Είναι αλήθεια πως αυτές τις μέρες, δηλαδή των Χριστουγέννων, οι πιο πολλοί άνθρωποι τις έχουν στο μυαλό τους συνυφασμένες με στολισμένα σπίτια και μαγαζιά, με οικογενειακά τραπέζια, με άφθονα φαγητά και γλυκά, με νυχτερινές εξόδους, με ευχάριστα συναισθήματα και βέβαια με κάλαντα. Και όλα αυτά που αναφέρθηκαν, όσο περισσότερο αναψηλαφεί κανείς την παιδική ηλικία τόσο περισσότερο εμφανίζονται.
Παρ' όλ' αυτά, υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι δεν φαίνεται να βιώνουν όλα αυτά τα συναισθήματα και τις εικόνες χαράς, διότι το παραπάνω κλίμα δημιουργεί σε εκείνους δυσάρεστα συναισθήματα, θλίψη και μελαγχολική διάθεση. Κατ' επέκταση, στους ίδιους ανθρώπους παρατηρείται κάποιες φορές χαμηλή αυτοπεποίθηση ή επιθυμία να μένουν μόνοι τους και πολλές φορές, θυμός.
Είθισται τα προαναφερθέντα να συμβαδίζουν με γενικότερες στάσεις ζωής, όπως για παράδειγμα η πεποίθηση πως γεννήθηκαν άτυχοι, πως δεν είναι άξιοι να αγαπηθούν από κανέναν, ενώ δεν είναι σπάνιες και οι αυτοκτονικές σκέψεις. Βέβαια, οι λόγοι για τους οποίους μπορούν να παρουσιαστούν τα αρνητικά συναισθήματα, που σημειώθηκαν παραπάνω, σε ορισμένους ανθρώπους δεν είναι τόσο δύσκολοι να τους αποκαλύψει κάποιος.
Τα αίτια που αναπτύσουν τη μελαγχολική διάθεση είναι απλά και καθημερινά
Πιο αναλυτικά, η μοναξιά, ως κατάσταση, σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται κατά κανόνα από τις οικογενειακές συγκεντρώσεις και τη συντροφικότητα, μπορεί να προκαλέσει την απογοήτευση σε πολλούς ανθρώπους. Είναι λογικό να βιώνεται διαφορετικά μια καθημερινή μέρα χωρίς παρέα και διαφορετικά - ιδιαιτέρως αρνητικά - η παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Επίσης, όσοι βιώνουν την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου - ιδιαίτερα αν το γεγονός είναι πρόσφατο - η περίοδος των Χριστουγέννων είναι μια αρκετά δύσκολη περίοδος, καθώς τα συναισθήματα που συνδέονται με τη νοσταλγία και την απώλεια του αγαπημένου προσώπου επανέρχονται. Την ίδια στιγμή, ένας βασικός λόγος, ο οποίος κυριαρχεί όλο και περισσότερο στις μέρες μας, είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει κανείς σε οικονομικό επίπεδο. Δηλαδή, η πλέον Δυτική νοοτροπία ταυτίζει, έστω και ασυνείδητα, τα Χριστούγεννα με τον καταναλωτισμό. Η ανταλλαγή ακριβών δώρων, οι εντυπωσιακές ενδυμασίες για βραδινές εξόδους και τα ταξίδια σε γραφικές πόλεις και χώρες είναι σχεδόν χαρακτηριστικά σημεία της εποχής.
Πολύ απλά λοιπόν η αδυναμία του ανθρώπου να αντεπεξέλθει στις παραπάνω «υποχρεώσεις» δημιουργεί άγχος, ενοχές και πολλές φορές ακόμα και κατάθλιψη.
Συμπληρωματικά στις γιορτινές μέρες παρουσιάζεται η «υποχρεωτική χαρά» σαν καταναγκαστικό έργο. Κυριαρχεί, δηλαδή, στο μυαλό των ανθρώπων η αντίληψη, πως την περίοδο αυτή όλοι πρέπει να διέπονται από άκρατη ευδιαθεσία και διάχυτη χαρά όλη την ημέρα. Σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων το παραπάνω λειτουργεί αντίστροφα, δημιουργώντας υπερβολική πίεση και έντονο στρες.
Αναντίλεκτα, στο επίπεδο των ανθρώπων που πάσχουν από χρόνιες διαταραχές ψυχικής υγείας, η περίοδος των εορτών δημιουργεί σε εκείνους αναστάτωση και πολλές φορές πανικό. Οι αιτίες είναι σε ένα βαθμό όσα προαναφέρθηκαν, με τη διαφορά πως στα συγκεκριμένα άτομα παρουσιάζονται και επιδρούν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Ασφαλώς, μια παράμετρος - που συχνά είναι στο περιθώριο - είναι εκείνη που αφορά το τέλος των εορτών και την επιστροφή στην ''οδυνηρή'' καθημερινότητα. Πολύ περισσότερο, όταν η περίοδος των εορτών συνοδεύεται από διακοπές, τότε η απότομη επιστροφή στις υποχρεώσεις, και δη στις επαγγελματικές, δημιουργεί ενίοτε μελαγχολία.
Οι πράξεις μας μπορούν να αλλάξουν τη μελαγχολική μας διάθεση
Βέβαια, όπως είναι γνωστό, κάθε κατάσταση έχει και την άλλη πλευρά της. Έτσι, ο κάθε άνθρωπος μπορεί να σκεφτεί και να πράξει αναλόγως, ώστε να μην αφήσει τον εαυτό του ευάλωτο στα οποιαδήποτε αρνητικά συναισθήματα.
10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.
Πιο συγκεκριμένα, ένα πρώτο θετικό βήμα είναι να επαναπροσδιορίσει, όσο μπορεί κανείς, τους στόχους του και τις ανάγκες του. Με αυτόν τον τρόπο θα απομυθοποιήσει τα περιττά «εξαρτήματα» και τις πολυτέλειες. Επίσης, πάντοτε η επικοινωνία με κοντινά και αγαπητά πρόσωπα λειτουργεί καταπραϋντικά στις δύσκολες στιγμές του ανθρώπου, οπότε ο καθένας πρέπει να προσπαθεί να κρατάει ζωντανές τις σχέσεις με τους κοντινούς του ανθρώπους, είτε είναι συγγενείς είτε φίλοι.
Τέλος, σημαντικό είναι να μην λησμονούμε την ανάγκη του ατόμου για δημιουργική χαλάρωση και ψυχική ηρεμία. Δεν μπορούμε να βρισκόμαστε παντού και πάντα. Οι εφικτές προσδοκίες δημιουργούν πολύ πιο γρήγορα χαρά και απομακρύνουν το άγχος.
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Νεκτάριος Κοσμάς - Ψυχοθεραπευτής
Νεκτάριος Κοσμάς: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology
Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:
- Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
- Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
- Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.
Συνθετικός Ψυχοθεραπευτής, Αναγνωρισμένος και πιστοποιημένος στη Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας από την Ευρωπαϊκή Εταιρία Συμβουλευτικής ECCac κάτοχος του European Certificate of Councellor Accreditation, Εξειδικευμένος στην Ιατρική Ψυχολογία από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κλινικός - Βιοθυμικός Υπνοθεραπευτής