Ακρόαση άρθρου......

O Carl Jung γεννήθηκε στις 28 Ιουλίου του 1857 στην Ελβετία. Υπήρξε ο εισηγητής της Αναλυτικής ψυχολογίας. Κατά τα πρώτα έτη της σταδιοδρομίας του ως γιατρού είχε εντυπωσιαστεί από τις μελέτες του Freud και ξεκίνησε να αλληλογραφεί μαζί του.

Γρήγορα αναπτύχθηκε μεταξύ τους μια σχέση επαγγελματική και προσωπική. Ο Freud μάλιστα πίστευε πως ο Carl Jung θα ήταν ο συνεχιστής, ο διάδοχος της ψυχαναλυτικής θεωρίας.

Επανερμηνεία της λίμπιντο

Κάτι τέτοιο δε συνέβη ποτέ, καθώς η σχέση τους μετά το 1909 χειρότερευσε με αποκορύφωμα την παραίτηση του Jung το 1914 από την θέση προεδρίας που κατείχε στη Διεθνή Ψυχαναλυτική Εταιρεία.

Ένας από τους λόγους της μεταξύ τους ρήξης υπήρξε η επανερμηνεία της λίμπιντο από τον Jung, ο οποίος θεωρούσε ότι ο Freud είχε δώσει υπερβολική έμφαση στη σεξουαλικότητα.

Για τον Jung η λίμπιντο δεν ήταν απλώς ένα σεξουαλικό ένστικτο, αλλά μια γενικευμένη ζωτική ενέργεια που περιλαμβάνει τόσο την λίμπιντο, όσο, επίσης, και τις προσπάθειες του ατόμου για ευχαρίστηση και δημιουργικότητα.

Πέρα από την λίμπιντο, οι διαφοροποιήσεις ανάμεσα στη σκέψη του Jung και Freud ήταν πολλές περισσότερες.

Η μεγάλη έμφαση του Sigmund στην ιδέα ότι η τωρινή συμπεριφορά είναι μια επανάληψη του παρελθόντος και καθορίζεται από απωθημένα της παιδικής ηλικίας και ενστικτώδεις ορμές έβρισκε τον Jung αντίθετο.

Ο Carl υποστήριζε ότι η ανάπτυξη της προσωπικότητας κινείται προς τα εμπρός δίνοντας έμφαση στις εξελικτικές βάσεις του νου.

Συλλογικό ασυνείδητο

Μια πολύ σπουδαία προσθήκη του Jung ήταν η έννοια του συλλογικού ασυνειδήτου. Σύμφωνα με αυτή στο ασυνείδητο δε βρίσκονται μόνο απωθημένες εμπειρίες της ζωή μας αλλά και εμπειρίες προηγούμενων γενεών, ως κοινή βάση και κληροδότημα της ανθρώπινης φύσης μας.

ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR

Μέσα στο συλλογικό ασυνείδητο κάνουν την εμφάνισή τους τα αρχέτυπα, οι παγκόσμιες εικόνες και τα σύμβολα. Όπως έλεγε κι ο ίδιος:

Όλοι μοιραζόμαστε ένα μαζικό ασυνείδητο νου, διαμορφωμένο από τις μνήμες και τα πρότυπα συμπεριφοράς σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας. Από εδώ πηγάζουν πράγματα όπως οι αρχέγονοι φόβοι και ο μυστικισμός.

Αρσενική και θηλυκή ενέργεια

Επιπλέον, ο Carl Jung αναφέρθηκε στην αρσενική και θηλυκή ενέργεια που υπάρχει σε κάθε άνθρωπο και στην πάλη ανάμεσα σε αυτές τις ποιότητες που επηρεάζει τη ζωή.

Για τον εισηγητή της Αναλυτικής ψυχολογίας κάθε άνθρωπος έχει ως έργο να επιφέρει την ενότητα, την αρμονία των δυνάμεων εντός του.

Η καλλιέργεια της αυτογνωσίας είναι ένα έργο ζωής.

ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ... ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
Συγγραφέας: Πέτρος Θεοδώρου, ψυχοθεραπευτής Gestalt | Εκδόσεις: PSYCHOLOGY.GR

Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τη σχέση του έρωτα με τον σεξουαλικό πόθο, την αγάπη, αλλά και τις απροσπέλαστες Σκιές μέσα μας.

Παραθέτουμε ορισμένα από τα αποφθέγματά του που αντανακλούν όσα προαναφέρθηκαν.

Ο Carl Jung είπε...

1. Ο υγιής άνθρωπος δεν βασανίζει τους άλλους. Γενικά είναι οι βασανισμένοι που εξελίσσονται σε βασανιστές.

2. Όλα όσα μας ενοχλούν στους άλλους μπορούν να μας οδηγήσουν στην κατανόηση του εαυτού μας.

3. Όποιος κοιτάζει προς τα έξω ονειρεύεται. Όποιος κοιτάζει μέσα του ξυπνάει.

4. Αυτό που δε θέλει κανείς να ξέρει για τον εαυτό του καταλήγει να επέρχεται σαν πεπρωμένο.

5. Το παπούτσι που ταιριάζει στον έναν, είναι στενό σε έναν άλλο. Δεν υπάρχει συνταγή για τη ζωή που να ταιριάζει σε όλες τις περιπτώσεις.

6. Η θρησκεία είναι μια άμυνα εναντίον της εμπειρίας του Θεού.

7. Δεν είμαι αυτό που μου συνέβη. Είμαι αυτό που επέλεξα εγώ να γίνω.

8. Το να γνωρίσεις τη δική σου σκοτεινή πλευρά είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις τη σκοτεινή πλευρά των άλλων.

9. Η συνάντηση δύο προσωπικοτήτων είναι όπως η επαφή δύο χημικών ενώσεων: Αν υπάρξει αντίδραση, και οι δύο θα μεταμορφωθούν.

10. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τίποτε εκτός και αν το αποδεχτούμε.

11. Κάθε μορφή εθισμού είναι κακή, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για ναρκωτικά, αλκοόλ, μορφίνη ή ιδεολογία.

12. Οι αισθήσεις μάς λένε ότι κάτι υπάρχει. Η σκέψη μάς λέει τι είναι αυτό το κάτι.Τα αισθήματα μάς λένε τι είναι αυτό το κάτι για εμάς.

13. Το εκκρεμές του νου πάλλεται μεταξύ λογικού και παραλόγου, όχι μεταξύ σωστού και λάθους.

14.Το να είναι φυσιολογικός είναι ο απώτερος σκοπός του αποτυχημένου.

15. Το μεγαλύτερο βάρος για ένα παιδί είναι να ζήσει τη ζωή των γονιών του.

16. Η αστρολογία έχει εξασφαλισμένη την ανεπιφύλακτη αναγνώρισή της από την ψυχολογία, επειδή η αστρολογία αντιπροσωπεύει τη σύνοψη όλων των ψυχολογικών γνώσεων της αρχαιότητας.

17. Η λέξη «ευτυχία» θα έχανε τη σημασία της αν δεν την εξισορροπούσε η λύπη.

18. Ο άνθρωπος χρειάζεται δυσκολίες. Είναι απαραίτητες για την υγεία.

19. Τίποτε χειρότερο δεν μπορεί να συμβεί σε κάποιον, από το να γίνει τελείως κατανοητός.

20. Δείξτε μου έναν υγιή και θα σας τον γιατρέψω.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.