Ακρόαση άρθρου......

Ποια είναι τα συναισθήματα, που πηγάζουν από μέσα σας όταν βρίσκεστε με τον καλύτερό σας φίλο, το συγγενή σας, τον εργοδότη σας ή το σύντροφό σας; Νιώθετε ασφάλεια, αποδοχή και αγάπη; Ή αντιθέτως, είστε μονίμως εξαντλημένοι, δίχως αυτοπεποίθηση και δύναμη να προχωρήσετε στη ζωή σας;

Στη δεύτερη περίπτωση είναι πολύ πιθανό η σχέση, που σας προκαλεί όλα αυτά τα συναισθήματα, να σας δηλητηριάζει καθημερινά. Πρόκειται για τις λεγόμενες τοξικές σχέσεις. Ποια είναι τα πιο συνήθη σημάδια μίας τοξικής σχέσης; Πώς θα την αναγνωρίσετε;

  • Σας κάνει συχνά επικριτικά σχόλια και νιώθετε ότι πρέπει να είστε μονίμως σε άμυνα

  • Σας υποτιμά με σκοπό να νιώσετε κατώτερος και ανίκανος και πως έχετε ανάγκη τη βοήθειά του

  • Σας αμφισβητεί συνεχώς

  • Κάθε φορά που πρόκειται να τον/την συναντήσετε, νιώθετε ένα σφίξιμο στο στομάχι

  • Έπειτα από κάθε συναλλαγή μαζί του/της αισθάνεστε ότι έχετε στερέψει από ψυχική ενέργεια

  • Νιώθετε ότι δε σας κατανοεί όταν του εκμυστηρεύεστε το πρόβλημά σας και ρίχνει το φταίξιμο πάντα σε εσάς ή σας λέει ότι «όλα είναι στο μυαλό σας»

  • Δεν είναι δίπλα σας όταν τον/την έχετε ανάγκη

10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.

Όλα τα παραπάνω είναι σημάδια συναισθηματικής κακοποίησης. Ο στόχος του θύτη είναι να σας ελέγξει προκειμένου να νιώσει ο ίδιος καλύτερα. Επιθυμεί, επίσης, να σας κάνει να τον έχετε ανάγκη, να εξαρτηθείτε από αυτόν.

Εάν πιστεύετε ότι σχετίζεστε με έναν άνθρωπο που σας χειρίζεται συναισθηματικά είναι σημαντικό, αφού αναγνωρίσετε τα σημάδια, να αρχίσετε να απομακρύνεστε σταδιακά προκειμένου να προστατεύσετε τον εαυτό σας. Εάν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να απεμπλακείτε από μία τέτοιου είδους σχέση καλό είναι να αναζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Κασσιανή Τρικαλιώτη

Ψυχολόγος, Ειδίκευση στην ψυχαναλυτική/ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία, στη Συμβουλευτική Γονέων και στην Παιγνιοθεραπεία - Θεραπευτικό παιχνίδι. Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.