Σημαντική αύξηση των επιπέδων άγχους τους κατά την πρώτη εβδομάδα του lockdown εμφάνισαν περισσότερες από τις μισές των εγκύων που έλαβαν μέρος σε έρευνα με τίτλο «Η επίδραση της γενικευμένης καραντίνας (total lockdown) στην ψυχική υγεία των εγκύων στην Ελλάδα», που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Psychiatry and Clinical Neuroscience».
Επίδραση της καραντίνας στην ψυχική υγεία των εγκύων στην Ελλάδα
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε πληθυσμό εγκύων γυναικών στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια των έξι εβδομάδων της καραντίνας. Στη μελέτη συμμετείχαν 269 έγκυες που ερωτήθηκαν σχετικά με τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι επηρεάστηκαν κυρίως οι έγκυες που διένυαν το τρίτο τρίμηνο της κύησης ενώ τα επίπεδα του άγχους, μετά την πρώτη εβδομάδα της καραντίνας, μειώθηκαν, πιθανόν λόγω της καθημερινής ενημέρωσης που ανέδειξε την έγκαιρη και αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας.
Άγχος και καταθλιπτική συμπτωματολογία
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, περίπου 1 στις 6 εγκύους εμφάνισε καταθλιπτικά συμπτώματα και βρέθηκε σημαντική συσχέτιση του άγχους με την καταθλιπτική συμπτωματολογία. Περίπου 1 στις 8 εγκύους δήλωσε ότι συνέχισε να καπνίζει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και βρέθηκε ότι το κάπνισμα συσχετίζεται με την καταθλιπτική συμπτωματολογία.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ψυχίατρος -αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ και μέλος της ερευνητικής ομάδας Γεώργιος Παπαζήσης:
«Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που δημοσιεύεται σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό με στοιχεία από τη χώρα μας σχετικά με την επίδραση των περιοριστικών μέτρων στην ψυχική υγεία των εγκύων γυναικών κατά τη διάρκεια της γενικευμένης καραντίνας (total lockdown) λόγω της πανδημίας του κορονοϊού»
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στα πλαίσιο επιδημιολογικής μελέτης με αντικείμενο τις ψυχικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, που διενεργείται τα τελευταία χρόνια από τη Γ' Μαιευτική -Γυναικολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ- Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
Η ομάδα των ερευνητών από τους μαιευτήρες: Θεμιστοκλή Δαγκλή (επίκουρο καθηγητή), Ιωάννη Τσακιρίδη (διδάκτορα), Απόστολο Μαμόπουλο (καθηγητή), Απόστολο Αθανασιάδη ( καθηγητή και διευθυντή της Γ΄Μαιευτικής -Γυναικολογικής Κλινικής) καθώς και τον ψυχίατρο Γεώργιο Παπαζήση (αναπληρωτή καθηγητή).
Πηγή:
ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Επιμέλεια & μετάφραση άρθρων, Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr