Αγγλίδα ψυχολόγος ιδιαίτερα γνωστή για την προσφορά της στον τομέα της ψυχολογίας που αφορά τη δημιουργία δεσμών, την προσκόλληση και τις ρομαντικές σχέσεις των ενηλίκων. Η έμφασή της στα συναισθήματα και στη συναισθηματική διαδικασία θεωρήθηκε συχνά προβληματική καθώς ερχόταν σε αντίθεση με τις κυρίαρχες επιστημονικές απόψεις περί συναισθημάτων για τη θεραπεία ζευγαριών.
Προσωπική ζωή
Γεννήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου του 1947 στην Αγγλία. Σπούδασε ψυχολογία στο πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας και το 1984 ολοκλήρωσε το διδακτορικό της με ειδίκευση στη συμβουλευτική ψυχολογία.
Επαγγελματική διαδρομή της Sue Johnson
Είναι η δημιουργός της EFT- Emotionally Focused Therapy και η ιδρύτρια του Διεθνούς Κέντρου Αριστείας για την Συναισθηματικά Εστιασμένη Θεραπεία, όπου κατέχει διευθυντική θέση. Επίσης, είναι επικεφαλής του Ινστιτούτου Ζεύγους και Οικογένειας στην Οττάβα και καθηγήτρια κλινικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οττάβα αλλά και στο Πανεπιστήμιο Άλλιαντ στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια.
Οι έρευνες δεκαετιών συμπυκνώνονται στο βιβλίο της με τίτλο «Κράτα με σφιχτά: Επτά συνομιλίες για μια ζωή γεμάτη αγάπη», το οποίο δημοσιεύτηκε το 2008. Το βιβλίο αυτό, που έχει σκοπό να προσφέρει ειδικές γνώσεις για τις ενήλικες σχέσεις, αποτέλεσε το εφαλτήριο για ένα καινοτόμο πρόγραμμα με στόχο την επανένωση στρατιωτικών ζευγαριών μετά την επιστροφή του ενός εκ των δύο συντρόφων από το πεδίο της μάχης, που έφερε τον τίτλο «Κράτα με σφιχτά: Συνομιλίες για σύνδεση».
Έχει τιμηθεί με το βραβείο Έρευνας στην Οικογενειακή Θεραπεία από την Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακής Θεραπείας και με το Βραβείο Εξαιρετικής Συμβολής στο Πεδίο της Οικογενειακής Θεραπείας και της Θεραπείας Ζεύγους από την Αμερικανική Ένωση για το Γάμο και την Οικογένεια.
Συμβολή στην ψυχολογία
Η θεραπευτική προσέγγιση Emotionally Focused Therapy (EFT), που δημιουργήθηκε από την Σου Τζόνσον και τον Λέσλι Γκρίνμπεργκ, αποτελεί μία μορφή θεραπείας βασισμένη στην θεωρία της προσκόλλησης που ανέπτυξε ο Τζον Μπόουλμπι. Μπορεί να εφαρμοστεί ατομικά, σε ζευγάρια ή σε οικογένειες, ωστόσο τώρα χρησιμοποιείται κυρίως ως μία μορφή θεραπείας ζευγαριών.
Μερικές βασικές αρχές του EFT:
1. Οι δεσμοί προσκόλλησης αποτελούν τα θεμέλια των σχέσεων και η θεραπεία πρέπει να διασφαλίσει ότι ο δεσμός αυτός είναι ασφαλής και ότι το κάθε άτομο λαμβάνει μέτρα για να εξασφαλίσει την ασφάλεια του άλλου.
2. Η αλλαγή μπορεί να είναι δυσάρεστη γιατί αναγκάζει το άτομο να δεχτεί μία νέα εκδοχή του εαυτού του, των άλλων και των σχέσεών του.
3. Η θεραπεία πρέπει να εστιάσει άμεσα στα συναισθήματα διότι το συναίσθημα μπορεί να αποτελεί τόσο την αιτία των προβλημάτων μιας σχέσης όσο και την πηγή της αλλαγής.
4. Τα προβλήματα στις σχέσεις είναι συστημικά.
5. Σε μία σχέση, το κάθε άτομο κάνει το καλύτερο που μπορεί με τις δεξιότητες που διαθέτει στην εκάστοτε φάση.
Η Συναισθηματικά Εστιασμένη Θεραπεία είναι μια μη παθολογική μορφή θεραπείας η οποία επικεντρώνεται στη διδασκαλία νέων δεξιοτήτων και την εδραίωση νέων συνηθειών, και όχι στην επισήμανση της συμπεριφοράς. Ο θεραπευτής λειτουργεί ως εκπαιδευτής και μέντορας για την διαδικασία της αλλαγής. Η θεραπευτική αυτή προσέγγιση επικεντρώνεται συχνά στην ατομική παροχή βοήθειας με σκοπό να βοηθήσει το άτομο να εδραιώσει τέτοιες συμπεριφορές που θα του επιτρέψουν να ικανοποιήσει τις ανάγκες προσκόλλησής του.
10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.
Οι μελέτες που αξιολογούν αυτή τη σχετικά νέα θεραπεία δείχνουν ότι μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική με άτομα τα οποία έχουν βιώσει κάποια τραυματική εμπειρία και με ζευγάρια όπου ένας από τους δύο συντρόφους έχει βιώσει ανάλογη εμπειρία. Ο θεραπευτής εργάζεται για να βοηθήσει το άτομο να δημιουργήσει υγιείς δεσμούς προσκόλλησης, να διδάξει το ζευγάρι από κοινού τον τρόπο με τον οποίο ο καθένας θα ανταποκριθεί στις ανάγκες προσκόλλησης του άλλου και να βοηθήσει τον καθένα να ανακαλύψει τους τρόπους με τους οποίους ορισμένες ανεκπλήρωτες παρελθοντικές ανάγκες προσκόλλησης μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην παρούσα σχέση.
Είπε: «Η αγάπη έχει μία τεράστια ικανότητα να βοηθά στην επούλωση των καταστροφικών πληγών που η ζωή μερικές φορές μας μοιράζει.»
Βιβλία
- Emotionally Focused Therapy for Couples, with L. Greenberg (1988)Creating Connection: The Practice of Emotionally Focused Marital Therapy (1996)
- Emotionally Focused Couple Therapy with Trauma Survivors: Strengthening Attachment Bonds (2002)
- Becoming an Emotionally Focused Therapist: The Workbook, with B. Bradley, J. Furrow, A. Lee, G. Palmer, D. Tilley, and S.Woolley (2005)
- Hold Me Tight: Seven Conversations for a Lifetime of Love (2008)
- Love Sense: The Revolutionary Science of Romantic Relationships (2013)
Αγοράστε το βιβλίο "ΚΡΑΤΑ ΜΕ ΣΦΙΧΤΑ" της Sue Jonhson από το βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του psychology.gr