Ακρόαση άρθρου......

Η Ναρκισσιστική Διαταραχή της Προσωπικότητας είναι μια διαταραχή στην οποία το άτομο έχει μια έντονη αίσθηση σπουδαιότητας για τον εαυτό του, ενασχολείται με φαντασιώσεις απεριόριστης επιτυχίας, έχει έντονη ανάγκη για προσοχή και θαυμασμό, δεν ανέχεται την κριτική και οι διαπροσωπικές του σχέσεις είναι επικεντρωμένες στον εαυτό του.

Χαρακτηριστικά Ναρκισσιστικής Διαταραχής Προσωπικότητας

Συχνά αναφέρονται ως αλαζονικοί. Σε γενικές γραμμές έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση. Συμπεριφέρονται εγωιστικά στις διαπροσωπικές σχέσεις, έχοντας την αίσθηση ότι το δικαιούνται. Θεωρούν πολύ σπουδαίο και σημαντικό τον εαυτό τους, υπερεκτιμούν τις ικανότητες τους, υπερεκτιμούν τα επιτεύγματα τους την ίδια στιγμή που υποτιμούν τις ικανότητες και τα επιτεύγματα των άλλων. Συχνά, επίσης "παρσύρονται" σε φαντασιώσεις δύναμης, ομορφιάς κτλ. Με δεδομένο ότι πιστεύουν ότι είναι σπουδαίοι, επιζητούν διαρκώς την παρέα άλλων "αναγνωρισμένων, κορυφαίων" ανθρώπων.

Η εύθραυστη αυτοεκτίμηση τους μπορεί πολύ εύκολα να πληγωθεί. Μιλούν συνεχώς για τα δικά τους θέματα και προβλήματα. Επιζητούν συνεχώς κομπλιμέντα. Πολύ χαρακτηριστικό στοιχείο τους είναι η έλλειψη ευαισθησίας για τις ανάγκες των άλλων καθώς και ο φθόνος που αισθάνονται για τα επιτεύγματα των άλλων. 

Διαγνωστικά κριτήρια Ναρκισσιστικής Διαταραχής Προσωπικότητας

Ένας εκτεταμένος τύπος μεγαλειώδους ανάγκης για θαυμασμό και έλλειψης «εμπάθειας» που αρχίζει νωρίς στην ενήλικη ζωή και εμφανίζεται με 5 τουλάχιστον από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Έχει έντονη ενασχόληση με φαντασιώσεις απεριόριστης δύναμης και ομορφιάς.
  • Εχει μια αίσθηση σπουδαιότητας για τον εαυτό του
  • Αναζητά ή ακόμη απαιτεί υπερβολικό θαυμασμό.
  • Πιστεύει ότι είναι ιδιαίτερος άνθρωπος και αποζητά συναναστροφές με ανάλογου "κύρους" ανθρώπους.
  • Θεωρεί ότι έχει ιδιαίτερα δικαιώματα.
  • Παρουσιάζει μη λογικές προσδοκίες για ιδιαίτερα ευνοϊκή μεταχείριση
  • Απαιτεί την συμμόρφωση των άλλων στις δικές του προσδοκίες.
  • Εκμεταλλεύεται τους άλλους για να πετύχει τους σκοπούς του.
  • Δεν έχει ενσυναίσθηση για τους άλλους ανθρώπους.
  • Είτε φθονεί τους άλλους είτε πιστεύει ότι οί άλλοι το φθονούν.
  • Έχει αλαζονική συμπεριφορά.

 

Θεραπεία Ναρκισσιστικής Διαταραχής

Τόσο η ατομική, όσο και ομαδική ψυχοθεραπεία μπορούν να λειτουργήσουν θεραπευτικά στη ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας. Συχνά ωστόσο, οι πλευρές του εαυτού που αναφέρθηκαν παραπάνω μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διαδικασία της θεραπείας με υποτίμηση του θεραπευτή και απαιτήσεις από τα άλλα μέλη της ομάδας.

Ο στόχος της θεραπείας είναι τα άτομα με τη διαταραχή αυτή να αποκτήσουν επίγνωση της μη ρεαλιστικής αυτοεικόνας τους και να μάθουν να διαχειρίζονται τις διαστρεβλώσεις στη σκέψη τους. Μια οριοθετημένη προσωπικότητα από τον θεραπευτή είναι αναγκαία, όπως επίσης, σημαντική είναι και ικανότητα ενσυναίσθησης και αποδοχής του θεραπευτή στις "δύσκολες" πλευρές του ατόμου.

 

Σημείωση: Η τυποποίηση στοιχείων προσωπικότητας δεν σημαίνει παθολογικότητα. Κοιτώντας μέσα μας, θα μπορούσαμε αρκετά εύκολα να ανακαλύψουμε στοιχεία ψυχαναγκαστικά, υστερικά, παρανοϊκά κτλ. Για να συνιστούν τα στοιχεία αυτά διαταραχή προσωπικότητας χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα δυσπροσαρμοστικά και δύσκαμπτα, ώστε να προκαλούν σημαντική προσωπική ενόχληση ή σημαντική έκπτωση της λειτουργικότητας του ατόμου.

ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR

Μην μπαίνετε στον πειρασμό της αυτοδιάγνωσης μέσω άρθρων που διαβάζετε στο διαδίκτυο. Αν υποπτεύεστε κάποια διαταραχή ή αν ταλαιπωρείστε από μια σειρά συμπεριφορών, σκέψεων και συναισθημάτων, απευθυνθείτε σε ειδικό ψυχικής υγείας προκειμένου να διερευνήσετε το θέμα.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Επιμέλεια & μετάφραση άρθρων, Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr