Ένα είναι το μόνο σίγουρο: οι μέρες μας είναι γεμάτες υποχρεώσεις. Μέσα σε όλα προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας.
Τα γράφουμε σε δραστηριότητες, προσπαθούμε να περνάμε χρόνο μαζί τους, τα πηγαίνουμε σινεμά, σε διάφορα μουσεία, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να λάβουν ερεθίσματα.
Κανένας γονιός δεν είναι τέλειος, όλοι κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Καμιά φορά μέσα στο άγχος μας να προλάβουμε τα πάντα ξεχνάμε τη σημασία της επικοινωνίας στη ζωή μας.
Τα παιδιά μας περιτριγυρίζονται από ομιλίες, όμως τις περισσότερες φορές δεν επικοινωνούν ουσιαστικά, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να εκφράσουν βαθύτερες σκέψεις ή να έχουν την ενσυναίσθηση να καταλάβουν και να ακούσουν τους ανθρώπους γύρω τους.
Ο διάλογος βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν την ευαισθησία και την ενσυναίσθηση απέναντι στους άλλους. Από τις συζητήσεις μπορούν να μάθουν να αναγνωρίζουν τις συναισθηματικές ανάγκες των άλλων και να εκφράζουν τις δικές τους με αποτελεσματικό τρόπο. Μαθαίνουν να μπαίνουν «στα παπούτσια» του άλλου, να προσπαθούν να μη βγάζουν βιαστικά συμπεράσματα και να έχουν κατανόηση.
Η ουσιαστική επικοινωνία βοηθάει τα παιδιά να αναπτύξουν κριτική σκέψη. Συζητώντας θέματα και ανταλλάσσοντας απόψεις, τα βοηθάμε να αναπτύξουν την ικανότητα να εξετάζουν και να αναλύουν πληροφορίες προτού βγάλουν συμπεράσματα.
Για παράδειγμα, σκεφτείτε ότι είστε εκδρομή σε ένα μουσείο. Μην αρκεστείτε στις επιγραφές και στα ιστορικά γεγονότα. Ζητήστε από τα παιδιά να σας πουν τη γνώμη τους για κάποιο έκθεμα χωρίς να τα κρίνετε για το πόσο «σωστή» ή «λάθος» είναι η απάντησή τους. Η φαντασία και η διορατικότητά τους θα σας εκπλήξει! Όσο περισσότερο συζητάτε, τόσο περισσότερο θα αναπτύσσεται αυτό το στοιχείο του χαρακτήρα τους.
Τα παιδιά τα οποία μπορούν να επικοινωνούν με άνεση όσα σκέφτονται έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση και θα μπορούν ευκολότερα να αντιμετωπίσουν και να επιλύσουν προβλήματα στο μέλλον.
Όμως πόσο χρόνο έχουμε για ουσιαστική επικοινωνία στην πραγματικότητα;
Η επιστήμη έχει δείξει ότι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να γίνουν ανεξάρτητα, να έχουν αυτοπεποίθηση, να είναι καλοσυνάτα, να δείχνουν ενσυναίσθηση και να νιώθουν ευτυχισμένα είναι να μιλάμε μαζί τους.
Όμως, παρά τις γεμάτες μέρες μας, οι άνθρωποι είμαστε ολοένα και πιο απομονωμένοι και συχνά αγχωμένοι ή φοβισμένοι. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, σχεδόν το 1/3 των εφήβων θα βιώσει μια αγχώδη διαταραχή.
Οι συζητήσεις ανάμεσά μας είναι τετριμμένες ή γεμάτες ένταση ή, ακόμα χειρότερα, με διαρκείς συγκρούσεις.
Πώς θα μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε ουσιαστικά με τα παιδιά μας;
Πώς λοιπόν θα βρούμε τον τρόπο να χτίσουμε ποιοτική επικοινωνία και ουσιαστικές συζητήσεις μαζί τους, βοηθώντας τα να αναπτύξουν τις δεξιότητες και τις ικανότητες που χρειάζονται για να εξελιχθούν;
Πώς θα δημιουργήσουμε σχέσεις με λιγότερες συγκρούσεις και περισσότερη χαρά, εξασφαλίζοντας για τα παιδιά μας ένα καλύτερο μέλλον;
Η Rebecca Rolland, EdD είναι μέλος του διδακτικού προσωπικού του Χάρβαρντ, λογοθεραπεύτρια και μητέρα.
Στο βιβλίο της Η τέχνη του να μιλάμε με τα παιδιά μας εξοπλίζει γονείς και εκπαιδευτικούς με πολύτιμα πρακτικά εργαλεία για να τους βοηθήσει να έχουν παραγωγικές και ουσιαστικές συζητήσεις με παιδιά όλων των ηλικιών – είτε πρόκειται για ένα πεισματάρικο νήπιο που θέλουμε να το πείσουμε για κάτι ή για έναν κλεισμένο στον εαυτό του έφηβο που θέλουμε να μας ανοιχτεί.
Η ίδια ξεκίνησε να γράφει το βιβλίο μέσα από τη δική της εμπειρία ως μητέρας, όταν άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι δεν επικοινωνούσε με τα παιδιά της. Η ίδια αναφέρει στο βιβλίο:
«Πώς θα κάνουμε τη συζήτηση προτεραιότητα; αναρωτήθηκα. Να προσθέσουμε τη σημείωση «ώρα για ποιοτική συζήτηση» στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά μας; Κανένας που γνώριζα δεν είχε την ψυχική ενέργεια ή τον χρόνο και σίγουρα κανένας δεν χρειαζόταν τις επακόλουθες ενοχές.
Έπρεπε να σκεφτώ αλλιώς αναφορικά με τις συζητήσεις μέσα στο σπίτι μας και υπέθετα ότι και άλλοι γονείς ίσως να είχαν αυτή τη διάθεση.
Πώς θα ήταν αν δεν βλέπαμε τις συζητήσεις με τα παιδιά μας σαν μια ακόμα σημείωση στη λίστα με όσα πρέπει να κάνουμε ή σαν έναν ακόμα λόγο ανησυχίας αλλά σαν μια ευκαιρία;».
Το βιβλίο Η τέχνη του να μιλάμε με τα παιδιά μας της Rebecca Rolland, EdD κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Διόπτρα και στο dioptra.gr.
Διαβάστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου.
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Μέλος της Διαχειριστικής ομάδας του PSYCHOLOGY.GR.
Επιμέλεια άρθρων, Υποστήριξη συνεργατών.