Καμιά φορά οι οικογένειες έχουν μυστικά, τα οποία είναι στην ουσία ψέματα. Μπορεί να μη σας περνάει από το μυαλό να το δείτε έτσι. Μπορεί να πιστεύετε ότι κρατάτε μυστικές κάποιες πληροφορίες τις οποίες το παιδί δε χρειάζεται να ξέρει για το καλό του.
Ψέματα στα παιδιά
Αλλά όταν σε μια οικογένεια κάποια πράγματα δεν λέγονται ή λέγονται ψέματα, ακόμα κι αν τα μέλη της οικογένειας δεν γνωρίζουν την αλήθεια, επηρεάζονται αρνητικά. Κι αυτό συμβαίνει γιατί σωματικά έχουμε την ικανότητα να το νιώθουμε όταν κάτι δεν πηγαίνει καλά ή όταν δε ξέρουμε όλη την αλήθεια.
Αν λέτε ψέματα -ή παραλείπετε κάποια μέρη της αλήθειας- για να προστατέψετε τα παιδιά σας από την πραγματικότητα μιας δύσκολης κατάστασης, αυτό που στην ουσία κάνετε είναι να αποδυναμώνετε τα ένστικτά τους.
Τους λέτε κάτι διαφορετικό από αυτό που νιώθουν και διαισθάνονται. Τα βάζετε αμέσως σε μια άβολη θέση και αν δεν μπορούν να το εκφράσουν, είναι πολύ πιθανό να τα ωθήσει σε μια ακατάλληλη συμπεριφορά.
Αποκτήστε το Νο1 best seller των Sunday Times Το βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου της Philippa Perry από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης του Psychology.gr
Μιλώντας στα παιδιά για το διαζύγιο
Καμιά φορά, όταν υπάρχει κάτι το οποίο δεν θα θέλαμε να είχε συμβεί ή συμβαίνει ενώ θα προτιμούσαμε να το αποφύγουμε, λέμε ψέματα στα παιδιά μας παραλείποντας να τους πούμε τα πάντα. Είναι απόλυτα φυσικό να θέλουμε να τα προστατέψουμε από τα δύσκολα συναισθήματα, αλλά δεν είναι τα δικά τους συναισθήματα που συνθέτουν το πρόβλημα. Γι' αυτό πιστεύω πως είναι καλύτερο να δίνουμε στα παιδιά μας όλη την πληροφορία.
Για παράδειγμα, πείτε τους ότι εσείς και ο σύντροφός σας είχατε κάποιες δυσκολίες στη σχέση σας και πως προσπαθούσατε να τις ξεπεράσετε, ελπίζοντας πως θα τα καταφέρετε, αντί να κρύβετε από τα παιδιά την πραγματικότητα, η οποία αναπόφευκτα θα τα επηρεάσει. Αν δεν εξηγήσετε το πρόβλημα στο παιδί με τρόπο που να μπορεί να το καταλάβει, εκείνο θα νιώσει την ένταση στην ατμόσφαιρα και η φαντασία του θα γεμίσει τα κενά με πολύ χειρότερες σκέψεις από την πραγματικότητα.
Μιλώντας στα παιδιά για το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου
Δεν πιστεύω πως είναι σωστό να λέμε ψέματα στα παιδιά ή να παραλείπουμε κομμάτια της αλήθειας, οπότε και δεν συνιστώ την απόκρυψη δυσάρεστων νέων, όπως για παράδειγμα τον θάνατο κάποιου κοντικού προσώπου. Αλλά αυτή η ανακοίνωση πρέπει να γίνει με τρόπο ώστε το παιδί να καταλάβει το παιδί ότι παρόλο που λυπόμαστε πάρα πολύ και παρόλο που δε θα ξεχάσουμε ποτέ το αγαπημένο πρόωπο, θα συνηθίσουμε αυτή την απώλεια και θα συνεχίσουμε τη ζωή μας, όπως και πριν, απολαμβάνοντας τις όμορφες στιγμές της.
Διαβάστε επίσης στην Πύλη μας Πώς εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας να γίνονται ενοχλητικά και πώς θα σπάσουμε τον φαύλο κύκλο
Αναχώρηση ενός γονέα από το σπίτι
Με τον ίδιο τρόπο, αν ο ένας από τους γονείς, που μέχρι εκείνη τη στιγμή έμενε στο σπίτι, αποφασίσει να φύγει, αυτό πρέπει να συζητηθεί διεξοδικά πριν την τελική αναχώρηση και τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν τα σχέδια και το πώς θα διαμορφωθεί η καθημερινότητα στο εξής, ώστε να σιγουρευτούν ότι ο κόσμος γύρω τους δεν καταρρέει. Με άλλα λόγια τα παιδιά θα πρέπει να ξέρουν από πριν ότι θα βλέπουν και τους δυο γονείς σε τακτά διαστήματα και προκαθορισμένες μέρες.
Ο κατάλληλος τρόπος να ανακοινώσουμε δύσκολα πράγματα στα παιδιά
Πιθανότατα υπάρχει ένας ιδανικός τρόπος να ανακοινώσεις κάτι σε ένα παιδί ανάλογα με την ηλικία του. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε: ''Δε νιώθω καλά, θα πάω στον γιατρό και με λίγη τύχη θα γίνω γρήγορα καλά. Με συγχωρείς που με βλέπεις έτσι αφηρημένη. Ανησυχώ για την υγεία μου.'' Αυτό είναι πολύ καλύτερο από το να αποκρύπτετε ότι πάσχετε από καρκίνο, για παράδειγμα. Αν το παιδί σας είναι υιοθετημένο, είναι προτιμότερο να του το πείτε όταν θα φθάσει σε ηλικία που θα μπορεί να το κατανοήσει, ώστε να νιώθει ότι γνώριζε από την αρχή της ζωή τους την αλήθεια και να αποφύγει το ισχυρό σοκ στην περίπτωση που το μάθει πια μεγάλο.
ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR
Δε μπορούμε να προστατέψουμε τα παιδιά μας από τις δυστυχίες και τις συμφορές που θα φέρει η ζωή, μπορούμε όμως να σταθούμε δίπλα τους και να περνάμε μαζί τους κάθε δοκιμασία, ώστε να τα βοηθήσουμε να αποδεχτούν τα συναισθήματά τους και να χειριστούν με επιτυχία τις δυσκολίες όταν αυτές έρθουν.
Όλα τα παιδιά έχουν ανάγκη επιβεβαιώσης: Θέλουν να νιώθουν σημαντικά, ότι είναι επιθυμητά και αγαπητά από τους δικούς τους, όχι ακούγοντας σποραδικά λόγια τρυφερά, αλλά νιώθοντας το συναίσθημα αυτό στην καθημερινή τους ζωή, όταν βλέπουν το πρόσωπό σας να φωτίζεται κάθε φορά που τα κοιτάτε, στο πάρε δώσε της σχέσης σας, με το να νιώθουν κομμάτι της ζωή σας, έχοντας γονείς που επιτρέπουν στον εαυτό τους την πολυτέλεια να απολαμβάνουν την παρέα των παιδιών τους και τον χρόνο μαζί τους. Είναι δύσκολο να τα κάνετε όπως πρέπει, όταν υπάρχουν πράγματα που κρύβετε από τα παδιά σας, και μάλιστα πράγματα που μπορεί να επηρεάσουν άμεσα τη ζωή τους. Έχουν δικαίωμα να ξέρουν.
*Το παρόν άρθρο αποτελεί αδειοδοτημένο απόσπασμα από το Νο1 best seller των Sunday Times Το βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου της Philippa Perry
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.