Ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια, ατομική- ομαδική ψυχοθεραπεία. Δίπλωμα στην Κλινική Ύπνωση με εξειδίκευση στη Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία. Ψυχοεκπαιδευτικές Παρεμβάσεις - Συμπεριφορική Θεραπεία Οικογένειας στην Ψύχωση.
Η Άννα Αλβανού είναι απόφοιτη του Προγράμματος Ψυχολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου.
Έχει παρακολουθήσει μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: Ψυχοεκπαιδευτικές Παρεμβάσεις- Συμπεριφορική Θεραπεία Οικογένειας στην Ψύχωση του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής και της Α ́ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι κάτοχος Διπλώματος στην Κλινική Ύπνωση με εξειδίκευση στη Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία και Bρετανικού Διπλώματος General Qualification in Hypnotherapy Practice από το General Hypnotherapy Standards Council.
Έχει λάβει επιμόρφωση στη «Διαχείριση Χωρισμού - Διαζυγίου Γονέων» και τη “Διάγνωση & Θεραπεία των Ψυχικών Διαταραχών: Εφαρμογή της Νευροεπιστήμης στη Mουσικοθεραπεία και τη Σωματική Ψυχοθεραπεία” από το Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης του ΕΚΠΑ και έχει παρακολουθήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Διαμορφώνοντας συστημική προσέγγιση” του Αθηναϊκού Κέντρου Μελέτης του Ανθρώπου.
Εκπαιδεύεται στη Συνθετική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία με βάση το Γνωσιακό, Ψυχοδυναμικό και Προσωποκεντρικό μοντέλο που οδηγεί στην απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος (MSc) από το Πανεπιστήμιο του Derby.
Έχει συμμετάσχει εθελοντικά στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών διαδικτυακά σε ιστοσελίδα του Εργαστηρίου Ψυχολογικής Συμβουλευτικής Φοιτητών του ΕΚΠΑ και έχει ολοκληρώσει την πρακτική της άσκηση στο Κοινοτικό σπίτι «Θέτις» (Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου) και στο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο Παλλήνης (Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής).
Έχει εργαστεί ως συντονίστρια ομάδων ψυχοεκπαιδευτικού χαρακτήρα με θέμα τη Διαχείριση του Στρες.
Εργάζεται ως ψυχολόγος με άτομα και ομάδες σε ιδιωτικό γραφείο και σε ιδιωτικό κέντρο με αντικείμενο τη θεραπεία συμπεριφοράς παιδιών, εφήβων και ενηλίκων.
Έχει συμμετάσχει ως μέλος του Ελληνικού Κέντρου Κλινικής Ψυχολογίας (Ε.Κ.ΚΛΙ.ΨΥ.) σε ερευνητικές εργασίες με θέματα όπως: Σχολικός εκφοβισμός, Θεωρία Προσκόλλησης, Ψυχοθεραπευτική Σχέση, Ψυχοθεραπεία Ζεύγους και Οικογένειας, Γονεϊκό στυλ και Γονεϊκή εξουθένωση κ.ά.
Λιγότερα από τριάντα χρόνια πριν, η κατάθλιψη θεωρούταν πως αφορά αποκλειστικά τους ενήλικες. Τα παιδιά θεωρούνταν ανώριμα αναπτυξιακά προκειμένου να μπορούν να βιώσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης και η κακή διάθεση των εφήβων θεωρούταν ως φυσιολογική διάθεση στο συγκεκριμένο στάδιο της πορείας τους προς την ενηλικίωση.
Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τις έννοιες της ονειροπόλησης και της φαντασίας ως ταυτόσημες. Η ονειροπόληση είναι μία νοητική διαδικασία που περιλαμβάνει ένα είδος φαντασιωσικής δραστηριότητας αλλά πέρα από αυτό, οι θεωρητικοί έχουν ορίσει την ονειροπόληση ποικιλοτρόπως.
Η κοινωνική αγχώδης διαταραχή ή αλλιώς κοινωνική φοβία αφορά σε ένα έντονο και επίμονο άγχος ταπείνωσης ή αμηχανίας κατά τη διάρκεια κοινωνικών καταστάσεων ή επιτέλεσης ενός έργου ενώπιον τρίτων ενώ ταυτόχρονα, συνυπάρχει η επίγνωση από το άτομο που βιώνει τα συμπτώματα πως ο φόβος του είναι υπερβολικός ή παράλογος.
Η μεταβίβαση όπως ορίστηκε από τον Φρόυντ το 1912, είναι η ασυνείδητη ανάπτυξη συναισθημάτων, συμπεριφορών και στάσεων προς το πρόσωπο του θεραπευτή που δε δικαιολογούνται από την θεραπευτική συνθήκη. Για πολλά χρόνια η έννοια της μεταβίβασης γινόταν δεκτή αποκλειστικά από τους κόλπους της ψυχανάλυσης ενώ οι πιο σύγχρονοι θεωρητικοί αποδέχονται πως αντανακλά μία γενικότερη στάση του ανθρώπου στο να ερμηνεύει τα πρόσωπα γύρω του μέσα από παρελθοντικές σχεσιακές εμπειρίες.
Σύμφωνα με την υπαρξιακή προσέγγιση, η ανάγκη των ανθρώπων να δώσουν νόημα στη ζωή τους μέσω της εργασίας συμβάλλει στην άρνηση της παραδοχής ότι ως θνητά όντα, καλούμαστε να έρθουμε αντιμέτωποι με το γεγονός του θανάτου.
Ενημερωθείτε για τα άρθρα της εβδομάδας, για σεμινάρια και άλλες δράσεις που αφορούν αποκλειστικά την Ψυχολογία και την Ψυχική Υγεία.