Η συνέντευξη εργασίας αποτελεί μια αλληλεπίδραση μεταξύ δύο ή περισσοτέρων προσώπων που έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Διεξάγεται σε συγκεκριμένο πλαίσιο και έχει προκαθορισμένο χρονικό όριο.
Κυλά σύμφωνα με την ατζέντα του συνεντευκτή και -κάποιες φορές- σου αφήνει μικρά περιθώρια προβολής των επιθυμητών, από εσένα, στοιχείων.
Συνέντευξη
Επίσης έχεις να διαχειριστείς ταυτόχρονα τον εαυτό σου, το συνεντευκτή, την εταιρεία ως κουλτούρα. Έτσι, είναι προφανές πως για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα σε μια τέτοια περίπτωση, απαιτείται μια καλή οργάνωση.
Είτε προετοιμάζεσαι για μια one on one - δια ζώσης ή απομακρυσμένη συνέντευξη -, είτε για μία συνέντευξη panel και ανεξαρτήτως του αν είναι δομημένη (με συγκεκριμένα ερωτηματολόγια ) ή ελεύθερη (ερωτηματολόγια ή συζήτηση κατά την κρίση του συνεντευκτή ), η καλή προετοιμασία και η αποτελεσματική επικοινωνιακή αλληλεπίδραση είναι βασικά συστατικά για την επιτυχία.
Θα περάσεις από διάφορα στάδια όπως την πρώτη επαφή στο στάδιο επιλογής υποψηφίων, τη διακρίβωση των προσόντων και τον ικανοτήτων για τη συγκεκριμένη θέση, το τεχνικό κομμάτι, το ταίριασμα με την εταιρική κουλτούρα και, ενδεχομένως, την ομάδα ένταξης και άλλα - ανάλογα με την τακτική της εκάστοτε εταιρείας. Τα στάδια αυτά μπορεί να αποτελούν διαφορετικές συναντήσεις ή να συγχωνεύονται σε μια ή δύο.
Για να είσαι έτοιμος να ανταπεξέλθεις σε κάθε περίπτωση λάβε υπ’ όψιν σου μερικές βασικές αρχές:
Προετοιμασία για τη συνέντευξη
Βεβαιώσου πως πρόκειται για μια θέση στην οποία μπορείς να ανταπεξέλθεις τεχνικά και την επιθυμείς συνειδητά. Γράψε σε μια κόλα χαρτί τους λόγους που επιθυμείς τη συγκεκριμένη εργασία:
- τις ανάγκες που σου καλύπτει η θέση
- τα συναισθήματα που δημιουργεί
- τις προοπτικές που σου παρέχει
- τις ικανότητες που σου ενδυναμώνει
Τσέκαρε τα απαιτούμενα προσόντα -τεχνικά και ψυχολογικά. Διασταύρωσέ τα με τις δικές γνώσεις, την ιδιοσυγκρασία και την προσωπικότητά σου. Αν βρεις ελλείψεις αναρωτήσου κατά πόσο είσαι πρόθυμος να καλλιεργήσεις και αποκτήσεις τα όσα χρειάζονται. Η απόλυτη γνώση του σημείου που βρίσκεσαι θα ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σου, θα σε οπλίσει με ενθουσιασμό και θα σε προφυλάξει από απογοητεύσεις.
Σημείωσε τα δυνατά σημεία σου που συνάδουν με την εργασιακή θέση και είναι επωφελές να προβάλλεις.
Αν έχεις συγκεκριμένες οικονομικές προσδοκίες, έχε στο νου από πριν το κατώτερο και το ανώτερο όριο διαπραγμάτευσης. Η έρευνα για τους μισθούς στην αγορά είναι σημαντική συντεταγμένη. Ωστόσο, αυτό είναι ένα σημείο στο οποία καλό είναι να αποφύγεις να αναφερθείς στα πρώτα στάδια της συνέντευξης -και εφόσον δε γίνει αναφορά από τους συνομιλητές.
Συγκέντρωσε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για την εταιρεία και τη θέση που σου προτείνεται. Μάθε για την κουλτούρα, τον ανταγωνισμό, τις εργασιακές απαιτήσεις, τη διοίκηση, το προσωπικό, τον συνεντευκτή.
ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR
Ετοίμασε ερωτήσεις ή τυχόν απορίες.
Φρόντισε - αν δεν τα έχεις ήδη παραθέσει - να έχεις βιογραφικό, συστατικές επιστολές ή όποιο άλλο σχετικό έγγραφο μαζί σου.
Αν έχεις την επιλογή, κανόνισε την ώρα συνάντησης σύμφωνα με τις καλύτερες συνθήκες για τον συνεντευκτή. Απέφυγε τη Δευτέρα και προτίμησε τις πρωινές ώρες που δεν έχει επέλθει η κούραση.
Η πρώτη εντύπωση
Ο εκάστοτε συνομιλητής σου έχει αποφασίσει αν μπορεί να σε εμπιστευτεί, αν του αρέσεις, αν θέλει να σε γνωρίσει στα πρώτα δευτερόλεπτα της αλληλεπίδρασης Έχει βγάλει συμπεράσματα για εσένα πριν καν το καταλάβεις.
Σε μια συνέντευξη στα πρώτα δέκα πέντε λεπτά ο συνεντευκτής έχει αποφασίσει αν είσαι κατάλληλος για την εργασιακή θέση.
ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ... ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
Συγγραφέας: Πέτρος Θεοδώρου, ψυχοθεραπευτής Gestalt | Εκδόσεις: PSYCHOLOGY.GR
Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τη σχέση του έρωτα με τον σεξουαλικό πόθο, την αγάπη, αλλά και τις απροσπέλαστες Σκιές μέσα μας.
Καθώς έχεις μόνο μια ευκαιρία για να κάνεις μια καλή πρώτη εντύπωση φρόντισε:
Να ξεκινήσεις με μια καλή χειραψία και ένα φιλικό χαμόγελο.
Κράτησε μια «ανοικτή» και σταθερή στάση σώματος. Απέφυγε την κάλυψη του στήθους και τις κοιλιακής περιοχής με τα χέρια σου ή με κάποιο αντικείμενο όπως τσάντα, φάκελος κλπ και τις νευρικές κινήσεις.
Κράτησε τα χέρια σου μακριά από το πρόσωπο και ενίσχυσε τα λεγόμενά σου χρησιμοποιώντας τις συνάδουσες χειρονομίες. Παρέμεινε εκφραστικός χωρίς να το παρακάνεις.
Διατήρησε την οπτική επαφή χωρίς να γίνεται επίμονη και ενοχλητική για το συνομιλητή σου. Συνήθως η οπτική επαφή σε ένα ποσοστό εβδομήντα τοις εκατό είναι ικανοποιητική. Μπορείς ακόμα να παρατηρήσεις και να ακολουθήσεις τη δική του ‘οπτική ιδιοσυγκρασία’.
Επέλεξε σταθερό τόνο φωνής και ρυθμό ομιλίας ανάλογο του συνομιλητή σου. Αν ο αλληλεπιδρών μιλά γρήγορα και εσύ αργά θα βαρεθεί και αν συμβεί το αντίθετο θα δυσκολευτεί πολύ να σε παρακολουθήσει.
Διάλεξε την κατάλληλη, για το περιβάλλον και τη θέση, ένδυση. Φρόντισε τα ρούχα σου να είναι καθαρά, καλοσιδερωμένα και προτίμησε ουδέτερα και ψυχρά χρώματα όπως το μπλε, το γκρι, το πράσινο, το μαύρο και το λευκό. Απέφυγε τα έντονα θερμά όπως πορτοκαλί, κίτρινο, τα «βαριά» αξεσουάρ και τα έντονα αρώματα. Πήγαινε περιποιημένος και σκέψου τον εαυτό σου μια θέση πάνω από αυτή που σου προσφέρεται.
Τι να προσέξεις σε μια συνέντευξη
- Στην τεχνική αξιολόγηση ελέγχονται τα τεχνικά εφόδια που χρειάζονται για το συγκεκριμένο έργο.
- Κάνε μια σχετική έρευνα για τις μεθόδους εξέτασης των συγκεκριμένων εφοδίων.
- Χρησιμοποίησε τις πληροφορίες από τα προηγούμενα στάδια για τον υπολογισμό των πιθανών ερωτήσεων.
- Θυμήσου τα δυνατά σου σημεία και μετέτρεψε κάθε ερώτηση σε ευκαιρία να τα προβάλλεις.
- Αν υπάρχουν θέματα που δεν κατέχεις, μείνε ειλικρινής και πρόθυμος να τα εξετάσεις.
- Πρόβαλλε τα σημεία της ενδυναμωτικής συνεισφοράς σου στην εταιρεία.
Εταιρική κουλτούρα και συνεργατικότητα:
- Ιδιαίτερα σημαντική είναι η αξιολόγηση της αρμονικής ένταξης στην κουλτούρα της εταιρείας και συνεργασίας στην ομάδα.
- Στο εργασιακό περιβάλλον η καλή λειτουργία μιας ομάδας προωθεί την καλύτερη απόδοση των εργαζομένων.
Κάνε χρήση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων σου από την πρώτη στιγμή:
- Κάνε την ακρόασή σου ουσιαστική και ενεργητική.
- Χρησιμοποίησε καθαρή ομιλία απαντώντας σύντομα, συνεκτικά και συγκεκριμένα.
- Παρέμεινε επικοινωνιακά ευέλικτος.
- Επέδειξε την κριτική σκέψη, τη δημιουργικότητά σου μέσα από παραδείγματα.
- Παρουσίασε επιτεύγματα της συνεργατικότητας και της διαφορετικότητας στην ομάδα.
Διαχείριση ερωτήσεων και απαντήσεων:
- Εκμεταλλεύσου την κάθε ερώτηση προς όφελός σου.
- Συμπεριέλαβε στις απαντήσεις σου παραδείγματα εύρεσης λύσεων και διαχείρισης αντιπαραθέσεων σε προηγούμενες εργασιακές σχέσεις. Για παράδειγμα, σε μια ερώτηση συμπεριφοράς σε μια προβληματική κατάσταση, μπορείς να δώσεις ένα παράδειγμα παρόμοιας κατάστασης που έχεις διαχειριστεί.
- Στο κομμάτι της δομής των απαντήσεών σου, χρησιμοποίησε τις κλασσικές τεχνικές C.A.R. (πλαίσιο, δράση, αποτέλεσμα), S.O.A.R. (κατάσταση, εμποδιο, δράση, αποτέλεσμα) και S.T.A.R. (κατάσταση, στόχος, δράση, αποτέλεσμα).
Είναι σημαντικό να ελέγχεις τακτικά το είδος πληροφοριών που παρέχεις στο πλαίσιο της συμβατότητας της συνέντευξης. Απέφυγε φλυαρίες που δεν είναι ενδιαφέροντες για το συνεντευκτή, τη θέση, την εταιρεία.
Διαπραγμάτευση
- Κράτησε το διαπραγματευτικό κομμάτι της αμοιβής για το τέλος της συνολικής διαδικασίας της συνέντευξης.
- Στο κομμάτι αυτό μην αναφέρεις προσωπικές και οικογενειακές ανάγκες.
- Στηρίξου στην εμπειρία σου, τη δυνητική προσφορά σου στην εταιρεία και την επιθυμία σου για τη θέση.
- Έχε στο νου σου πως μπορείς να διαπραγματευτείς επιπλέον παροχές πέραν της οικονομικής αμοιβής όταν αυτή δεν σε ικανοποιεί.
Ο συνεντευκτής
- Ο εκάστοτε συνεντευκτής θέλει να βεβαιωθεί πως έχεις τα τεχνικά εφόδια για την εργασιακή θέση, είσαι ευέλικτος, σε θέση να ανταπεξέλθεις σε ποικίλες καταστάσεις, συνεργάσιμος και έχεις την επιθυμία και τον ενθουσιασμό να προσφέρεις στον οργανισμό.
- Μην ξεχνάς πως κάθε συνεντευκτής είναι ένας απλός άνθρωπος όπως εσύ. Έχει τη δική του ιδιοσυγκρασία, προσωπικότητα, χαρακτήρα και τη δική του καθημερινότητα.
- Φρόντισε να βρίσκεσαι επικοινωνιακά κοντά στην ηλικία του και στον τρόπο ομιλίας του.
- Βρες κοινά στοιχεία και χτίσε γέφυρες.
- Παρέμεινε ειλικρινής, αυθεντικός και φιλικός σε κάθε περίπτωση.
Μετά τη συνέντευξη
- Στείλε ένα διαδικτυακό ευχαριστήριο μήνυμα.
- Τακτοποίησε το συντομότερο δυνατόν την αποστολή τυχόν ζητούμενων εγγράφων δείχνοντας επαγγελματισμό και αμεσότητα.
- Κράτα σημειώσεις για τα μοτίβα ερωτήσεων ή επιλεγμένων σημείων που μπορούν να σου φανούν χρήσιμα στο μέλλον.
Αντιμετώπισε κάθε συνέντευξη ως μια ιδιαίτερη εμπειρία. Κυνήγησε με ενθουσιασμό τις συνεντεύξεις αντί να τις φοβάσαι. Σκέψου, όσο περισσότερες συνεντεύξεις περνάς τόσο καλύτερος γίνεσαι.
Παρέμεινε αντικειμενικός και θετικός μετά τη συνάντηση ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Βάλε στόχους και μείνε προσηλωμένος σε αυτούς. Όρισε εσύ τις διαδρομές σου.
Ζήσε, εργάσου, διάβασε με πάθος. Δημιούργησε περισσότερες επιλογές, για να έχεις περισσότερες ευκαιρίες. Συνέχισε να εξελίσσεσαι, κοίταζε «ψηλά» και χαμογέλα.
Καλή επιτυχία!
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Εύη Ανδρέου - Σύμβουλος Ψ.Υγείας
Εύη Ανδρέου: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology
Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:
- Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
- Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
- Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.
Σύμβουλος ψυχικής υγείας, επικοινωνίας και προσωπικής ανάπτυξης.
Ιδρύτρια του Effective Communication στην Ελλάδα, διοργανώτρια του Effective Communication GR meetup, συγγραφέας, αρθρογράφος, ομιλήτρια.