Ακρόαση άρθρου......

Άλλη μια χρονιά πλησιάζει στο τέλος της και η κάθε μία και ο κάθε ένας από εμάς κάνει τον δικό του απολογισμό. Τι θέλαμε, τι σχεδιάσαμε, πόσα από τα σχέδιά μας καταφέραμε να υλοποιήσουμε;

Τί κάναμε σωστά και τί μας έδωσε χαρά και ικανοποίηση;

Τί κάναμε λάθος και τί μάθαμε από αυτό, για να μπορέσουμε να αποφύγουμε το ίδιο λάθος στο μέλλον ;

Τί δυσκολίες αντιμετωπίσαμε και πώς καταφέραμε να τις υπερβούμε;

Το τέλος της χρονιάς πλησιάζει. Ας την αποχαιρετίσουμε μαζί με όλες τις χαρές και τις λύπες που μας έδωσε.

Ας ετοιμαστούμε, να υποδεχτούμε τη νέα χρονιά, υπενθυμίζοντας στον εαυτό μας τι είναι πραγματικά σημαντικό στη ζωή μας.

Ας την καλωσορίσουμε, υιοθετώντας έναν νέο τρόπο σκέψης, μια διαφορετική αντίληψη.

Ας δεσμευτούμε, να δημιουργήσουμε πιο ουσιαστικές σχέσεις, να επιδιώξουμε ψυχική υγεία και ευημερία και να καλλιεργήσουμε την επαφή με τον αληθινό εαυτό μας.

Ας τολμήσουμε, να προχωρήσουμε σε μια ριζική αλλαγή.

ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR

«Σας προκαλώ» να κάνετε για τη χρονιά που φεύγει, έναν διαφορετικό απολογισμό: «Τολμήστε να δείτε τη ζωή σας, αλλιώς».

Είναι ιδιαίτερα σημαντικός, για όλους τους ανθρώπους, ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται και προσεγγίζει την ζωή του.

Υπάρχουν άνθρωποι που αγνοούν να «δουν» την όμορφη πλευρά της ζωής και επικεντρώνονται στα λάθη και τις αποτυχίες τους, με αποτέλεσμα να βυθίζονται σε μια θάλασσα αρνητικών συναισθημάτων.

Από την άλλη, υπάρχουν συνάνθρωποί μας με πολλά και σοβαρά προβλήματα, οι οποίοι διατηρούν μια θετική στάση, έχουν μια χαρά στη ματιά, στο λόγο και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τη ζωή τους.

Νομίζετε ότι υπερβάλλω;

ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ... ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
Συγγραφέας: Πέτρος Θεοδώρου, ψυχοθεραπευτής Gestalt | Εκδόσεις: PSYCHOLOGY.GR

Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τη σχέση του έρωτα με τον σεξουαλικό πόθο, την αγάπη, αλλά και τις απροσπέλαστες Σκιές μέσα μας.

Κάντε μια γρήγορη ερώτηση στον κλειστό σας κύκλο, προσωπικό, οικογενειακό, επαγγελματικό, όπου εσείς θέλετε και θα εκπλαγείτε με το αποτέλεσμα.

Ρωτήστε τους ανθρώπους: «Τί πάει στραβά;»
Αν ρωτήσουμε τον οποιονδήποτε «Τί πάει στραβά» (εννοώντας στη ζωή του) είναι πολύ εύκολο για τον καθένα να απαντήσει και μάλιστα να αναλύσει και να αιτιολογήσει τις απαντήσεις του.

Στη συνέχεια ρωτήστε: «Τί πάει σωστά;»
Εκεί μάλλον θα βρείτε ελάχιστους πρόθυμους να απαντήσουν και αυτοί θα είναι λιγομίλητοι.

«Η πιο δύσκολη αριθμητική πράξη είναι το να καταγράψουμε τις ευλογίες μας», Eric Hoffer.

Λίγοι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι η ευγνωμοσύνη είναι το κλειδί για την ευτυχία, την αφθονία και την πνευματική ανάπτυξη – ιδιαίτερα σε καιρούς δοκιμασίας. Οι περισσότεροι βιώνουν περισσότερο πόνο και μνησικακία γι’ αυτά που δεν έχουν, παρά ευγνωμοσύνη γι’ αυτά που έχουν. Όταν στεναχωριόμαστε και παραπονιόμαστε για όσα δεν έχουμε ή για όσα δεν είναι όπως θα θέλαμε, αυτόματα χάνουμε την επίγνωση, την εκτίμηση και την απόλαυση όλων αυτών που έχουμε, γιατί τα θεωρούμε δεδομένα. Είμαστε λιγότερο ελεύθεροι να απολαύσουμε αυτά που έχουμε, γιατί τις περισσότερες φορές δεν είμαστε ικανοί να αντιληφθούμε την αξία τους.

Αναλογιστείτε, δεν είναι υπέροχο να αναπνέουμε καθαρό αέρα, να πίνουμε ένα ποτήρι καθαρό νερό, να έχουμε φαγητό ή να έχουμε μια ασφαλή στέγη; Όλα αυτά τα θεωρούμε δεδομένα. Στην πραγματικότητα όμως είναι ευλογίες.

Αν δεν τα είχαμε όλα αυτά, τότε θα ήμασταν σε συνεχή διαδικασία και αδιάκοπη εργασία για να τα αποκτήσουμε. Σε ολόκληρο τον πλανήτη υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που τα στερούνται ή τα στερήθηκαν ξαφνικά, εξαιτίας ενός πολέμου, της φτώχιας ή κάποιας φυσικής καταστροφής.

Είναι πολύ εύκολο να θεωρούμε τις ευλογίες μας δεδομένες, συμβαίνει στους περισσότερους από εμάς. Τόσα πολλά από αυτά, που θεωρούμε δεδομένα, δεν ισχύουν για πολλούς ανθρώπους πάνω στη γη. Υπάρχουν πάρα πολλοί που ζουν χωρίς αυτά, που δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε να μην έχουμε.

Για αυτό λοιπόν, αντί να συνεχίζετε να αναρωτιέστε, για τη χρονιά που πέρασε, «Τί πήγε στραβά;», αρχίστε να εστιάζετε στο «Τι πήγε καλά». Είναι η ιδανική στιγμή για να δημιουργήσετε «Ένα Ημερολόγιο Ευγνωμοσύνης».

Ξεκινήστε από σήμερα να καταγράφετε καθημερινά, 3 πράγματα για τα οποία νοιώσατε Ευγνωμοσύνη, για τη χρονιά που φεύγει.
Σας φαίνεται δύσκολο; 

Αφιερώστε 5 λεπτά κάθε μέρα.

Βρείτε μιά ήσυχη στιγμή πχ. πριν πέσετε για ύπνο ή μόλις ξυπνάτε το πρωί.

Πάρτε μια βαθειά ανάσα, χαλαρώστε και αφήστε τη σκέψη σας ελεύθερη.

Μην αρχίσετε να ψάχνετε για μεγάλα επιτεύγματα ή αναμφίβολες επιτυχίες.

Η Ευγνωμοσύνη ξεκινάει με την παραδοχή απλών, καθημερινών πραγμάτων που διευκολύνουν τη ζωή μας, μας δίνουν χαρά, μας δίνουν νόημα.

Αισθήματα που αναπτύξατε για τον εαυτό σας, γι αυτά που σας κάνουν ξεχωριστά άτομα (αντίληψη, προσωπικότητα, ικανότητες, ιδιαιτερότητες, δεξιότητες, χαρίσματα).

Γνώσεις τις οποίες αποκτήσατε (ακόμα και να έχετε μάθει κάποιες λέξεις σε μια ξένη γλώσσα).

Ικανότητες τις οποίες αποκτήσατε για να βελτιώσετε τις σχέσεις σας (με τον εαυτό σας, με τους αγαπημένους σας, με τους συνεργάτες σας).

Για εσάς (υγεία, φυσική κατάσταση).
Για τους γύρω σας (χαρούμενες στιγμές με την οικογένεια, φίλους, συνεργάτες).
Για τα αγαθά που έχετε αποκτήσει (ακόμα και για το αυτοκίνητο με το οποίο μετακινήστε).
Για τις απλές, όμορφες στιγμές της ζωής σας (ακόμη και για το ότι βλέπετε την ανατολή).

Μόλις καταγράψετε αυτό για το οποίο νοιώθετε ευγνωμοσύνη, μην βιαστείτε να προχωρήσετε παρακάτω.

Θυμηθείτε πως νιώσατε.
Κρατείστε για λίγο το συναίσθημα.
Αφήστε το να σας πλημμυρίσει.

Στο κατώφλι της νέας χρονιάς, διαβάστε το ημερολόγιό σας και καταγράψτε:

  • Τι συναισθήματα σας δημιουργούνται;
  • Ποιες νέες πεποιθήσεις προκύπτουν;
  • Τί είναι πραγματικά σημαντικό στη ζωή σας;

Να θυμάστε: Δεν είναι μια υποχρεωτική εργασία. Είναι ένας τρόπος για να γιορτάζετε τις νίκες σας, για να θυμάστε στη ζωή σας «Τι πάει καλά».

Κρατήστε το ημερολόγιο σαν μια ευχάριστη συνήθεια. Όσο ο κατάλογος μεγαλώνει, τόσο περισσότερη ευγνωμοσύνη θα νοιώθετε για τον εαυτό σας, για τους ανθρώπους γύρω σας, για τον κόσμο.

Η ευγνωμοσύνη είναι ένα συναίσθημα που μεταμορφώνει τη ζωή μας.

Νιώθοντας ευγνωμοσύνη για όλα όσα έχουμε – ακόμη και αυτά που θεωρούμε δεδομένα ή μερικές φορές αδιάφορα – μεταμορφωνόμαστε σε χαρούμενους ανθρώπους. Όταν είμαστε χαρούμενοι προσελκύουμε τους άλλους. Είναι πιο εύκολο να μας αγαπούν, γιατί αγαπάμε ευκολότερα.

 

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Ελισάβετ Πετρίδου - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Ελισάβετ Πετρίδου: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Πιστοποιημένη Coach (AC Accredited), μέλος του HIC (Hellenic Institute of Coaching), με ειδίκευση στο Life Coaching. Μέντορας, μέλος του δικτύου Μεντόρων της ΑΝ.ΚΑ. Ενδυνάμωση και Υποστήριξη για Προσωπική και Επαγγελματική Ανάπτυξη.