Η Φιλία είναι ένα από τα βασικότερα στοιχεία στη ζωή ενός ανθρώπου, επιβεβαιώνει την ανθρώπινη και έμφυτη ανάγκη για αλληλεπίδραση και κοινωνικότητα. Είναι ένα συναίσθημα τόσο αναγκαίο, όσο και ο έρωτας.
Ο Έρωτας είναι ένα συναίσθημα που οδηγεί και στη σαρκική ένωση, η φιλία αντιθέτως ορίζεται ως πλατωνική αγάπη.
Μπορούμε όμως να εντοπίσουμε φιλικά στοιχεία σε ερωτικό συναίσθημα, όπως και ερωτικά στοιχεία σε φιλικές σχέσεις. Η Φιλία αν και ορίζεται ως πλατωνική αγάπη, εμπεριέχει μέσα της το θαυμασμό, τη σαγήνη, την έλξη και την επιθυμία να έχουμε κοντά μας τον άλλον άνθρωπο, όπως και σε μία συναισθηματική σχέση.
Η προδοσία σε μία φιλική σχέση, είναι η ασχημότερη έκβαση, όπως και σε οποιαδήποτε άλλη. Φίλοι που σε δύσκολες στιγμές δε μας στάθηκαν, που μας πρόδωσα ή φάνηκαν ανάξιοι της εμπιστοσύνης μας.
Γιατί όμως πολλές φορές, η προδοσία μίας φιλίας πληγώνει περισσότερο από την προδοσία ενός συντρόφου;
Η βασικότερη διαφορά του Έρωτα και της Φιλίας, είναι ότι στο ερωτικό συναίσθημα δεν πρυτανεύει πάντα η λογική, ερωτευόμαστε ακόμα και χωρίς να έχουμε απόλυτη επίγνωση του χαρακτήρα ενός ανθρώπου. Ο Έρωτας έχει τόσο καταλυτική δύναμη, ώστε πολλές φορές φτάνει και στο σημείο να ωραιοποιεί ή να αγνοεί τις αρνητικές πτυχές του χαρακτήρα ενός ανθρώπου. Η Φιλία, από την άλλη, είναι ένα συναίσθημα το οποίο στηρίζεται στη λογική. Γνωρίζεις το χαρακτήρα του άλλου ανθρώπου, βλέπεις τα τρωτά του σημεία , τα κοινά σας στοιχεία , και μετά οδηγείσαι στη δημιουργία μίας φιλικής σχέσης.
Στη φιλία δεν υπάρχει η φλόγα του έρωτα η οποία ωραιοποιεί κάθε άσχημη πτυχή ενός ανθρώπου και πολλές φορές τυφλώνει και δε σε αφήνει να σκεφτείς λογικά. Για αυτό το λόγο και η προδοσία μίας φιλίας πληγώνει περισσότερο. Διότι αμφισβητείται μέσα μας η ίδια μας η κριτική ικανότητα, είναι πιο δύσκολο να αποδεχθούμε το γεγονός ότι ένας φίλος που πιστεύαμε ότι ξέραμε , μας συμπεριφέρεται διπρόσωπα. Από την άλλη στον έρωτα ξέρουμε και εμείς οι ίδιοι ότι το πρόσωπο το οποίο έχουμε εξιδανικεύσει , έχει τρωτά στοιχεία και αυτό μπορεί να φανερωθεί, αργά ή γρήγορα. Επιπλέον, όλοι μέσα μας – όσο και αν δεν το παραδεχόμαστε- περιμένουμε ή έχουμε σα σκέψη μέσα στο μυαλό μας το ενδεχόμενο ότι μία συναισθηματική σχέση μπορεί να μην είναι τόσο ονειρεμένη όσο θέλουμε να πιστεύουμε, ξέρουμε ότι το απόλυτο , εξιδανικευμένο, ιδεατό παραμύθι δεν υφίσταται, ακόμα και αν έτσι φαίνεται στην αρχή.
Όλοι μέσα μας γνωρίζουμε ότι αργά ή γρήγορα η καθημερινότητα, η ρουτίνα, η εκλογίκευση και χαλάρωση του ερωτικού συναισθήματος, οι συνεχείς υποχρεώσεις υποβιβάζουν τη μαγεία και την κατεβάζουν σε μία πιο "γήινη" αντιμετώπιση. Στη Φιλία όμως υπάρχει από την αρχή η επίγνωση του άλλου, για αυτό και η δυσκολία στην αποδοχή είναι ακόμα μεγαλύτερη. Είναι πιο δύσκολο να δεχθούμε ότι η κολλητή μας φάνηκε ανάξια της εμπιστοσύνης μας, βγήκε με έναν δικό μας σύντροφο ή αδιαφόρησε για την ανάγκη μας, από έναν σύντροφο που μας πρόδωσε.
Χρειάζεται δύναμη στην προδοσία μίας φιλίας – και οποιασδήποτε άλλης σχέσης βέβαια. Δεν πρέπει να χάσουμε την αυτοεκτίμησή μας και να μπούμε σε φαύλους κύκλους ανταπόδοσης και μίσους, αισθημάτων και ενεργειών που βλάπτουν την ψυχική μας υγεία. Το σημαντικό είναι να αντιληφθούμε ότι κάθε εμπόδιο στη ζωή έρχεται για ένα και μόνο λόγο: για να γίνουμε καλύτεροι και σοφότεροι στις επόμενες επιλογές μας.
Είναι προτιμότερο να μείνουμε για λίγο καιρό μόνοι, παρά να είμαστε με ένα φίλο / φίλη που δε μας σέβεται. Το σημαντικό είναι να μη χάσουμε την πίστη στον εαυτό μας και να μη σταματήσουμε ποτέ να πιστεύουμε ότι μας αξίζουν τα καλύτερα.
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Δημοσιογράφος
Η Ψυχολογία είναι ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα μελέτης της διότι μελετά τα μύχια και τα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης, μαζί με τη Φιλοσοφία.