Σκέφτεσαι συχνά ότι υπάρχουν τόσα πράγματα που θα ήθελες να κάνεις αλλά δεν έχεις τη δύναμη;
Αναβάλλεις να κάνεις όσα σκεφτόσουν, πράγματα που θέλεις πάρα πολύ αλλά σε φοβίζουν, ακόμα και απλά πράγματα όπως το να πας γυμναστήριο ή να κόψεις επιτέλους το κάπνισμα. «Οι εικοσιτέσσερις ώρες της μέρας δεν αρκούν» λες στον εαυτό σου, «έχω τόση πίεση από όλους… πόσα ακόμα να κάνω;».
Το εντυπωσιακό με την αναβλητικότητα είναι ότι για μια στιγμή λειτουργεί ως «ανάσα» μπροστά σε όσα σε αγχώνουν. Το μυαλό σου λέει «δεν πειράζει, ηρέμησε και αύριο μέρα είναι». Όμως η ανακούφιση είναι προσωρινή καθώς μετά από λίγο σε τρώνε οι τύψεις και οι ενοχές για όσα δεν καταφέρνεις να κάνεις.
Νιώθεις να χάνεις κάθε αξία και όσο περισσότερο κάνεις συνήθεια αυτή τη συμπεριφορά βουλιάζεις ολοένα και περισσότερο στην απραξία. Το να μην κάνεις τίποτα σε οδηγεί να νιώθεις πραγματικά ανίκανος.
Βρες την ώθηση που χρειάζεσαι!
Σου είχε τύχει όσο ήσουν παιδί να φοβάσαι να κάνεις κάτι πάρα πολύ και να το αποφεύγεις πάση θυσία; Όσο ήμασταν παιδιά είχαμε γονείς, προπονητές, δασκάλους και μέντορες που σε προέτρεπαν να αφήσεις τις δικαιολογίες και να ξεπεράσεις τους φόβους σου.
Όμως στην ενήλικη ζωή αυτός που πρέπει να σε οδηγήσει στο να πάψεις να είσαι αναβλητικός… είναι ο ίδιος σου ο εαυτός
Συχνά νομίζουμε ότι η αιτία για αυτή την αναβλητικότητα είναι η έλλειψη κινήτρου. Όμως δεν ισχύει αυτό.
Για να αλλάξεις, να προς το καλύτερο και να πετύχεις όλα όσα θέλεις να πετύχεις στη ζωή σου χρειάζεται να απλώς αποδεχθείς ότι η κατάλληλη στιγμή δεν θα έρθει ποτέ… για αυτό κάνε αυτό που σε τρομάζει τώρα!
Μια αληθινή ιστορία
Η Mel Robbins είναι vlogger, επιχειρηματίας, συγγραφέας μπεστ σέλερ, βραβευμένη νομική αναλύτρια του CNN. Όταν σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης για την οικογένεια της βρέθηκε άνεργη με την τράπεζα να απειλεί να της κατασχέσει το σπίτι έφτασε στα όρια της κατάθλιψης.
«Το εντυπωσιακό με τους ανθρώπους είναι πως όταν βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση σηκώνουμε το δάχτυλο και ενοχοποιούμε κάποιον άλλον, του ρίχνουμε την ευθύνη για όλες τις δυσκολίες που περνάμε.» λέει
«Όμως όταν σηκώνουμε το χέρι για να κατηγορήσουμε κάποιον τα τρία δάχτυλα του χεριού μας κοιτάζουν προς το μέρος μας. Αυτό είναι μια υπενθύμιση πως τη ζωή μας την ορίζουμε εμείς… όχι οι άλλοι!»
Είναι απελευθερωτικό να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι τον τελευταίο λόγο τον έχεις εσύ. Η ζωή της Mel Robbins άλλαξε όταν ένα πρωί, εμπνευσμένη από μία εικόνα ενός βιβλίου, με ένα πύραυλο που απογειωνόταν, αποφάσισε να δώσει στον εαυτό της 5 δευτερόλεπτα από την στιγμή που χτύπαγε το ξυπνητήρι μέχρι να σηκωθεί από το κρεβάτι. Σταδιακά άρχισε να εφαρμόζει αυτή την αντίστροφη μέτρηση καθημερινά, σε διάφορα θέματα που ήθελε να αποφύγει, μέχρι που έγινε δεύτερη φύση της.
Όταν είδε πόσο ριζικά είχε αλλάξει τη ζωή της αυτός ο κανόνας άρχισε να μιλάει για αυτό μέσα από τα social media και τις ομιλίες της και στη συνέχεια βλέποντας την επίδραση που μπορεί να έχει και στους γύρω της αποφάσισε να γράψει το βιβλίο Ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων. Χρησιμοποιώντας τη δική της ιστορία αλλά και συγκλονιστικές ανθρώπινες ιστορίες μέσα από το βιβλίο της ήθελε να δώσει ένα απλό εργαλείο με το οποίο θα καταφέρεις να αναδείξεις τον καλύτερο εαυτό σου.
Τι είναι ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων;
Ο κανόνας είναι τόσο απλός που με μια πρώτη ματιά ίσως σου φανεί γελοίος! Πριν κάνεις οποιαδήποτε ενέργεια που σου μοιάζει δυσάρεστη (για παράδειγμα αν έχεις να σηκωθείς πολύ νωρίς το πρωί ή πρέπει να πας γυμναστήριο) μέτρα αντίστροφα: 5-4-3-2-1. Τα πέντε δευτερόλεπτα που διαρκεί αυτή η αντίστροφή μέτρηση θα σου αλλάξουν τη ζωή!
Ο στόχος είναι να αιφνιδιάσεις τον εγκέφαλό σου και να ενεργήσει προτού αρχίσει να αντιλαμβάνεται, να αμφιβάλλει και να αποκτά τον έλεγχο των σκέψεων σου. «Όλοι μας έχουμε ξεγελαστεί κάποια στιγμή στη ζωή μας από την ιδέα ότι πρέπει να νιώθουμε 100% έτοιμοι για να κάνουμε μια αλλαγή», λέει η Mel Robbins.
Το βιβλίο Ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων της Mel Robbins κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Διόπτρα και στο www.dioptra.gr.
Διάβασε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου.
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας.
Μετάφραση ξενόγλωσσου περιεχομένου, επιμέλεια άρθρων.