Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 29ου Πανελλαδικού συνεδρίου της της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ 26 και 28 Μαρτίου. Σταχυολογώντας τις προτάσεις των συνέδρων, ξεχωρίσαμε μια που αφορά την ψυχολογική υποστήριξη αστυνομικών και την τοποθέτηση αστυνομικού ψυχολόγου σε κάθε Αστυνομική Διεύθυνση.
Παραθέτουμε αυτούσια τη σχετική ομιλία - πρόταση, του Στέφανου Στεφανάκη, μέλους της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου:
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
ονομάζομαι Στέφανος Στεφανάκης και έχω την τιμή να βρίσκομαι στο βήμα αυτό εκπροσωπώντας τους συναδέρφους μου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ρεθύμνης στο 29ο Πανελλαδικό Συνέδριο της Π.Ο.ΑΣ.Υ.
Ο λόγος που ζήτησα να κάνω αυτή την παρέμβαση δεν έχει να κάνει με κάποια οικονομική διεκδίκηση αλλά με μια θεσμική και κοινωνική αναβάθμιση του λειτουργήματος του Αστυνομικού υπαλλήλου. Οι οικονομικοκοινωνικές συνθήκες που επικρατούν, την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον, στην πατρίδα μας έχουν άμεσο αντίκτυπο τόσο στην υπηρεσιακή όσο και στην προσωπική καθημερινότητα του Έλληνα Αστυνομικού. Η ολοένα αυξανόμενη διαχείριση δύσκολων υπηρεσιακών περιστατικών σε συνδυασμό με το γεγονός ότι, ως μέλη της κοινωνίας, είμαστε και εμείς θύματα της οικονομικής κρίσεις έχει ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε με μεγαλύτερη δυσκολία το ψυχολογικό αυτό φορτίο.
Εργασιακό στρες, κρίσεις πανικού και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί
Τα προβλήματα τα οποία απασχολούν έντονα το αστυνομικό προσωπικό είναι συνήθως κρίσεις πανικού, το εργασιακό stress, η διαχείριση συζυγικών προβλημάτων(π.χ. διαζύγια), η αντιμετώπιση μιας δύσκολης ασθένειας(π.χ. καρκίνος), του ίδιου ή κάποιου συγγενή του, η διαχείριση πένθους η προετοιμασία για μία δύσκολη κατάσταση(π.χ. μάρτυρας σε κάποιο δικαστήριο),η προετοιμασία για την έξοδο από το Σώμα(συνταξιοδότηση), εθισμοί(τζόγος-αλκοόλ- κάπνισμα- εθισμός στο διαδύκτιο) κ.α.
Το Π.Δ. 537/1989 αποτελεί τον πρώτο νόμο για τους ψυχολόγους της ΕΛ.ΑΣ. με ολιγάριθμο αριθμό αρχικά το οποίο με την πάροδο των ετών έφθασε στη σημερινή κατανομή των υγειονομικών αστυνομικών-ψυχολόγων η οποία με απόφαση του κ. Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.(7002/2/73 από 20/07/2015) φθάνει ,η οργανική δύναμη, στο σύνολό της επικράτειας στον αριθμό (51).
Αξιολόγηση καταλληλότητας οπλοφορίας αστυνομικών
Παρόλες τις φιλότιμες προσπάθειες των ψυχολόγων της ΕΛ.ΑΣ. ένας μεγάλος αριθμός Αστυνομικών παραμένει χωρίς να έχει περάσει από αξιολόγηση η οποία θα βοηθούσε όχι μόνο τον ίδιο και τους οικείους του αλλά και το κοινωνικό σύνολο το οποίο υπηρετεί.
Σύμφωνα με τον νόμο 3169/2003(περί οπλοφορίας και χρήσης πυροβόλων όπλων από Αστυνομικούς) στο άρθρο 4(περί ελέγχου καταλληλότητας) αναφέρεται ότι οι Αστυνομικοί υποβάλλονται σε εξέταση για τον έλεγχο της καταλληλότητας τους να φέρουν πυροβόλο όπλο. Η εξέταση αυτή διενεργείται μέσα σε ένα έτος μετά την συμπλήρωση πενταετίας από τις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών. Σε ένα σύνολο περίπου 55.000 Αστυνομικών οι 27.000 εξετάστηκαν από το 2009 που σημαίνει ότι 28.000 ένοπλοι Αστυνομικοί είναι δίχως ψυχομετρικά test ενώ 309 από αυτούς που εξετάστηκαν (1,56%) αφοπλίστηκαν.
Τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής Στήριξης
10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.
Η ψυχολογική τηλεφωνική γραμμή στήριξης ήρθε να συνδράμει, με την ουσιαστική παρέμβαση της Π.Ο.ΑΣ.Υ, προληπτικά κυρίως στο έργο των ειδικών επιστημόνων και ενδεικτικά από τον Μάρτιο του 2017 έως τον Νοέμβριο του 2017 έγιναν 606 κλήσεις. Αυτές αφορούσαν τόσο άνδρες(228) όσο και γυναίκες(308) ενώ συνολικά ήταν (208) εν ενεργεία Αστυνομικοί, (12) συνταξιούχοι ,(159) μέλη (π.χ. πολιτικό προσωπικό)και (227) άλλες περιπτώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι (70) κλήσεις ήταν αναπάντητες που για τους επιστήμονες της ΕΛ.ΑΣ. έχουν τη σημασία τους.
Ο Ψυχολόγος, συνεργάτης του αστυνομικού
Ο ψυχολόγος πρέπει να είναι δίπλα στον Αστυνομικό ως συνεργάτης στη διαχείριση της υπηρεσιακής του καθημερινότητας και να έχει υποστηρικτικό ρόλο η παρουσία του βλέποντας από κοντά τις εργασιακές συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζεται.
Η πρόταση: Αστυνομικοί Ψυχολόγοι σε κάθε αστυνομική διεύθυνση
Η πρόταση που καταθέτω σήμερα έχει να κάνει με την θεσμοθέτηση και κάλυψη σε κάθε Αστυνομική Διεύθυνση Αστυνομικού ψυχολόγου ο οποίος θα έχει την ευθύνη του προσωπικού της εκάστοτε Διεύθυνσης. Το γραφείο του ψυχολόγου θα μπορούν να επισκεφτούν και τα μέλη των οικογενειών των Αστυνομικών, οι οποίοι έχουν Α' βαθμό συγγένεια , οι συνταξιούχοι Αστυνομικοί αλλά και το πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Ότι δηλαδή ισχύει μέχρι σήμερα και στα κεντρικά ιατρεία της ΕΛ.ΑΣ. στην Αθήνα.
Η συνεισφορά της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας μας παραδοσιακά είναι μεγάλη στην διεκδίκηση και την υλοποίηση θεσμικών αιτημάτων και ως εκ τούτου πιστεύω ότι το ίδιο θα πράξει και σε αυτό το διαχρονικό ζητούμενο.
Η πολιτική και η φυσική ηγεσία του Σώματος, με την σειρά της, πρέπει να αφουγκραστεί την αγωνία των Αστυνομικών αλλά και των μελών των οικογενειών τους και να αναλάβει τις ευθύνες της παρέχοντας έναν πολύτιμο συνεργάτη ως σύμμαχο στο δύσκολο έργο τους.
Ψηφιακό Marketing για Ψυχολόγους: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR
Πηγή είδησης: Policenet.