Ακρόαση άρθρου......

Όταν βρίσκεις την ειρήνη μέσα σου, γίνεσαι το είδος του ανθρώπου που μπορεί να ζήσει ειρηνικά με τους άλλους (Peace Pilgrim – πνευματικός δάσκαλος).

Η εσωτερική γαλήνη ορίζεται ως η κατάσταση σωματικής και πνευματικής ηρεμίας παρά τους στρεσογόνους παράγοντες που μπορεί να υπάρχουν.

Το να βρει κανείς την ψυχική ηρεμία σημαίνει να αποκτήσει ευτυχία, ικανοποίηση και ευδαιμονία ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα στη ζωή του.

Η εύρεση της ευτυχίας και της εσωτερικής γαλήνης δεν εξαρτάται από μια ζωή χωρίς προβλήματα ή την απουσία συγκρούσεων, επειδή η ζωή όλων έρχεται αντιμέτωπη με προκλήσεις.

Ούτε χρειάζεται κανείς να αποκλείσει όλους τους «θορύβους» που υπάρχουν στο περιβάλλον για να ηρεμήσει το μυαλό, καθώς κάποιος μπορεί να βρίσκεται σε ένα «ήσυχο μέρος» και να πάθει κρίση πανικού. Θα μπορούσε κανείς να βρίσκεται σε ένα μετρό περιτριγυρισμένο από κόσμο και θόρυβο, να κλείσει τα μάτια και να νιώθει ηρεμία.

Η εσωτερική γαλήνη ηρεμεί το μυαλό μας και μας επιτρέπει να βλέπουμε την πορεία μας πολύ πιο καθαρά, βοηθώντας μας να συγκεντρωθούμε στους στόχους μας.

Το να έχει κανείς ξεκάθαρους στόχους είναι σαν να έχει πυξίδα, ξέρει πού θέλει να πάει και όταν προκύπτει κάποιο εμπόδιο στη διαδρομή, τότε μπορεί να το αξιοποιήσει ως πρόκληση και όχι ως απειλή.

Στην πραγματικότητα, αυτή η ήρεμη και η βαθιά επίγνωση βρίσκεται μέσα σε κάθε άνθρωπο. Αυτό που πρέπει να μάθουμε να κάνουμε είναι να το καλλιεργήσουμε. Με τη βοήθεια μικρών πρακτικών, μπορεί ο καθένας να αποκτήσετε καλύτερη πρόσβαση στην εσωτερική του ηρεμία.

Στις Σκιές του Έρωτα, για τους αιρετικούς της αγάπης - Εκδόσεις PSYCHOLOGY.GR:  Αποκτήστε το βιβλίο των Ερώτων, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας.

Ζω στο παρόν

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ισορροπία και ειρήνη στη ζωή μας. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να βρει κανείς ειρήνη μέσα του και με τους άλλους είναι να μάθει να ζει στο παρόν, στη στιγμή. Όταν ζει κανείς τη στιγμή, βρίσκεται σε μια κατάσταση επίγνωσης όπου δεν είναι οι σκέψεις του, αλλά γίνεται ο παρατηρητής και βλέπει πώς ρέουν οι σκέψεις. Τότε μπορεί να δει τη μεγάλη εικόνα της ζωής του πιο καθαρά.

Καλλιεργώ την ευγνωμοσύνη για αυτό που συμβαίνει και για αυτό που έχω

10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.

Τα ψυχολογικά οφέλη της ευγνωμοσύνης έχουν υποστηριχθεί επανειλημμένα στον τομέα της έρευνας. Το να εκτιμάει κανείς αυτό που ήδη έχει και όχι αυτό που δεν έχει ή αυτό που πήγε στραβά, βοηθάει να έχει πρόσβαση σε αυτή την κατάσταση εσωτερικής γαλήνης πιο εύκολα.

Αποδέχομαι αυτό που δεν μπορώ να αλλάξω ή να ελέγξω

Η ζωή είναι απρόβλεπτη. Από καιρό σε καιρό εμφανίζονται διάφορες προκλήσεις, που μπορεί να δημιουργήσουν ανησυχία, φόβο, κούραση, θυμό κ.λπ., όπως για παράδειγμα μια ασθένεια. Όταν κανείς προσηλώνεται σε αυτά τα συναισθήματα, μπορεί τελικά να τον κυριαρχήσουν και να χάσει τον εαυτό του και την ηρεμία του.

Επίσης, το να τα αγνοεί δεν βοηθάει, καθώς τα καταπιεσμένα συναισθήματα μπορεί να ενταθούν. Η αποδοχή της κατάστασης, των συναισθημάτων και των σκέψεων είναι μια αποτελεσματική και βοηθητική στρατηγική.

Αποδοχή των άλλων για αυτό που είναι

Ο καθένας είναι μοναδικός και έχει τον δικό του τρόπο σκέψης. Αντί να υπάρχουν συγκρούσεις και προσπάθειες να αλλάξει κανείς τους άλλους είναι πιο ωφέλιμο να επιλέξει να τους αποδεχτεί για αυτό που είναι και να τους κατανοήσει από τη σκοπιά τους.

Η σύγκριση του εαυτού μου με τους άλλους

Ένας γρήγορος τρόπος για να χάσει κανείς την ηρεμία και τη χαρά του είναι να συγκρίνει τον εαυτό του με άλλους ανθρώπους. Ωστόσο, είναι εντάξει η σύγκριση να γίνεται με θετικό τρόπο καθώς βοηθάει το άτομο να βελτιωθεί, αλλά όταν γίνεται ανταγωνιστικά μπορεί να γίνει πολύ επώδυνη.

Εξασκηθείτε στην ανοχή

Ψηφιακό Marketing για Ψυχολόγους: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR

Η ανεκτικότητα για τους άλλους προκύπτει όταν εκτιμάει κανείς τη διαφορετικότητα, τις πολλές επιλογές στην κοινωνία και να είναι πρόθυμος να ζήσει και να αφήσει και τους άλλους να ζήσουν.

Φύγε μακριά

Μερικές φορές, είναι καλύτερο να απομακρυνθεί κανείς από μια έντονη κατάσταση. Για παράδειγμα, όταν δύο ή περισσότερα άτομα με διαφορετικές απόψεις προσπαθούν να αποκτήσουν τον έλεγχο της κατάστασης, μπορεί να προκύψει σύγκρουση, η οποία τελικά μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή διένεξη.

Επιλέγοντας να απομακρυνθεί κανείς τον βοηθάει να αλλάξει η σκέψη του, να ηρεμίσει και πιθανόν να ανακαλύψει νέες λύσεις.

Τοξικές σχέσεις, Τοξικοί άνθρωποι - Online, ασύγχρονο σεμινάριο, χαμηλού κόστους. Μπορείτε να το παρακολουθήσετε από τον υπολογιστή, το κινητό τηλέφωνο ή το tablet σας, στον χρόνο που εσείς επιλέγετε.

Οραματίζομαι το χαρούμενο μέρος για μένα

Μπορεί ο καθένας να πάρει λίγο χρόνο και να φανταστεί πως είναι αυτό το χαρούμενο μέρος. Μπορεί για παράδειγμα να φανταστεί τον ωκεανό ή να παίζει με το κατοικίδιό του, ή να είναι με κάποιον που αγαπάει ή ίσως τις αγαπημένες του διακοπές, έχοντας όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορεί στο μυαλό του -τις μυρωδιές, τους ήχους, τις υφές, την αφή-.

Η πρόσβαση σε αυτές τις ζωντανές αναμνήσεις θα κάνει το σώμα να αρχίσει να νιώθει ότι βρίσκεται πραγματικά εκεί, κάτι που θα χαλαρώσει το σώμα και το μυαλό. 

Αναλαμβάνω την ευθύνη

Επίσης,  είναι σημαντικό ο καθένας να αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή του. Όταν αναλαμβάνει κανείς την ευθύνη, έχει τον έλεγχο και όταν έχει τον έλεγχο,

θα μπορέσει πιο εύκολα να καταλάβει ότι τα πράγμα συμβαίνει έτσι λόγω της επιλογής του. Αναλαμβάνοντας την ευθύνη, έχει κανείς τη δύναμη να αλλάξει, να βελτιωθεί, να κάνει τα πράγματα διαφορετικά και το πιο σημαντικό, να βρει την ηρεμία, τόσο μέσα του όσο και με τους άλλους.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Aleksandra Mrkobrada

mrkobrada aleksandraΨυχολόγος, εκπαιδευόμενη Ψυχοθεραπεύτρια.
Πτυχιούχος Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Canterbury Christ Church. Εξειδικεύεται στην μέθοδο Gestalt. 
Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.