Ακρόαση άρθρου......

Οι θεραπευτές έχουν ένα προβάδισμα. Έχουν σπουδάσει πολλά χρόνια, έχουν διαβάσει ένα σκασμό βιβλία και έχουν περάσει άπειρες ώρες μελετώντας τι να κάνουν και πώς να διεξάγουν μία συνεδρία. Οι θεραπευόμενοι θα πρέπει να το μάθουν επί τω έργω, και τους κοστίζει πολύτιμο χρόνο και χρήμα.

Παρακάτω θα βρεις κάποια χρήσιμα σημεία για να αξιοποιήσεις όσο το δυνατόν καλύτερα τη θεραπευτική σου διαδρομή.

Αξιοποίησε όλη τη θεραπευτική ώρα στη συνεδρία

Αν και το λέμε θεραπευτική ώρα είναι συνήθως 45 λεπτά στις ατομικές συνεδρίες (90 λεπτά σε ομάδα). Αξιοποίησέ το φτάνοντας 5-10 λεπτά νωρίτερα για να πάρεις μία αναπνοή και να μαζέψεις τις σκέψεις σου. Ο χρόνος πριν και μετά τη συνεδρία είναι εξίσου πολύτιμος για να μπορέσεις να έχεις εστίαση στη συνεδρία.

Ολοκλήρωσε εκκρεμότητες, βάλε στο αθόρυβο το κινητό σου και συγκέντρωσε όλα όσα θέλεις να μοιραστείς.

Ξέχνα το ρολόι

Πήγαινε στην ώρα σου (ίσως και λίγο πιο νωρίς), αλλά άσε τον θεραπευτή σου να ολοκληρώσει τη συνεδρία σωστά στο χρόνο της. Έχεις ήδη αρκετά να κάνεις κατά τη διάρκεια της συνεδρίας οπότε και ο θεραπευτής σου έχει την υποχρέωση του κλεισίματος.

Κάντο μέρος της ζωής σου

Η θεραπεία λειτουργεί ειδικά όταν παίρνεις ό,τι έχεις μάθει και το εφαρμόζεις στην υπόλοιπη εβδομάδα σου. Ανάμεσα στις συνεδρίες παρατήρησε τους τομείς της ζωής σου που θα ήθελες να εξερευνήσεις.

Κράτα ημερολόγιο

10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.

Χρησιμοποίησε τις σημειώσεις και ειδικά το ημερολόγιο για να κρατήσεις τις σκέψεις σου για τον εαυτό σου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Μπορείς να σημειώσεις τι κράτησες από τη συνεδρία, αμέσως μόλις τελείωσε, να γράψεις κάποιο όνειρο που σου έκανε εντύπωση ή σε προβλημάτισε ή κάποια επαναλαμβανόμενη σκέψη ή συμπεριφορά που νιώθεις ότι θέλεις να επεξεργαστείς περισσότερο.

Φέρσου με συνέπεια στην θεραπευτική συνεδρία

Φρόντισε έγκαιρα για την πληρωμή, σκέψου καλά το πρόγραμμά σου και την επόμενη επίσκεψή σου πριν την έναρξη της συνεδρίας. Τίποτα δεν είναι πιο περίεργο από το να ολοκληρωθεί η συνεδρία σε μία ιδιαίτερα συναισθηματικά φορτισμένη στιγμή και να πρέπει να ορίσεις την επόμενη σου συνάντηση.

Κατά βάση, είναι σημαντικό να υπάρχει μια σταθερή ημέρα και ώρα εκτός ιδιαίτερων καταστάσεων, εκτάκτων συμβάντων ή ενός κυλιόμενου εργασιακού ωραρίου για το οποίο μπορείς να συζητήσεις με το θεραπευτή σου.

Η θεραπευτική σχέση

Πέρα από τα πρακτικά ζητήματα, έρχεται το θέμα της σχέσης σου με τον θεραπευτή σου. Αυτό μπορεί να είναι τα πάντα, από το ότι ένιωσες θυμό απέναντί του, ότι σκέφτεσαι να διακόψεις την θεραπεία, ανησυχείς για το τι σκέφτεται τελικά για σένα, τον είδες στο όνειρό σου, κλπ. Είναι σημαντικό να δουλέψεις αυτά τα θέματα της σχέσης αυτής, γιατί διαφορετικά θα επηρεάσουν όλα τα υπόλοιπα θέματα της θεραπείας σου.

Ψηφιακό Marketing για Ψυχολόγους: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR

Τι θέλω; Τι χρειάζομαι;

Είναι, ίσως, οι πιο σημαντικές ερωτήσεις, ειδικά για τους θεραπευόμενους που νιώθουν ότι έχουν κολλήσει. Αν νιώθετε και εσείς λίγο κολλημένοι, και δεν ξέρετε για ποιο θέμα θέλετε να μιλήσετε σήμερα, αξιοποιήστε το υλικό αυτών των απαντήσεων.

Πες/Ρώτα ο,τιδήποτε

Οι θεραπευόμενοι μερικές φορές λογοκρίνουν τις σκέψεις, τις απορίες ή τις ερωτήσεις τους γιατί πιστεύουν ότι είναι ενάντια στους κανόνες ή είναι «χαζές». Σου επιτρέπεται να μοιραστείς ή να ρωτήσεις ό,τι θέλεις, και άσε τον θεραπευτή να εξηγήσει τα όρια. Θέλεις να μάθεις μία λεπτομέρεια, μία επαγγελματική γνώμη ή να λάβεις μια εξήγηση;

Ρώτα και μη ντρέπεσαι. Μπορεί να μην πάρεις μία άμεση απάντηση, αλλά σίγουρα θα μάθεις γιατί συμβαίνει αυτό, και σίγουρα θα μάθεις περισσότερα πράγματα για τον εαυτό σου κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Η κατάστασή σου κατά τη διάρκεια της συνεδρίας

Έλεγχε την κατάστασή σου κάθε τόσο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας. Πώς δουλεύετε οι δύο σας; Πόσο καλά κατανοείτε ο ένας τον άλλο; Η θεραπεία βοηθάει ή πονάει πολύ σε αυτό το σημείο; Ιδανικά αυτό είναι μία αμφίδρομη κουβέντα, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσουν ιδέες και σκέψεις.

Δοκίμασε νέα πράγματα

Η θεραπεία είναι τέλεια για τους πιο εγκεφαλικούς-λογικούς για να αρχίσουν να αισθάνονται, για τους ακροατές να κάνουν πρακτική να μιλάνε περισσότερο, για τους αδρανείς ανθρώπους να είναι λίγο πιο ενεργοί κλπ. Θέλεις να κάνεις πρόβα στην αντιμετώπιση καταστάσεων ή ανθρώπων; Να κάνεις πρακτική το πώς θα ρωτούσες κάποιον έξω; Θέλεις να επιτρέψεις στον εαυτό σου να κλάψει μπροστά σε άλλους;

Η ψυχοθεραπευτική συνεδρία είναι ο τέλειος ασφαλής χώρος για όλα αυτά.

Μάθε να ψαρεύεις. Πολλοί άνθρωποι θέλουν συμβουλές από τους θεραπευτές τους. Η αλήθεια είναι ότι η θεραπεία έχει σα στόχο να σε μάθει να καταλήγεις στα δικά σου συμπεράσματα και όχι στις αποφάσεις που θα πάρει ο θεραπευτής σου για εσένα.

Διερεύνησε τα συναισθήματά σου

Ρώτα γιατί τον εαυτό σου. Επέτρεψε στο τριών ετών εσωτερικό σου παιδί να ρωτάει ό,τι θέλει. Γιατί φέρεσαι/σκέφτεσαι/αισθάνεσαι έτσι; Γιατί μισώ το αφεντικό μου τόσο πολύ; Γιατί έχω τόσο άγχος πριν την συνεδρία; Γιατί με ενοχλεί το πουκάμισο του θεραπευτή μου;

Ζήτα διευρκινήσεις από τον θεραπευτή σου αν το χρειάζεσαι

Μερικοί θεραπευτές κάνουν αυτή τη δουλειά πολύ καιρό και θεωρούν ότι όλοι οι άνθρωποι μπορούν να τους καταλάβουν. Οπότε αν σας μιλήσουν κάποια στιγμή σε κάποια ακατανόητη διάλεκτο τύπου «αυτή η παραβίαση ορίου επιδεινώνει τα ζητήματα εγκατάλειψης που βίωσες στην πρώιμη ηλικία», απλά ρωτήστε τι εννοεί. Δε χρειάζεται να μείνεις στα συμφραζόμενα, ενώ μπορείς να μάθεις περισσότερα.

Μοιράσου και την πιο περίεργη σκέψη

Στη θεραπεία οι περίεργες σκέψεις είναι αποδεκτές. Στην πραγματικότητα όσο πιο περίεργη η σκέψη τόσο το καλύτερο. Έχεις μία ξαφνική παρόρμηση; Κολλάς σε κάποια συγκεκριμένη σκέψη/μνήμη; Η ατάκα «μερικά πράγματα πρέπει να μένουν άρρητα» δεν έχει καμία εφαρμογή εδώ. Μίλα ελεύθερα και, ίσως, από αυτό να μάθεις πολλά για τον εαυτό σου.

Αυτοαποκάλυψη θεραπευτή

Γνώρισε το θεραπευτή σου. Ο κάθε θεραπευτής έχει διαφορετικά όρια σχετικά με την αυτοαποκάλυψη πληροφοριών και γίνεται πάντα στην υπηρεσία σου, για όφελός σου. Μπορείς κι εσύ να μοιραστείς το ποιος φαντάζεσαι ότι είναι. Και τί φαντάζεσαι ότι σκέφτεται και νιώθει για εσένα. Μιλήστε, λοιπόν, για τη σχέση σας με πολλές λεπτομέρειες, και μάθε πώς οι προβολές σου (το τι προβάλεις πάνω στο θεραπευτή) επηρεάζουν τη ζωή σου αλλά και τις σχέσεις σου.

Συζήτησε με το θεραπευτή σου όσα αποφεύγεις

Μπες βαθύτερα. Αν βρίσκεις τον λογισμό σου να τρέχει σε καθημερινές τετριμμένες λεπτομέρειες της εβδομάδας σου ή να εισέρχεται σε περίεργες σιωπές, ίσως υπάρχουν βαθύτερα θέματα που αποφεύγεις. Βρες τι είναι αυτό για το οποίο δεν μιλάς καθόλου και ανάλυσέ το. Συζήτησε οτιδήποτε ανακαλύπτεις για τον εαυτό σου. Πάρε το χρόνο σου και ανακάλυψε τον εαυτό σου, τι νιώθεις και γιατί κάνεις ό,τι κάνεις.

Βγες έξω από το «αυτό είναι όλο» ή το σιγά, δεν με νοιάζει», και αναζήτησε βαθύτερες ερωτήσεις. Δοκίμασε το «αναρωτιέμαι γιατί έχω...»  ή το «κατά βάθος πραγματικά νιώθω...»

Μη φοβάσαι το τέλος της θεραπείας

Από την αρχή, μίλα κανονικά για το όταν θα γνωρίζεις ότι είσαι έτοιμη,-ο(ς) να αφήσεις την θεραπεία. Αντί για την απότομη εξαφάνιση, επίτρεψε στη θεραπεία να είναι ακόμα μία υπέροχη εμπειρία με όμορφο τέλος.

Φέρε τα όνειρά σου στη θεραπεία

Συνέχισε να ονειρεύεσαι. Φέρε στη θεραπεία σου όνειρα, ιδέες και φαντασιώσεις σου, ειδικά αυτές που σχετίζονται με τη θεραπεία. Συχνά οι άνθρωποι που κάνουν θεραπεία ονειρεύονται περισσότερο. Αυτό μπορεί να είναι πλούσιο υλικό για εξερεύνηση.

Κράτα την ενέργεια μέσα στο θεραπευτικό δωμάτιο

Σκέψεις, συναισθήματα και ερωτήσεις για τη θεραπεία είναι καλύτερα να συζητώνται πρώτα με τον θεραπευτή. Όταν περνάς τα πάντα πρώτα από τους φίλους, διαχέεις την ενέργεια της συνάντησης και δυσκολεύει τον θεραπευτή να σε καταλάβει καλύτερα.

Δώσε ευκαιρία στην αλλαγή

Μερικοί άνθρωποι ζητούν την αλλαγή αλλά νιώθουν αμήχανα όταν αυτή πραγματικά συμβαίνει. Αποδέξου ότι αν ψάχνεις αλλαγή, τα πράγματα πιθανότατα να αλλάξουν, και, ίσως, να απαιτηθεί περισσότερη αλλαγή από αυτή που νόμιζες. Μία διατροφική διαταραχή, ένα σεξουαλικό πρόβλημα, συγκρούσεις, ένας εθισμός χρειάζονται μία μεγαλύτερη αλλαγή όχι απλά μία ενασχόληση.

Δεσμεύσου, αφέσου και διασκέδασε! Η θεραπεία είναι σαν να συμμετέχεις σε ένα μάθημα που είσαι το κυρίως θέμα. Αν έχεις περιέργεια, όρεξη για (αυτο)εκπαίδευση, και κινητοποίηση να εργαστείς με τον εαυτό σου για τον εαυτό σου, μπορεί να είναι το πιο προκλητικό και ικανοποιητικό μάθημα που πήρες ποτέ.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Άγγελος Λεβέντης - Ψυχοθεραπευτής

Άγγελος Λεβέντης: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Κλινικός Κοινωνικός Λειτουργός & Ψυχοθεραπευτής, MEd, επιστημονικά υπεύθυνος του Zen Therapy Center Κέντρο Ψυχοθεραπείας. Ειδικεύεται στο Σύνθετο Ψυχικό Τραύμα, Αγχώδεις Διαταραχές, θέματα Ταυτότητας και Φύλου, την Αυταξία - Αυτοπεποίθηση & τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής & Εικόνας Σώματος. ψυχοθεραπεία.