«10 άρθρα σε 1», είπε χιουμοριστικά όταν ολοκληρώθηκε η συνέντευξη που μας παραχώρησε ο κος Λεβέντης στο Psychology.gr και τη Χρύσα Πράντζαλου. Πράγματι ο κος Άγγελος Λεβέντης, Ψυχοθεραπευτής και Επιστημονικός Συνεργάτης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr απαντάει με ειλικρίνεια, ευθύτητα και βαθύ νόημα στις ερωτήσεις που του θέσαμε. Ας τον ακούσουμε…
Συνέντευξη με τον Άγγελο Λεβέντη
Μιλήστε μας λίγο για εσάς. Πώς και γιατί επιλέξατε το επάγγελμα του Ψυχοθεραπευτή;
Ήρθε μια στιγμή στη ζωή μου που η μετάβαση από την επιβίωση (survivalmode) στη ζωή ήταν αναγκαία. Η ψυχοθεραπεία διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο σε αυτή. Ένιωσα ως ενήλικος τη βαθιά επιθυμία να εξελιχθώ τόσο μέσα από την επεξεργασία των βιωμάτων των παιδικών μου χρόνων όσο και μέσα από τη διαμόρφωση ενός ευτυχισμένου παρόντος. Η ψυχοθεραπεία, είναι η φροντίδα της ψυχής.
Ως Ψυχοθεραπευτής μπορώ να είμαι παρών στις ζωές των ανθρώπων και να αγκαλιάζω όλα όσα θέλουν να εκφράσουν - όλα όσα θέλουν να είναι. Μέσα από την αποδοχή και την ενσυναίσθηση, φωτίζονται οι δρόμοι που οδηγούν σε λύσεις και προσωπική ανάπτυξη. Σκοπός μου είναι να προσθέτω κάθε φορά έστω και ένα μικρό λιθαράκι στο υπέροχο και μοναδικό οικοδόμημα της γεμάτης ζωής κάθε ανθρώπου.
Ποια προσέγγιση ακολουθείτε στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία;
Ως Ψυχοθεραπευτής ακολουθώ μια συνθετική προσέγγιση που προσαρμόζεται στις ανάγκες και επιθυμίες του κάθε ατόμου σύμφωνα με τα προσωπικά του όρια και τις φάσεις ζωή του. Συνδυάζει την υπαρξιακή, ανθρωποκεντρική, συστημική, ΛΟΑΤΚΙ+ επιβεβαιωτική (lgbtqi+ affirmative) και συμπεριληπτική (ολική) προσέγγιση. Μέσω του ψυχοδράματος εστιάζουμε στο βίωμα και στο εδώ-και-τώρα, δίνοντας νέο νόημα στο παρόν και στο κάπου-και-τότε.
Μιλήστε μας λίγο για το Ψυχόδραμα. Πώς μπορεί αυτή η μέθοδος να βοηθήσει έναν θεραπευόμενο;
Σε μια συζήτησή τους ο J.L. Moreno, ψυχίατρος και δημιουργός του ψυχοδράματος, είπε στον S. Freud (1921): Εσύ αναλύεις τα όνειρά τους. Εγώ τους δίνω λόγο να ονειρευτούν ξανά.
To Ψυχόδραμα είναι ένα οξύ εργαλείο που δίνει τη δράση στη βιωματική ψυχοθεραπεία. Θεωρείται ως «Πρόβα για τη ζωή». Εστιάζει στο προσωπικό βίωμα, στην αναγωγή των γεγονότων της ζωής του ατόμου στο σήμερα και στην επεξεργασία τους ώστε να οδηγηθεί στην Κάθαρση (λύση). Αξιοποιεί τη θεωρία ρόλων και τεχνικές του θεάτρου.
Ο θεραπευόμενος έχει τη δυνατότητα να εκδραματίσει τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς που τον βαραίνουν και με συμμάχους τον αυθορμητισμό και τη δημιουργικότητα να βρει νέα αντίδραση σε μια υπάρχουσα κατάσταση ή να αναπτύσσει επαρκείς αντιδράσεις σε νέες καταστάσεις.
6 ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΥΠΑΡΞΙΑΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ | Εισηγητής: Πέτρος Θεοδώρου, ψυχοθεραπευτής Gestalt, συγγραφέας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για το σύνολο των σεμιναρίων.
«Ο στόχος της ψυχοδραματικής θεραπείας είναι η ολική παραγωγή ζωής. Επιχειρεί να προσδώσει στο άτομο περισσότερη πραγματικότητα απ’ ό,τι του έδωσε μέχρι τότε ο αγώνας του για τη ζωή. Ο στόχος του είναι μια αφθονία πραγματικότητας (surplusreality). Αυτός ο πλούτος της βιωμένης και ζωντανής εμπειρίας βοηθά το άτομο να διευρύνει σταθερά τον έλεγχo και τη γνώση του εαυτού και του κόσμου δια του βιωμένου γεγονότος και της εμπειρίας και όχι δια της ανάλυσης τους» (Moreno, J. L.).
Είναι τόσο βαρύγδουπο όσο ακούγεται το Ψυχόδραμα;
Τουναντίον! Ψυχόδραμα είναι πολύ απλά: η ψυχή σε δράση. Οτιδήποτε μπορεί να σε κινητοποιήσει, να σε ενεργοποιήσει, να σε ταρακουνήσει ώστε να κάνεις το επόμενο βήμα, να διεκδικήσεις αυτά που αξίζεις, να ζεις τη ζωή που επιθυμείς, να εκφράζεις τα πράγματα που θέλεις, να είσαι ελεύθερος άνθρωπος.
Δείτε τη σελίδα του ειδικού συνεργάτη Άγγελου Λεβέντη στην Πύλη μας και ενημερωθείτε για της υπηρεσίες που παρέχει.
Ποιες υπηρεσίες μπορεί να λάβει κάποιος στο Zen Therapy Center;
Στο ZenTherapyCenter μπορείτε να βρείτε υπηρεσίες ψυχοθεραπείας, ατομικές και ομαδικές. Λειτουργούν ομάδες και σεμινάρια δια ζώσης και φυσικά δυνατότητα διαδικτυακών συνεδριών. Για την ένταξη σε μια ομάδα προϋπόθεση είναι τουλάχιστον 3 ατομικές συνεδρίες.
ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR
Αναλυτικά:
- Βιωματική Ατομική Ψυχοθεραπεία
- Ομαδική Βιωματική Ψυχοθεραπεία
- Διαχείριση άγχους, στρες και θυμού
- Διαχείριση απώλειας
- Διαχείριση δυσλειτουργικών σχέσεων
- Συμβουλευτική γάμου
- Συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και οικογένειας
Μπορεί να υπάρχει συγκεκριμένο αίτημα ή μια γενική ανάγκη βελτίωσης πολλαπλών τομέων στις σχέσεις, καθημερινότητα, προσωπική και επαγγελματική ζωή. Επικοινωνείτε μαζί μου για να βρούμε την καταλληλότερη επιλογή.
Βλέπουμε στο βιογραφικό σας ότι έχετε μία εκπαίδευση για ψυχοθεραπεία και συμβουλευτική ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και οικογένειας. Μιλήστε μας για αυτό.
Η εκπαίδευσή μου με σημαντικούς επιστήμονες – εκπαιδευτές - ανθρώπους και η βιωματική γνώση με έχει οδηγήσει πιο κοντά στις ανάγκες της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Λόγω της πολύχρονης μη ορατότητας ΛΟΑΤΚΙ+ατόμων & αναγκών, θεώρησα σημαντικό να δώσω φως σε αυτά τα τυφλά σημεία τόσο τα δικά μου όσο και της κοινωνίας.
Δυστυχώς, υπάρχει ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο μέσα στις ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειες όπου από τη μία η ελλιπής γνώση και άγνοια φέρνει άγχος και φόβο, και από την άλλη η έλλειψη ωριμότητας και τα στερεότυπα της κοινωνίας ενσωματώνονται στην οικογένεια δυσχεραίνοντας, έτσι, την ουσιαστική αυθεντική σχέση αγάπης γονέων και παιδιών.
Πότε θα λέγατε πως είναι μια καλή στιγμή για να ξεκινήσει κάποιος ψυχοθεραπεία;
Συνήθως τα περισσότερα άτομα ξεκινούν με αφορμή μια δυσλειτουργική σχέση, μια απώλεια, μια κρίση, μια έντονη στρεσογόνο ή τραυματική κατάσταση που τα οδηγεί σε μεταβατική περίοδο που έχουν ανάγκη να επεξεργαστούν πολλά πράγματα και δεν ξέρουν πως να τα βάλουν σε σειρά.
Μια κινέζικη παροιμία λέει: «Η καλύτερη στιγμή για να φυτέψεις ένα δέντρο είναι πριν 20 χρόνια. Η επόμενη καλύτερη στιγμή είναι τώρα.»
Αν θέλουμε να καλλιεργήσουμε τον εσωτερικό μας κήπο-εαυτό, μπορούμε να ξεκινήσουμε σε μια στιγμή… Χρειάζεται μια στιγμή για να πάρουμε αυτή την απόφαση, να κλείσουμε το ραντεβού για την πρώτη συνεδρία. Μόλις κάνουμε αυτό το βήμα, καταλαβαίνουμε ότι η συνάντηση με τον εαυτό μας, τελικά είναι πιο εύκολη και πιο απελευθερωτική από ό,τι τη φανταζόμασταν.
Η ψυχοθεραπεία βοηθάει στη μεταμόρφωση του ανθρώπου. Μπορείτε να μας αναλύσετε αυτή την οπτική;
Το παράδειγμα της πεταλούδας, που χρειάζεται να μείνει στο κουκούλι μέχρι να έρθει η στιγμή να μεταμορφωθεί, μπορώ να το ονομάσω μεταμόρφωση. Όμως, πολλές φορές, δεν χρειάζεται να είμαστε κλεισμένοι στο κουκούλι μέχρι να επιθυμήσουμε να έχουμε υγιείς και λειτουργικές σχέσεις, να λαμβάνουμε αυτά που αξίζουμε, και να ζούμε μία πλήρη ζωή.
Οπότε για εμένα η στόχευση δεν είναι στη μεταμόρφωση αλλά στη βήμα-βήμα καθημερινή/εβδομαδιαία βελτίωση της ζωής μας.
Τι θα λέγατε σε όσους βιώνουν έντονο άγχος καθημερινά και ανησυχία για την εξέλιξη των συμβάντων στη ζωή τους;
Εν αρχή ην η αποδοχή. Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε πως το άγχος είναι πολλές φορές το μέσο για να μας κινητοποιήσει προς την δράση.
Τη στιγμή που μας ακινητοποιεί και μας δημιουργεί μία δυσλειτουργική καθημερινότητα, χρειάζεται από τη μία να βρούμε ένα τρόπο να έρθουμε ξανά σε επαφή με τα σημαντικά πράγματα, τους σημαντικούς ανθρώπους και τις βαθιές μας επιθυμίες, και από την άλλη έχοντας στο νου το στόχο μας, πχ να ανεβούμε στην κορυφή του βουνού, να βάλουμε το ένα πέλμα μπροστά στο άλλο και προχωρήσουμε προς τα εκεί εστιάζοντας στο εδώ-και-τώρα.
Μέσα από την εστίαση στο παρόν μας, στις συνήθειες και συμπεριφορές μας, μπορούμε να δούμε ευκολότερα τι χρειάζεται να αλλάξουμε ώστε να νιώθουμε περισσότερη χαλάρωση, σιγουριά και ασφάλεια.
Η καθημερινή επαφή με τα socialmedia, συχνά μας οδηγεί στο να συγκρινόμαστε με τις ζωές των άλλων. Τί μπορούμε να κάνουμε για αυτό;
Το scrolling οδηγεί σε απάθεια και πάγωμα. Νομίζουμε ότι είμαστε εγκλωβισμένοι παρακολουθώντας τις πολύκροτες ζωές των άλλων, ενώ στην ουσία οι άλλοι επιλέγουν να «εγκλωβίσουν» ένα μέρος των εμπειριών τους.
Εμείς καλούμαστε να ξεχωρίσουμε, τα συναισθήματα που μας προκαλούν αυτές οι αναρτήσεις, και να μας βοηθήσουν να εστιάσουμε σε εμάς και στη δική μας εξέλιξη.
Η γαλούχηση στη σύγκριση, ξεκινάει από μικρή ηλικία όταν το περιβάλλον μας εκπαιδεύει να κοιτάμε τι κάνουν οι γύρω, αντί να συγκρινόμαστε με τον εαυτό μας. Χρειάζεται σταδιακά να αποβάλλουμε ό,τι έχουμε διδαχθεί μέχρι σήμερα και να επανεκπαιδευτούμε στο να είμαστε η βελτιωμένη έκδοση του χθεσινού μας εαυτού.
Δείτε όλα τα άρθα του ειδικού συνεργάτη μας Άγγελου Λεβέντη στην Πύλη Ψυχολογίας
Αν δίνατε 5 tips για μια χαρούμενη και εστιασμένη ζωή στο εδώ και τώρα ποια θα ήταν αυτά;
- Φρόντισε το σώμα σου μέσα από τη διατροφή, τον ύπνο και την κίνηση.
- Να έχεις συμμάχους τους ανθρώπους στη ζωή σου και αντίπαλοι να είναι μόνο τα ζητήματα που προκύπτουν.
- Επένδυσε στη μακροβιότερη σχέση που θα έχεις ποτέ, αυτή με τον εαυτό σου.
- Διεκδίκησε το χώρο και το χρόνο που σου αξίζει, βάζοντας τα όρια σου.
- Δημιούργησε ένα πυρήνα ανθρώπων που θα αποτελεί πηγή ασφάλειας, έμπνευσης, χαράς, εξέλιξης.
Τι σημαίνει για εσάς το να αγαπά κάποιος τον εαυτό του και πώς μπορεί να καλλιεργήσει αυτή την αγάπη;
Το τρίπτυχο του ZenTherapyCenter είναι: Αναγνώριση, Αποδοχή, Αγάπη.
Κάποιες φορές νομίζουμε ότι η αγάπη έρχεται apriori. Εντούτοις, χρειάζεται να ξεκινήσουμε πρώτα με την αναγνώριση, να δούμε την ταυτότητά μας, τους ρόλους μας, τα χαρακτηριστικά μας, την ιδιοσυγκρασία μας, τις συνήθειες και τις συμπεριφορές μας. Να μας δούμε γυμνές,-ούς,-ά στον καθρέφτη με τα πιο αυθεντικά και ειλικρινή μάτια της καρδιάς και του νου και να αναγνωρίσουμε ποιο είναι το άτομο που αντικρίζουμε.
Στη συνέχεια, καλούμαστε να αποδεχθούμε όσα μας προχωρούν και όσα μας δυσκολεύουν και να έρθουμε σε ησυχία με αυτά. Να δούμε ποια από αυτά μπορούμε να γλυκάνουμε, να σμιλέψουμε, να βελτιώσουμε και ποια θα αγκαλιάσουμε, θα πάρουμε αγκαζέ και θα πορευτούμε.
Τότε, θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε στην αγάπη, στο να βάζουμε διακριτά όρια, στο να μας σεβόμαστε, να μη μας βιάζουμε, να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για εμάς, να νιώθουμε περηφάνια για εμάς, να αγαπάμε κάθε κύτταρο μας, γιατί το γνωρίζουμε και γιατί ξέρουμε γιατί υπάρχει εκεί και ποιο λόγο εξυπηρετεί. Σε ένα δεύτερο στάδιο, μπορούμε να εξασκήσουμε την αγάπη μέσα από την προσφορά και την καλοσύνη προς τους άλλους ανθρώπους.
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις κατά τη γνώμη σας για τη δημιουργία υγιών σχέσεων;
- Υγιής σχέση με τον εαυτό μου
Η μακροβιότερη σχέση που θα έχουμε ποτέ στη ζωή μας είναι η σχέση με τον εαυτό μας. Αν σκεφτούμε το 80% των εντάσεων που είχαμε με άλλους ανθρώπους τον τελευταίο μήνα, ας αναρωτηθούμε: «Μήπως εγώ δεν είχα καλή διάθεση;», «Μήπως τα πράγματα δε μου είχαν έρθει στους άλλους τομείς της ζωής μου όπως θα ήθελα;», «Μήπως με συγκρίνω;», «Μήπως το άτομο αυτό μου θύμισε πως λειτουργώ εγώ;», «Μήπως μου έφταιγε κάτι άλλο και όχι το άλλο άτομο;». Χρειάζεται ατομικός χρόνος για προσωπική ανάπτυξη. - Επικοινωνία και αλληλεπίδραση
Μέσα από την ενεργητική ακρόαση, μπορούμε να ακούσουμε τις πραγματικές ανάγκες και επιθυμίες του άλλου ατόμου και να μπορέσουμε να τις συμμεριστούμε ή να τις σεβαστούμε.Αν εστιάζουμε μόνο στις δικές μας ανάγκες, είναι σαν να βάζουμε παρωπίδες και να αποκλείουμε τα άλλα άτομα. Χρειάζεται να έχουμε μια ανοιχτή επικοινωνία. - Έκφραση αναγκών
Τα άλλα άτομα δεν είναι πάντοτε γεμάτοι ενσυναίσθηση ώστε να μας καταλάβουν, οπότε χρειάζεται να τους δώσουμε έναν οδηγό προς ναυτιλομένους. - Υγιή όρια
Θέτουμε τις κόκκινες μας γραμμές και αφουγκραζόμαστε και του άλλου ατόμου. Αυτό βοηθάει και στην ανάληψη ατομικών και κοινών αποφάσεων. - Μακροσκοπική οπτική
Καλό είναινα κάνουμε ένα βήμα πίσω και όσο και αν μας έχει πειράξει κάτι, να δούμε κατά πόσο αυτό είναι της στιγμής και μπορούμε να το αφήσουμε στην άκρη ή αν όντως παίζει τόσο σημαντικό ρόλο. - Αμοιβαία εμπιστοσύνη
Κάτι που χτίζεται σιγά-σιγά, με μικρές πράξεις που αντικατοπτρίζουν ότι απέναντί μου έχω ένα άτομο άξιο εμπιστοσύνης και εγώ πράττω ανάλογα. - Κοινές αξίες
Αν μοιραζόμαστε με τον άνθρωπό μας κοινές αξίες, τότε είναι μια σχέση που μπορούμε να επενδύσουμε και να μας δούμε υγιώς μαζί στο μέλλον.
Αν είχατε να προτείνετε μια ρουτίνα αυτοφροντίδας και αυτοαγάπης ποια θα ήταν αυτή;
- Καλός ύπνος, η στιγμή που αποσυμπιέζουμε και (εκ)τιμάμε όλα όσα ζήσαμε μες την ημέρα.
- Ισορροπημένη διατροφή με γεύματα που μαγειρεύεις - ετοιμάζεις εσύ ως ένα δώρο στον οργανισμό σου (αν όχι όλα τα γεύματα, τουλάχιστον 1-2 γεύματα την εβδομάδα σαν πρώτο στόχο).
- Συνεχή τροφοδότηση του σώματός σου με νερό κατά τη διάρκεια της μέρας (υπάρχουν εφαρμογές στο κινητό που στο υπενθυμίζουν).
- Εναλλαγή κίνησης και παύσης: κίνηση που σε κάνει να αλλάζεις παραστάσεις, στάση σώματος, ρυθμό, ένταση και παύση που σου δίνει ανάσες για να ξεκουράζεται το μυαλό σου.
- Επαφή με τη φύση, με οποιονδήποτε τρόπο, από ένα φυτό ή λουλούδι που φροντίζεις ως ένα κήπο ολόκληρο, ως το πάρκο, το δασύλλιο, το δάσος, τη θάλασσα.
- Σύνδεση με το μέσα σου, το παιδί μέσα σου και τις βαθιές σου επιθυμίες, με αγαπημένους και σημαντικούς ανθρώπους, με τα κατοικίδια, με κάτι ανώτερο από εσένα, με τον ανώτερο σου εαυτό.
- Ενασχόληση με αγαπημένες δραστηριότητες.
Πού μπορούν να σας βρουν όσοι επιθυμούν μια συνεδρία μαζί σας;
Για την 1η συνεδρία μπορούν να επικοινωνήσουν:
- τηλεφωνικά:6932033752 – 2107782381 (τηλεφωνητής)
- με email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Μέσω της ιστοσελίδας angelosleventis.gr, υπάρχει η δυνατότητα εγγραφής στο newsletter για ενημέρωση για νέα άρθρα και σεμινάρια. Το Κέντρο Ψυχοθεραπείας ZenTherapyCenter βρίσκεται στην οδό Μικράς Ασίας 31, Αθήνα – Γουδή (πλησίον μετρό Μέγαρο Μουσικής – Αμπελόκηποι & Νοσοκομείο Ιπποκράτειο – Λαϊκό). Εύκολο πάρκινγκ – διατίθεται κάρτα στάθμευσης κατόπιν αιτήματος.