Ο πανικός ή μια κρίση πανικού έρχεται ξαφνικά, με ελάχιστες έως καμία προειδοποίηση. Το άτομο κατακλύζεται από φόβο και άγχος για την ακεραιότητά του σε όλα τα επίπεδα (σωματικά, νοητικά, συναισθηματικά και ψυχικά). Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι η δυσφορία, η αίσθηση ασφυξίας, η αίσθηση λιποθυμίας και η ταχυκαρδία.
Δείτε στο εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο Ψυχολογίας της Πύλης μας το βιβλίο Ο τελευταίος πανικός.
Αν ακολουθήσετε τις τεχνικές αντιμετώπισης του βιβλίου, τότε όχι μόνο θα τα καταφέρετε, αλλά θα αρχίσετε να νιώθετε πιο δυνατοί και πιο σίγουροι για τον εαυτό σας.
Το άτομο εκείνη τη στιγμή δεν καταλαβαίνει οτι δεν υπάρχει πραγματική επικινδυνότητα σε αυτό που φοβάται και αμέσως μετά το σοκ, αντιδράει είτε με το να «παλέψει» είτε με τον «πετάξει» (fight ore flight).
Υπάρχουν διάφορες τεχνικές αυτοβοήθειας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της διαταραχής πανικού:
«Εδώ και τώρα»
1. Μείνετε εκεί που είστε
Εάν είναι δυνατόν, θα πρέπει να μείνετε εκεί που είστε κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού. Η κρίση πανικού μπορεί να διαρκέσει ώρα, οπότε ίσως χρειαστεί να διακόψετε μια δραστηριότητα (όπως οδήγηση) που απαιτεί έντονη προσοχή και προσήλωση.
2. Πάρτε αργές και βαθιές αναπνοές
Αν έχετε την αίσθηση, ότι μπαίνετε σε ένα περιβάλλον κρίσης πανικού ή ανασαίνετε γρήγορα, προσπαθήστε να πάρετε αργές και βαθιές αναπνοές με τη βοήθεια μίας χαρτοσακούλας ή δημιουργώντας με τα χέρια σας μια «φωλιά». Παρόλο που αισθάνεστε, ότι δεν μπορείτε να ανασάνετε, το πιο πιθανό είναι να αναπνέετε περισσότερο από όσο χρειάζεται, λαμβάνοντας υπερβολικό οξυγόνο, κάτι που σας δημιουργεί ζάλη.
3. Μην προσπαθήσετε να «παλέψετε» την κρίση πανικού
Προσπαθώντας να αντισταθείτε στην κρίση και διαπιστώνοντας ότι δεν είστε σε θέση να το κάνετε, μπορεί να αυξήσει την αίσθηση του άγχους και πανικού. Κάτι τέτοιο, απλά θα αυξήσει τα επίπεδα αδρεναλίνης. Αντ 'αυτού, διαβεβαιώστε τον εαυτό σας η κρίση πανικού δεν είναι απειλητική για τη ζωή σας. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι αυτό που φοβάστε δεν είναι πραγματικό και ότι θα περάσει σε λίγα λεπτά.
10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.
4. Συγκεντρωθείτε σε απλά πράγματα που συμβαίνουν γύρω σας
Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού είναι σημαντικό για σας να επικεντρωθείτε σε κάτι που δεν είναι απειλητικό, όπως το πέρασμα του χρόνου στο ρολόι σας, ή τα ψώνια σας σε ένα σούπερ μάρκετ.
«Μακροπρόθεσμα»
5. Αλλάξτε τρόπο ζωής
Η τακτική άσκηση, θα σας βοηθήσει να την καταπολέμηση του στρες και την ένταση. Αποφύγετε το κάπνισμα, το αλκοόλ, και προσπαθήστε και κρατήσετε μια ισορροπημένη διατροφή.
6. Μάθετε μία τεχνική χαλάρωσης
ΑΓΧΟΣ: 10 Σεμινάρια, 20 ώρες Οι εγγραφές συνεχίζονται.. | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Εγγραφή: 50 ευρώ, για συμμετοχή στο σύνολο του κύκλου σεμιναρίων | 35 ευρώ για άνεργους & φοιτητές.
* Μυϊκή χαλάρωση
Αρχικά κλείστε τα μάτια σας και αναπνεύστε αργά και βαθιά. Ανακαλύψτε τις περιοχές της έντασης και «εξαφανίστε» τις με το μυαλό σας. Έπειτα, χαλαρώστε κάθε μέρος του σώματός σας, σιγά σιγά ξεκινώντας από τα πόδια. Σκεφτείτε ευχάριστα και καθημερινά πράγματα και πρόσωπα. Έπειτα από 20 λεπτά, πάρτε μερικές βαθιές ανάσες και τεντωθείτε.
*Διαφραγματική αναπνοή
Βάζετε το ένα χέρι στο στήθος και το άλλο στην κοιλιά. Θα πρέπει, όταν αναπνέετε διαφραγματικά να σηκώνεται μόνο το χέρι που είναι στην κοιλιά, ενώ όταν αναπνέετε θωρακικά, σηκώνεται το χέρι που είναι στο στήθος. Κλείστε τα μάτια και συγκεντρωθείτε στον ήχο της αναπνοής σας. Εισπνέετε αργά από τη μύτη σε 3 χρόνους και εκπνέετε σε 6 αργά από το στόμα.
8. Αναζητήστε μία γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία ή παραπλήσιες θεραπείες ή γίνετε μέλος ενός γκρουπ αυτοβοήθειας.
9.Εκτός από την αναγκαία ψυχιατρική και ψυχολογική παρέμβαση στην διαταραχή πανικού, μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι συμπληρωματικές θεραπείες, όπως μασάζ και αρωματοθεραπεία, γιόγκα, διαλογισμός κλπ τους βοηθούν να χαλαρώσουν.
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Ψυχολόγος, Γνωσιακή και Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια.
Αντιμετώπιση κρίσεων πανικού, αγχώδους διαταραχής, κατάθλιψης, ειδικών φοβιών, αγοραφοβίας, ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής.