Σύμφωνα με την υπαρξιακή προσέγγιση, η ανάγκη των ανθρώπων να δώσουν νόημα στη ζωή τους μέσω της εργασίας συμβάλλει στην άρνηση της παραδοχής ότι ως θνητά όντα, καλούμαστε να έρθουμε αντιμέτωποι με το γεγονός του θανάτου.
Μάλιστα, προκειμένου να αρνηθούμε τον θάνατο, επιθυμούμε να αισθανόμαστε πως ζούμε μια ζωή γεμάτη νόημα, πως με τις πράξεις και τις επιλογές μας έχουμε επιρροή στο άπειρο σύμπαν.
Επιλέγοντας να νοηματοδοτήσουμε τη ζωή μας μέσω του επαγγέλματος, εισερχόμαστε στην αγορά εργασίας με υψηλές προσδοκίες και κίνητρα.
Ωστόσο, αν αντιληφθούμε πως αποτυγχάνουμε, αν δεν αισθανόμαστε πως αλλάζουμε με κάποιο τρόπο τον κόσμο είναι πιθανό να νιώσουμε ανήμποροι, να χάσουμε τις ελπίδες μας και να επέλθει η εργασιακή εξουθένωση.
Τι είναι το Burn Out
Η εξουθένωση (burnout) βιώνεται ως μία κατάσταση σωματικής, συναισθηματικής και πνευματικής κόπωσης και είναι το αποτέλεσμα απώλειας της κινητοποίησης και έμπνευσης που σχετίζονται με μία συνθήκη, για παράδειγμα την εργασιακή.
Η εργασιακή εξουθένωση έχει μεγάλο κόστος, τόσο για το ίδιο το άτομο όσο και για τις επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση, το κοινωνικό σύνολο.
Για αυτόν τον λόγο, το φαινόμενο της εργασιακής εξουθένωσης έχει αποτελέσει αντικείμενο πλήθους ερευνών που μελετούν τόσο τις αιτίες ύπαρξής του όσο και τρόπους αντιμετώπισης.
Σε σχέση με όλα τα παραπάνω, εύλογα τίθεται το ερώτημα με ποιο κριτήριο επιλέγουμε το επάγγελμα που τελικά θα δώσει νόημα στη ζωή μας.
Παρόλο που έχουν διατυπωθεί πολλές ακόμα θεωρίες για την απάντηση του ερωτήματος, σύμφωνα με την ψυχαναλυτική προσέγγιση η επιλογή του επαγγέλματος αντικατοπτρίζει το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό του καθενός.
6 ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΥΠΑΡΞΙΑΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ | Εισηγητής: Πέτρος Θεοδώρου, ψυχοθεραπευτής Gestalt, συγγραφέας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για το σύνολο των σεμιναρίων.
Πιο συγκεκριμένα, επιλέγουμε ασυνείδητα το επάγγελμα που θα ακολουθήσουμε ανάλογα με τις εμπειρίες της παιδικής ηλικίας, προκειμένου να καλύψουμε ανάγκες και επιθυμίες που δεν ικανοποιήθηκαν στο παρελθόν και να πραγματοποιήσουμε όνειρα και προσδοκίες που μεταβιβάστηκαν από το οικογενειακό πλαίσιο.
Έτσι επενδύουμε μεγάλο κομμάτι του εαυτού μας στο επάγγελμά μας και αναπτύσσουμε μεγάλες προσδοκίες.
Με αυτόν τον τρόπο, η επαγγελματική επιτυχία είναι δυνατόν να συμβάλλει στην ανακούφιση των πληγών του παρελθόντος και να λειτουργήσει σε μεγάλο βαθμό θεραπευτικά.
Ωστόσο, όταν αισθανόμαστε πως αποτυγχάνουμε, επέρχεται η εξουθένωση καθώς μέσω της επιλογής του επαγγέλματος επαναλαμβάνονται σε ασυνείδητο επίπεδο οι τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος.
Σε αυτό το γεγονός λειτουργεί προσθετικά η συνειδητοποίηση πως παρόλες τις σκληρές προσπάθειες, η επαγγελματική σταδιοδρομία δεν επιτυγχάνει να νοηματοδοτήσει τη ζωή μας.
ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR
Είναι πολύ χρήσιμο, προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο της εργασιακής εξουθένωσης, να αναγνωρίσουμε τις συνειδητές και ασυνείδητες δυνάμεις που μας ωθούν στην επιλογή ενός συγκεκριμένου επαγγέλματος καθώς και τις αιτίες που δεν καθιστούν το επάγγελμα πηγή νοήματος για τη ζωή μας.
Ακόμα, θα ήταν χρήσιμο να εντοπίσουμε τις αλλαγές που θα οδηγήσουν στη νοηματοδότηση της ζωής μας και στην απόκτηση της αίσθησης σημαντικότητας μέσω του επαγγέλματος καθώς και στην αύξηση της ικανοποίησης από την εργασία μας.
Βιβλιογραφία
Pines, A. M., & Nunes, R. (2003). The relationship between career and couple burnout: Implications for career and couple counseling. Journal of employment counseling, 40(2), 50-64.
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Άννα Αλβανού - Ψυχολόγος
Άννα Αλβανού: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology
Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:
- Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
- Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
- Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.
Ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια, ατομική- ομαδική ψυχοθεραπεία. Δίπλωμα στην Κλινική Ύπνωση με εξειδίκευση στη Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία. Ψυχοεκπαιδευτικές Παρεμβάσεις - Συμπεριφορική Θεραπεία Οικογένειας στην Ψύχωση.