Ενσυναισθητικός τρόπος ύπαρξης
Η ενσυναισθητική κατανόηση δεν είναι μια τεχνική ανταπόκρισης στον πελάτη αλλά ένας τρόπος να είσαι με τον πελάτη και είναι πιο πολύ διαδικασία, είναι η διανοητική ,συναισθηματική ακόμη και η φυσική διαμονή στον κόσμο του πελάτη χωρίς καμία κρίση ή ερμηνεία.
Ένας ενσυναισθητικός θεραπευτής επισημαίνει με ευαισθησία το νόημα που γίνεται αισθητό και το οποίο ο πελάτης βιώνει τη συγκεκριμένη στιγμή ,προκειμένου να το βοηθήσει να εστιάσει σε εκείνο το νόημα για να το οδηγήσει στο πλήρες και ανεμπόδιστο βίωμα του.
Ο σύμβουλος αφήνει τη δική του πραγματικότητα, προτιμώντας να αισθανθεί και να ανταποκριθεί στην πραγματικότητα όπως τη βιώνει και αντιλαμβάνεται ο πελάτης του, σαν να βιώνει όλη την ψυχολογική πραγματικότητα του πελάτη στο εδώ και τώρα.
Σημαίνει να αντιλαμβάνεται αυτό για το οποίο ο άλλος μετά βίας έχει επίγνωση ,αλλά και να μην προσπαθεί να αποκαλύψει εντελώς τα ασυνείδητα συναισθήματα ,εφόσον αυτό θα ήταν απειλητικό, αγγίζει με νοιάξιμο και ευαισθησία τα από κάτω συναισθήματα.
Περιλαμβάνει την επικοινωνία των συναισθημάτων που υπάρχει στον κόσμο του άλλου, καθώς ο ίδιος κοιτάζει με νέα οπτική και χωρίς φόβο τα στοιχεία τα οποία φοβάται το πρόσωπο.
Σημαίνει να ελέγχει συχνά με το πρόσωπο την ακρίβεια αυτών που αντιλαμβάνεται και να καθοδηγείται από τις αντιδράσεις που λαμβάνει.
Αποτελεί έμπιστο σύντροφο του προσώπου στον εσωτερικό του κόσμο, επισημαίνοντας τα πιθανά νοήματα στη ροή του βιώματος, τον βοηθά να εστιάζει σε αυτόν το χρήσιμο τύπο σημείου αναφοράς ,να βιώνει τα νοήματα περισσότερο ολοκληρωμένα και να κινείται προοδευτικά στο βίωμα.
Επιπλέον σε αυτήν την κατάσταση ύπαρξης η αντίδραση του συμβούλου είναι και στο να επιβεβαιώνει τον πελάτη αναγνωρίζοντας την αξία του και θυμίζοντας τις θετικές του πλευρές.
Άνευ όρων αποδοχή προς τον πελάτη
Όλοι γνωρίζουμε στη ζωή μας πόσο ευάλωτοι γινόμαστε στις προσδοκίες και κρίσεις που μας κάνουν οι άλλοι και πως καταλήγουμε σε μεγαλύτερη συμμόρφωση , υποταγή και στο παίξιμο ρόλων ή ακόμη σε καταστροφικές συμπεριφορές προς τον εαυτό μας και προς τους άλλους .
Αυτό που ειπώθηκε από τον Σάρτρ "οι άλλοι είναι κόλαση".
Πόσο εύκολα μπορείς να γίνεις μια μαριονέτα, ένα άτομο που δεν είσαι έχοντας ενδοβάλει τις αξίες των άλλων.
Υπάρχει κίνδυνος αυτό το φαινόμενο να επεκτείνεται σε όλες τις σχέσεις ακόμη και στη θεραπευτική. Η άνευ όρων αποδοχή είναι η στάση όπου ο σύμβουλος αποδέχεται τη φαινομενολογία του πελάτη του χωρίς όρους ,είναι πιο πολύ μια μορφή επιβεβαίωσης της αυτοβιογραφίας του άσχετα αν οι αξίες του συμβούλου συμφωνούν με τις αξίες και τις συμπεριφορές του πελάτη.
Η αποδοχή του πελάτη σαν άτομο που αξίζει ενώ μπορείς να μη συμφωνείς και να μη σου αρέσουν πράγματα που κάνει αλλά χωρίς να τις κρίνεις και να τις αξιολογείς .
Αποτελέσματα αυτής της στάσης είναι να σπάει ο πελάτης αμυντικούς κύκλους διατήρησης της εικόνας που πρέπει να έχει για τους άλλους καθώς και η ψυχολογική του κίνηση να εξερευνά με ασφάλεια και σιγουριά προορισμούς που φοβάται και να τους κατακτά .
ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR
Η γνησιότητα - συμφωνία
Ο Ρότζερς πάντα ήταν αντίθετος με την ιδέα ότι ο σύμβουλος είναι λευκός πίνακας.
Δόμησε μια θεραπευτική σχέση πρόσωπο με πρόσωπο , όπου ο σύμβουλος είναι έντονα εμπλεκόμενος με την φαινομενολογία του πελάτη στην οποία δείχνει μέρη τις πραγματικότητας του. Ο σύμβουλος έχει επίγνωση των συναισθημάτων και των τάσεων που ρέουν και βιώνει μέσα του στο εδώ και τώρα και πάντα στη σχέση του με τον πελάτη και όταν είναι έντονα και επίμονα τα επικοινωνεί. Δείχνει την εμπλοκή του με ανοιχτό και ευθύ τρόπο , χωρίς να κρύβεται πίσω από τη μάσκα του ειδικού.
Η συμφωνία αφορά το να αφήνουμε το άλλο πρόσωπο να γνωρίζει που βρισκόμαστε συναισθηματικά. Μπορεί να σημαίνει κατά πρόσωπο αντιμετώπιση και ευθεία έκφραση προσωπικών συναισθημάτων αρνητικών και θετικών. Αλλά σε ορισμένες και ειδικές καταστάσεις η στοργικότητα το νοιάξιμο ή η επιβράβευση μπορεί να αποδειχθεί το πιο σημαντικό στοιχείο.
Η συμφωνία είναι κατάσταση ύπαρξης και είναι τόσο σημαντική γιατί αυξάνει την ποιότητα ανταπόκρισης που δείχνει ο σύμβουλος στο πελάτη. Συνεχώς καθρεφτίζει το αποτέλεσμα της συμπεριφοράς του πελάτη σε μια άλλη ανθρώπινη ύπαρξη που πραγματικά μπορεί να εμπιστευθεί και από την άλλη τηρείται η συνθήκη της άνευ όρων αποδοχής των αξιών του πελάτη.
Με αυτό τον τρόπο βοηθιούνται και οι δύο να δουν πράγματα που πριν δεν ήταν φανερά .
Σε μια τέτοια σχέση η γνησιότητα του θεραπευτή ενθαρρύνει τον πελάτη να πάρει το ρίσκο ώστε να γίνει ο εαυτός του.
Όσο μεγαλύτερη η ανάπτυξη του συμβούλου τόσο έχει και ένα είδος πίστης στη δική του διαδικασία όπου του επιτρέπεται να εμπιστευθεί την αυθεντική απόκριση στους πελάτες .
Του να είσαι αυθεντικός στη σχέση είναι η πιο σημαντική συνθήκη για μια αποτελεσματική θεραπεία. Αυτό απαιτεί ψυχολογική ανάπτυξη και ωριμότητα από τον σύμβουλο.
Αντί για επίλογο
Ο John Shlien αναφέρει, ο καλός θεραπευτής πρέπει να είναι σε θέση να ακούει, σαν να δέχεται και όχι σαν να παίρνει, προκειμένου να είναι σε θέση να ακούει αυτό που πραγματικά λέγεται και όχι εκείνο που περιμένει να ακούσει ή απαιτεί να ακούσει. Δεν πρέπει να επιβάλλεται αλλά να αφήνει τις λέξεις να ρέουν προς εκείνον. Μόνο έτσι μπορεί να αφομοιώσει το σχήμα και το μοτίβο τους. Διαφορετικά ακούει μόνο τις θεωρίες του και αυτό που προσδοκά να ακούσει. Και τελικά ο Mearns και ο Thorne έχουν δίκιο: It’s all about loving.
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Πέτρος Σεπετίδης - Σύμβουλος Ψ.Υγείας
Πέτρος Σεπετίδης: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology
Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:
- Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
- Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
- Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.
Σύμβουλος ψυχικής υγείας - Ψυχοθεραπευτής Msc Σύμβουλος γονέων
Αναγνωρισμένος σύμβουλος και θεραπευτής, μέλος της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής συμβουλευτικής εταιρίας καθώς και μέλος του Association for Humanistic psychology.