβολή στην Ψυχολογία του Aaron Beck
Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία εστιάζει στην αλλαγή των μοτίβων αρνητικής σκέψης, αποσκοπώντας να επιφέρει αλλαγές στη συμπεριφορά. Αυτή η προσέγγιση προσανατολισμένου στόχου λειτουργεί αποτελεσματικά για τη θεραπεία πολλών ψυχολογικών προβλημάτων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται προβλήματα διάθεσης, διατροφικά ζητήματα, προβλήματα χρήσης ουσιών, άγχος και κατάθλιψη.
Ψηφιακό Marketing για Ψυχολόγους: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR
Μπορεί να εφαρμοστεί ατομικά αλλά και ομαδικά, προσφέροντας στους ασθενείς τη δυνατότητα να συνεργάζονται μεταξύ τους, αλλά και με τους θεραπευτές τους, για την προσωπική τους θεραπεία.
Η εξέλιξη της γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας μέσα στο χρόνο, της έχει επιτρέψει να περικλείει ένα ευρύ φάσμα γνωστικών κλάδων όπως η θεραπεία έκθεσης, η εικαστική θεραπεία, η σύντομη θεραπεία κ.ά.
Παρά το γεγονός ότι εστιάζει στη σχέση του ασθενή με το παρόν, προσπαθεί, ταυτόχρονα, να διαφωτίσει το παρελθόν. Αντί να θέσει τον ασθενή σε μία διαδικασία αναβίωσης παρελθοντικών τραυμάτων ή διερεύνησης ζητημάτων της παιδικής ηλικίας, ενθαρρύνει το άτομο να προχωρήσει σε μία προσπάθεια κατανόησης του τρόπου με τον οποίο το παρελθόν επηρεάζει τις σημερινές συμπεριφορές και σκέψεις του.
Οπλισμένοι με αυτή τη γνώση, οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν τη μετατροπή των ήδη γνωστών αντιδράσεών τους που προκαλούν προβλήματα στην τωρινή ζωή τους.
Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία φροντίζει για την μετατροπή των μοτίβων αρνητικής σκέψης σε υγιή μοτίβα τα οποία οδηγούν σε θετικές σκέψεις και εποικοδομητικές συμπεριφορές. Κατά συνέπεια, η θεραπεία αυτή δεν ζητά απαραίτητα από το άτομο να ανακαλύψει ποια ακριβώς είναι η αιτία ύπαρξης του εκάστοτε μοτίβου αρνητικής σκέψης.
Αντιθέτως, το κλειδί είναι η αναγνώριση και η κατανόηση της διαδικασίας της σκέψης και η διακοπή αυτής ήδη πριν από την έναρξή της.
Σύμφωνα με τον Μπεκ, ο βασικός κορμός των πεποιθήσεων ενός ατόμου μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή του και τη συνολική ψυχική του υγεία. Οι αυτόματες σκέψεις, όπως για παράδειγμα «Είμαι αποτυχημένος.» ή «Αυτή η δουλειά θα πάει στραβά.», υποδηλώνουν την ύπαρξη ενός πυρήνα αρνητικών πεποιθήσεων που μπορεί να οδηγήσει στην κατάθλιψη. Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία βοηθά τα καταθλιπτικά άτομα να αναγνωρίζουν τα συνηθέστερα μοτίβα σκέψης τους και στη συνέχεια τα βοηθά να αναπτύσσουν εναλλακτικά μοτίβα σκέψης καθώς και στρατηγικές για την εξάλειψη ανθυγιεινών, αυτόματων σκέψεων.
Η κλίμακα απελπισίας Μπεκ
Επιπλέον, ο Μπεκ δημιούργησε την κλίμακα απελπισίας Μπεκ η οποία περιλαμβάνει είκοσι διατυπώσεις με τις οποίες το άτομο καλείται να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει. Η κλίμακα αυτή υπολογίζει τα συναισθήματα που αφορούν το μέλλον και ορισμένες φορές χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση του κινδύνου αυτοκτονίας.
Το Ερωτηματολόγιο Κατάθλιψης του Μπεκ, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά σε συνδυασμό με την Κλίμακα Απελπισίας, περιλαμβάνει εικοσιένα ερωτήματα πολλαπλής επιλογής που αξιολογούν την κατάθλιψη. Παραμένοντας ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα διαγνωστικά τεστ για την κατάθλιψη, υπολογίζει τόσο τις συναισθηματικές καταστάσεις, όπως καταθλιπτική διάθεση, όσο και τις σωματικές, όπως πόνος ή απώλεια όρεξης.
Είπε: «Τα ψυχολογικά προβλήματα δεν είναι απαραίτητα προϊόν μυστήριων και αδιαπέραστων δυνάμεων, αλλά μπορούν να προκύψουν από απλές διαδικασίες όπως η εσφαλμένη γνώση, η εξαγωγή λανθασμένων συμπερασμάτων με βάση ανεπαρκή ή ανακριβή στοιχεία και η αδυναμία ικανοποιητικής διάκρισης μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας.»
Αποκτήστε το βιβλίο Δεν αρκεί μόνο η αγάπη, του του πατέρα της γνωσιακής ψυχοθεραπείας, Aaron Beck
Βιβλία
The Diagnosis and Management of Depression (1967)
Depression: Causes and Treatment (1972)
Cognitive Therapy and the Emotional Disorders (1975)
Cognitive Therapy of Depression (with John Rush, Brian Shaw, & Gary Emery, 1979)
Cognitive Therapy in Clinical Practice: An Illustrative Casebook (with Jan Scott & Mark Williams, 1989)
The Integrative Power of Cognitive Therapy (with Brad Alfred, 1998)
Prisoners of Hate: The Cognitive Basis of Anger, Hostility, and Violence(1999)
Scientific Foundations of Cognitive Theory and Therapy of Depression (with David Clark, 1999)
Cognitive Therapy of Personality Disorders (with Arthur Freeman, 2003)
Cognitive Therapy with Inpatients: Developing A Cognitive Milieu (with Jesse Wright, Michael Thase, & John Ludgate, 2003)
Cognitive Therapy With Chronic Pain Patients (with Carrie Winterowd & Daniel Gruener, 2003)
Anxiety Disorders And Phobias: A Cognitive Perspective (with Gary Emergy & Ruth Greenberg, 2005)
Schizophrenia: Cognitive Theory, Research, and Therapy (with Neil Rector, Neal Stolar, & Paul Grant, 2008)
Cognitive Therapy of Anxiety Disorders: Science and Practice (with David Clark, 2010)