Ακρόαση άρθρου......

Όταν ένας άνθρωπος βρεθεί εκτεθειμένος σε ένα ιδιαιτέρως τραυματικό γεγονός, είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσει άμεσα διαταραχή μετατραυματικού στρες. Ένα τραυματικό γεγονός, θα μπορούσε να είναι η σωματική κακοποίηση, ένας σοβαρός τραυματισμός, ένα ατύχημα ή μία καταστροφή από ένα φυσικό φαινόμενο, όπως, ο σεισμός.

Το άτομο, που εμφανίζει μετατραυματικό στρες, έχει βιώσει το ίδιο ένα τραυματικό γεγονός, ή έχει υπάρξει μάρτυρας σε αυτό. Για να θεωρηθεί τραυματικό ένα γεγονός, πρέπει να έχει υπάρξει πραγματικός ή επαπειλούμενος θάνατος, σοβαρός τραυματισμός ή απειλή της σωματικής ακεραιότητας του ατόμου ή άλλων, που συμμετείχαν στο συμβάν (DSM-IV,1996).

Συμπτώματα Μετραυματικού Στρες

Στο μετατραυματικό στρες, το άτομο νιώθει να ξαναβιώνει το τραυματικό γεγονός, μπορεί ακόμα και να έχει ψευδαισθήσεις. Μπορεί να αισθανθεί αναστάτωση ή να αντιδράσει σωματικά ακόμα και σε κάτι που θα του θυμίσει το τραυματικό γεγονός. Συχνά, αρχίζει να αποφεύγει ανθρώπους, μέρη ή καταστάσεις, που μπορεί να του θυμίσουν το γεγονός. Ο ύπνος, συνήθως διαταράσσεται, το άτομο έχει δυσκολία να συγκεντρωθεί, βρίσκεται σε υπερεπαγρύπνηση ή είναι ευερέθιστο. Πολλές φορές, τα παραπάνω συμπτώματα καθιστούν το άτομο ανίκανο να αντεπεξέλθει σε κοινωνικές ή άλλου είδους υποχρεώσεις.

Είναι πολύ συχνό, πολλές φορές, να μην είναι το ίδιο το τραυματικό γεγονός, που προκάλεσε το ψυχικό τραύμα, αλλά αυτό, που βιώθηκε ως τραυματικό γεγονός, να είναι εκείνο, που αναζωπύρωσε ουσιαστικά, ένα τραύμα από το παρελθόν. Δηλαδή, το ίδιο το αρνητικό συμβάν, ενεργοποίησε κάποια παιδική σύγκρουση, η οποία τότε βιώθηκε ως απειλή από το παιδί.

Στην ερώτηση, κατά πόσο ένα γεγονός μπορεί να τραυματίσει τον ψυχισμό ενός ανθρώπου και σε ποιο βαθμό, η απάντηση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες:

  • Εξαρτάται από την ηλικία του ατόμου. Το ίδιο το γεγονός μπορεί να το βιώσει διαφορετικά ένας ενήλικας και αλλιώς ένα μικρό παιδί, που ο ψυχισμός του δεν έχει ωριμάσει ακόμα και είναι αρκετά ευάλωτο.
  • Εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του ατόμου. Υπάρχουν άνθρωποι, που νιώθουν αρκετά ευάλωτοι σε δύσκολες καταστάσεις και άλλοι αρκετά πιο ανθεκτικοί, οι οποίοι καταφέρνουν να κρατούν την ψυχραιμία τους και να βρίσκουν λύσεις. Η εσωτερική επεξεργασία, αλλά και η αντιμετώπιση του τραυματικού συμβάντος, θα είναι τελείως διαφορετική σε κάθε μία από τις παραπάνω προσωπικότητες.
  • Είναι πολύ σημαντικό αν υπήρχαν προστατευτικοί παράγοντες τη στιγμή του τραυματικού γεγονότος, αλλά και μετέπειτα. Για παράδειγμα, η συναισθηματική υποστήριξη από έναν κοντινό συγγενή ή φίλο, είναι πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση αλλά και εξέλιξη του ψυχικού τραύματος.
  • Μακρόχρονο μετατραυματικό στρες βιώνει μία στις έξι γυναίκες μετά από μία αποβολή ή μία έκτοπη (μη βιώσιμη εξωμήτρια) κύηση, σύμφωνα με μία νέα βρετανο-βελγική επιστημονική έρευνα, τη μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα σχετικά με τις ψυχολογικές επιπτώσεις του τερματισμού της εγκυμοσύνης σε πολύ πρώιμο στάδιο.

Η έρευνα του Imperial College για τη συσχέτιση αποβολής & μετατραυματικού στρες

Οι ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου και του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λουβέν, με επικεφαλής τον καθηγητή Τομ Μπερν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό μαιευτικής και γυναικολογίας «American Journal of Obstetrics and Gynaecology», ανέλυσαν στοιχεία για 737 γυναίκες που είχαν αποβολή πριν την 12η εβδομάδα της κύησης ή έκτοπη κύηση.

Διαπιστώθηκε ότι έναν μήνα μετά την απώλεια του εμβρύου σχεδόν το ένα τρίτο των γυναικών (29%) είχαν μετατραυματικό στρες, ενώ το ένα τέταρτο (24%) μέτριο έως σοβαρό άγχος και το ένα δέκατο (11%) μέτρια έως σοβαρή κατάθλιψη. Εννέα μήνες αργότερα, μία στις έξι γυναίκες (18%) είχε ακόμη μετατραυματικό στρες, ένα ανάλογο ποσοστό (17%) ένιωθε ακόμη μέτριο έως σοβαρό άγχος, ενώ το 6% συνέχιζε να έχει κατάθλιψη.

«Σχεδόν μία στις δύο γυναίκες βιώνουν απώλεια σε εγκυμοσύνη τους και για πολλές αυτό θα είναι το πιο τραυματικό συμβάν της ζωής τους. Η έρευνά μας δείχνει ότι η εν λόγω απώλεια ενός παιδιού μπορεί να αφήσει ένα διαρκές αποτύπωμα και να έχει ως συνέπεια η γυναίκα να πάσχει από μετατραυματικό στρες σχεδόν έναν χρόνο μετά», δήλωσε ο Μπερν.

Περίπου μία στις τέσσερις κυήσεις καταλήγουν σε αποβολή, συνήθως πριν ή κατά τη 12η εβδομάδα. Από την άλλη, στην έκτοπη κύηση το έμβρυο αναπτύσσεται σε περιοχή έξω από τη μήτρα, πράγμα που καθιστά αδύνατη την ολοκλήρωση της ανάπτυξής του.

10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για την εισαγωγή χρησιμοποιήθηκε απόσπασμα από το άρθρο Μετατραυματικό Στρες της συνεργάτιδας της Πύλης μας, Κασσιανής Τρικαλιώτη

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Επιμέλεια & μετάφραση άρθρων, Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr