Ακρόαση άρθρου......

Ο άνθρωπος εκ φύσεως δημιουργεί, διατηρεί, επηρεάζει και επηρεάζεται από τις σχέσεις. Βασική ανάγκη του αποτελεί η ανάγκη του ανήκειν, πρόκειται για την ανάγκη του να δημιουργεί δεσμούς, να συνδέεται, να αλληλεπιδρά και να συσχετίζεται με άλλους ανθρώπους.

Για αρχή με τους γονείς και τους φροντιστές του, έπειτα με φίλους, με συμμαθητές ή με συντρόφους αργότερα στην ενήλικη ζωή του.

Οι σχέσεις που δημιουργούμε στην ζωή μας από την πρώτη κιόλας στιγμή της γέννησης μας παίζουν καθοριστικό ρόλο, τόσος στην συναισθηματική, όσο και στην ψυχική μας ανάπτυξη, επηρεάζοντας άμεσα την προσωπική μας ταυτότητα, την αυτοεκτίμηση και την συναισθηματική μας ισορροπία.

Οι ανθρώπινες σχέσεις και συνδέσεις αποτελούν τον πυρήνα της ψυχικής μας ανάπτυξης και την βάση της κοινωνικής μας εξέλιξης, και λειτουργούν σαν καθρέφτης μέσα από τον οποίο κατανοούμε τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας. Άλλωστε, τα πιο δυνατά συναισθήματα τα βιώνουμε και τα μαθαίνουμε μέσα στις σχέσεις.

Οι σχέσεις τις οποίες δημιουργούμε και καλλιεργούμε κατά την διάρκεια της ζωής μας επιδρούν  βαθιά στην ψυχολογία και τη συναισθηματική μας ευημερία. Από την παιδική ηλικία έως την ενήλικη ζωή, οι διαπροσωπικές συνδέσεις καθορίζουν τη διαμόρφωση της ταυτότητας, την ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων και την ανθεκτικότητα στις δυσκολίες που εμφανίζονται.

Αρχικά, οι πρώιμες σχέσεις αγάπης, σεβασμού, τρυφερότητας και αποδοχής από τους γονείς και τους σημαντικούς άλλους ή τους φροντιστές μας, μας μαθαίνουν το πρώτο συναίσθημα ασφάλειας και σταθερότητας στην παιδική ηλικία και αργότερα, στην ενήλικη ζωή την εμπιστοσύνη και την πίστη στον εαυτό μας.

Σύμφωνα άλλωστε με την θεωρία της προσκόλλησης του Bowbly, οι ασφαλείς δεσμοί που αναπτύσσουμε στην παιδική μας ηλικία αποτελούν την βάση για την εξέλιξη μας.

Πιο αναλυτικά, τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα ασφαλές, σταθερό και υποστηρικτικό περιβάλλον, όπου τους παρέχουν φροντίδα, τείνουν να βλέπουν τον εαυτό τους ως ένα άτομο άξιο να αγαπήσει και να αγαπηθεί και τους άλλους ως αξιόπιστους, γεγονός που δημιουργεί τις βάσεις για υγιείς σχέσεις στην ενήλικη ζωή.

Αντίθετα, παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα ασταθές και αποσταθεροποιητικό περιβάλλον, ή που έχουν βιώσει παραμέληση, ή κακοποίηση, αναπτύσσουν ένα αίσθημα συναισθηματικής ανασφάλειας, χαμηλής αυτοεκτίμησης και δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις.

ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR

Επομένως, η ποιότητα των πρώιμων δεσμών και συνδέσεων δεν επηρεάζει μόνο τη συναισθηματική σταθερότητα αλλά και την αυτοαντίληψη και τα επίπεδα αυτοεκτίμησης ενός ατόμου.

Έπειτα, η ταυτότητα του εαυτού μας παίρνει μορφή μέσα στο οικογενειακό και κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο μεγαλώνουμε και αλληλεπιδρούμε. Κατανοούμε την αξία μας, ανακαλύπτουμε και εξελίσσουμε τα χαρίσματα μας, εκφράζουμε τα συναισθήματα μας, μαθαίνουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας μέσα από την αλληλεπίδραση και την ανατροφοδότηση που λαμβάνουμε από τους άλλους.

Οι σχέσεις μας, οι άνθρωποι μας ή αλλιώς οι συνδέσεις μας,  λειτουργούν σαν καθρέφτης, που μας  αποκαλύπτει πτυχές της προσωπικότητάς μας που συχνά παραμένουν κρυφές ακόμη και από εμάς τους ίδιους. Μέσα από τη δυναμική των διαπροσωπικών συνδέσεων και των αλληλεπιδράσεων, οι άνθρωποι γύρω μας αντικατοπτρίζουν φόβους, ανασφάλειες, συμπεριφορές, ελλείψεις, αξίες και συναισθήματα, και έτσι μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας.

Το δίκτυο μας είναι ο καθρέφτης μας. Οι άνθρωποι μας είναι το σημείο αναφοράς μας. Αν θέλουμε πραγματικά να μάθουμε ποιοι είμαστε χρειάζεται να κοιτάξουμε γύρω μας το περιβάλλον μας, το πλαίσιο στο οποίο ζούμε και τους ανθρώπους με τους οποίους αλληλεπιδρούμε και αλληλοσυσχετιζόμαστε.

Εκτός από καθρέφτης όμως, οι σχέσεις που δημιουργούμε με τους ανθρώπους γύρω μας, είτε αυτές είναι οικογενειακές, είτε συγγενικές, είτε ρομαντικές, είτε επαγγελματικές, μπορούν να αποτελέσουν και το κλειδί που θα ξεκλειδώσει την πόρτα της εξέλιξης μας.

ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ... ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
Συγγραφέας: Πέτρος Θεοδώρου, ψυχοθεραπευτής Gestalt | Εκδόσεις: PSYCHOLOGY.GR

Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τη σχέση του έρωτα με τον σεξουαλικό πόθο, την αγάπη, αλλά και τις απροσπέλαστες Σκιές μέσα μας.

Όπως γνωρίζουμε, η δυναμική των ανθρωπίνων σχέσεων μπορεί να χαρακτηριστεί ως πολυδιάστατη, πολυσύνθετη, μεταβαλλόμενη, μεταμορφωτική και άκρως ισχυρή.

Πολλές από τις σχέσεις που δημιουργούμε καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής μας, μπορούν να τραυματίσουν και να στιγματίσουν ανεπανόρθωτα τον ψυχισμό μας.
Κάποιες άλλες μπορεί να μας φέρουν μπροστά σε ένα μεγάλο δίλλημα.
Αρκετές μπορεί να σταθούν η αφορμή για το επόμενο μάθημα και το πέρασμα στην επόμενη εξελικτική πίστα.
Ελάχιστες σχέσεις είναι ικανές να μας οδηγήσουν στην πύλη της αυτοανακάλυψης, της αυτογνωσίας και της αυτοπραγμάτωσης, μεταμορφώνοντας μας στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.

Υπάρχει όμως και μια σχέση που μπορεί πραγματικά να μας απελευθερώσει από τα δεσμά του παρελθόντος, που μπορεί μέσα στον λαβύρινθο των αμέτρητων σκοτεινών σκέψεων που μας βασανίζουν να μας χαρίσει γαλήνη και ηρεμία, μια βαθιά ουσιαστική σχέση που μπορεί να μας διδάξει την αγάπη και την συγχώρεση, που μόνο η ευθύνη μπορεί να γεφυρώσει. Η σχέση με τον ίδιο μας τον εαυτό. Ίσως, ή με βεβαιότητα η πιο αληθινή σχέση. Αυτή που πριν απ’ όλες τις άλλες σχέσεις στην ζωή μας χρειάζεται να της δώσουμε προτεραιότητα.  

Η μαγεία των σχέσεων έγκειται στο γεγονός ότι όλη η ζωή μας είναι οι σχέσεις μας, τις οποίες επηρεάζουμε και ταυτόχρονα επηρεαζόμαστε από αυτές. Οι σχέσεις που επιτρέπουμε ή δυσκολευόμαστε ακόμα να φύγουμε από αυτές στην ζωή μας και κατά κάποιο τρόπο έχουμε βαλτώσει μέσα σε αυτές,  δείχνουν το ποιοι είμαστε, από ποιο περιβάλλον ερχόμαστε, ποιο είναι το παρελθόν μας, ποια τραύματα έχουμε και ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουμε.

Αντίθετα, οι σχέσεις που δημιουργούμε, που φροντίζουμε, που καλλιεργούμε με ευθύνη, σεβασμό και εμπιστοσύνη, είναι οι σχέσεις που καθρεφτίζουν το ποιοι επιλέγουμε εμείς να είμαστε, δείχνουν το που θέλουμε να πάμε, φωτίζουν το μέλλον μας, είναι οι σχέσεις που μας εξελίσσουν.

Κλείνοντας, οι σχέσεις αποτελούν ένα τεράστιο κεφάλαιο στην ζωή μας, αν όχι ολόκληρο το βιβλίο. Κακογραμμένο κάποιες φορές, ευανάγνωστο κάποιες άλλες. Γεμάτο δράση και δυνατό περιεχόμενο που σου κόβει την ανάσα. Άλλες φορές βαρετό από την πρώτη κιόλας σειρά, ανούσιο, με πολλά λάθη και χωρίς κανένα νόημα, που απλά το παρατάς απ’ την πρώτη παράγραφο.

Υπάρχουν βιβλία που σε μεταφέρουν σε άλλους κόσμους, μυστηριακούς, γεμάτους μαγεία και άπειρες δυνατότητες, που συναντάς ιππότες, δράκους, νεράιδες.
Βιβλία που σε μεθούν από επιθυμία και έρωτα, από έκσταση και πόνο, από δάκρυ και ανθρώπινο σπαραγμό.
Βιβλία που τα κουβαλάς πάντα μαζί σου και θες ξανά και ξανά να τα διαβάζεις, που συνδέεσαι παντοτινά μαζί τους, βιβλία που οι εικόνες τους θα σε συντροφεύουν κάθε φορά που θα αισθάνεσαι μόνος.

Έτσι και οι ανθρώπινες σχέσεις. Σε ότι αποφασίσουμε να αφιερώσουμε χρόνο, να φροντίσουμε, να καλλιεργήσουμε και να επενδύσουμε αυτό θα ανθίσει και θα μας δώσει άνθη, μυρωδιές και καρπούς.

Οι σχέσεις είναι περίπλοκες, όμως ταυτόχρονα είναι και μαγικές, μεταμορφωτικές, εξελικτικές και μας βοηθούν να αγκαλιάσουμε το ταξίδι της σύνδεσης.

Ας αφεθούμε σε αυτό…ακόμα κ’ αν ο προορισμός μας είναι άγνωστος…

 

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Τόνια Πουλάκου

poulakou toniaΣύμβουλος Ψυχικής Υγείας, εκπαιδευόμενη Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια.
Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στην Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων, Εξαρτήσεις και Νέες Τεχνολογίες.