Ακρόαση άρθρου......

Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με έναν καταιγισμό αρνητικών ειδήσεων, ο όγκος των οποίων είναι τεράστιος, όπως αντίστοιχα και η ροή αυτών. Βομβαρδιζόμαστε με ειδήσεις αδιανόητης βίας και πόνου, ενώ παρατηρώντας τη ροή των ειδήσεων θα διαπιστώσουμε ότι σπάνια προβάλλονται θετικές, χαρούμενες ή αισιόδοξες ειδήσεις.

Η υπερέκθεση στις αρνητικές ειδήσεις, αλλά ακόμα και η απλή έκθεση σε αυτές, μπορούν να δημιουργήσουν υψηλό στρες, καθώς και ισχυρό φόβο και μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον.

Καθώς είμαστε εκτεθειμένοι σε ιδιαιτέρως αρνητικά νέα, τα οποία δυσκολευόμαστε να φιλτράρουμε, οι ορμόνες του άγχους, η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη, είναι μονίμως σε υψηλά επίπεδα, οδηγώντας μας σε κατάσταση μόνιμης πίεσης και παρατεταμένου στρες, εξασθένιση του οργανισμού και της ψυχικής – και κατ’ επέκταση και της σωματικής – υγείας μας.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας;

Για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την στρεσογόνο και βλαβερή για τον οργανισμό μας κατάσταση, υπάρχουν κάποιες απλές και εύκολα εφαρμόσιμες πρακτικές που μπορούμε να ακολουθήσουμε.

Σε πρώτη φάση είναι καλό να αντιληφθούμε ότι βιώνουμε στρες. Με άλλα λόγια να παρατηρήσουμε τον εαυτό μας και να διαπιστώσουμε πώς και πού μας επηρεάζει το στρες. Μπορεί να είναι σε επίπεδο διάθεσης, δηλαδή να μην έχουμε καλή διάθεση χωρίς συγκεκριμένο λόγο, χωρίς να μας έχει συμβεί κάτι κακό ή αρνητικό. Αυτό όμως μας επηρεάζει συναισθηματικά, ψυχολογικά και σωματικά, οπότε είναι σημαντικό να μπορούμε να αναγνωρίσουμε ότι περνάμε μία περίοδο ή φάση στρες.

Ακούμε τον εαυτό μας και δείχνουμε κατανόηση και σεβασμό, χωρίς αυτοκριτική, για αυτά που νιώθει και για τον τρόπο με τον οποίο τα εκφράζει.

Εφόσον αναγνωρίσουμε τα παραπάνω, μπορούμε να προσπαθήσουμε να ελέγξουμε τη ροή της πληροφόρησης. Με άλλα λόγια, να περιορίσουμε την έκθεσή μας σε αρνητικά νέα. Σαφώς η ενημέρωση είναι σημαντική, ωστόσο δεν βοηθάει κάπου η συνεχής ή πολλαπλή ενημέρωση μέσα στην ημέρα. Μπορούμε να ορίσουμε μία συγκεκριμένη στιγμή μέσα στην ημέρα που θα ενημερωνόμαστε και μετά θα ασχολούμαστε με άλλα πράγματα τα οποία δεν έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική και σωματική υγεία μας.

Στο πλαίσιο του ελέγχου εντάσσεται και ο έλεγχος που μπορούμε να ασκήσουμε στον εαυτό μας. Είναι σκόπιμο να συνειδητοποιήσουμε τι μπορούμε να ελέγξουμε και τι όχι.

Αυτό που μπορούμε να ελέγξουμε και να αλλάξουμε είναι μόνο ο εαυτός μας και οι αντιδράσεις μας απέναντι σε πράγματα και καταστάσεις. Δεν μπορούμε, όμως, να αλλάξουμε τα πράγματα και τις καταστάσεις και όσο πιο νωρίς το αντιληφθούμε και το αποδεχτούμε, τόσο καλύτερα θα είμαστε στη ζωή μας.

10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.

Οι υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο και σε αυτή την περίπτωση. Επιλέγουμε να έχουμε κοντά μας ανθρώπους με τους οποίους διατηρούμε ουσιαστικές και ποιοτικές σχέσεις, εισπράττοντας ηρεμία, θετικότητα και αγάπη. Επικοινωνούμε μαζί τους, συζητάμε και προσπαθούμε να διαχειριστούμε το άγχος των ειδήσεων μέσω της επαφής και της υγιούς σύνδεσης.

Διαλογισμός και ενσυνειδητότητα

Τεχνικές δοκιμασμένες και αποδοτικές στον έλεγχο του στρες είναι η εξάσκηση αναπνοών, ο διαλογισμός, η ενσυνειδητότητα και η επαφή με τη φύση. Οι τεχνικές αναπνοών μπορούν να ηρεμήσουν σώμα και πνεύμα, να χαλαρώσουν το μυαλό και να μας βοηθήσουν να παραμένουμε ψύχραιμοι σε καταστάσεις στρες και μεγάλης πίεσης.

Ο διαλογισμός είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι μπορεί να συνδράμει σε πνευματική διαύγεια και ηρεμία, ενώ η ενσυνειδητότητα μας επαναφέρει στο «εδώ και τώρα», όπου τελικά τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο μας κάνουν οι σκέψεις μας να νομίζουμε.

Η επαφή με τη φύση είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος στη ζωή μας, το οποίο παραμελούμε, συνήθως εξαιτίας αυξημένων υποχρεώσεων. Είναι όμως τόσο σημαντικό που για παράδειγμα στην Ιαπωνία το Forest Bathing, δηλαδή η σύνδεσή μας με τη φύση, τους ήχους, τον αέρα και τις μυρωδιές του δάσους, συνταγογραφείται για περιπτώσεις υψηλού στρες, άγχους και ψυχολογικής πίεσης.

Τέλος, αν και όλα τα παραπάνω σχετίζονται με την αυτοφροντίδα, τα παρακάτω είναι πιο απτά όσον αφορά το πώς μπορούμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας.

Ισορροπημένη καθημερινότητα

Ψηφιακό Marketing για Ψυχολόγους: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR

Ξεκινώντας από μία καθημερινή ρουτίνα, δηλαδή τον ορισμό ενός προγράμματος που μας κρατάει σε επαφή με αυτά που μας είναι οικεία, ασφαλή και ευχάριστα, είτε είναι δραστηριότητες ή επαφή με αγαπημένους ανθρώπους.

Στη συνέχεια, η διατροφή μας, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ψυχική, αλλά και σωματική, υγεία μας, κρίνεται σκόπιμο να είναι προσεγμένη, ισορροπημένη και θρεπτική για τον οργανισμό μας.

Άλλωστε, είναι σαφές πως ό,τι καύσιμο δώσουμε στο σώμα μας, αντίστοιχα θα κινηθεί, ακριβώς όπως ένα αυτοκίνητο. Αν βάζουμε κακής ποιότητας βενζίνη, θα δημιουργηθούν προβλήματα στο αυτοκίνητο. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το σώμα μας.

Παράλληλα με τη διατροφή συμβαδίζει η σωματική άσκηση η οποία μειώνει το στρες και αυξάνει την ηρεμία και την ευεξία μας. Η άσκηση προκαλεί έκκριση ορμονών στο σώμα που προκαλούν χαρά και ευφορία. Ίσως να μην είναι για όλους εφικτή η καθημερινή άσκηση, όμως σίγουρα, εφόσον το βάλουμε στο πρόγραμμα, μπορούμε να ξεκλέψουμε λίγο χρόνο για περπάτημα ή έστω μία χαλαρή βόλτα.

Τέλος, ο ύπνος αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας και όσο τον παραμελούμε, τόσο ο οργανισμός μας δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις ανάγκες μας και ουσιαστικά να μας υποστηρίξει.

Σε γενικές γραμμές από 7 έως 9 ώρες ύπνου συνίστανται καθημερινά, κατά προτίμηση έχοντας ακολουθήσει μία ρουτίνα ύπνου όπως να μην έχουμε επαφή με ηλεκτρονικές συσκευές 2-3 ώρες πριν τον ύπνο, να μην έχουμε φάει πολύ και αργά για βραδινό, να κοιμόμαστε σε σκοτεινό δωμάτιο με, έστω και λίγο, ανοιχτό το τζάμι ώστε να αερίζεται ο χώρος κλπ.

Επομένως, με μικρά πράγματα, απλά και καθημερινά, μπορούμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας και να διαχειριστούμε το στρες και την πίεση που προκύπτουν από τις αρνητικές ειδήσεις.

Να θυμάστε ότι όσο κι αν στενοχωρηθείτε ή πιεστείτε για κάτι, για κάποιο θλιβερό γεγονός, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει επειδή εσείς νιώθετε έτσι. Αντί να στενοχωριέστε, που δεν είναι παραγωγικό και σας βλάπτει, προσπαθήστε να βρείτε τρόπους να βοηθήσετε, εφόσον αυτό είναι εφικτό.

Η βοήθεια και η προσφορά είναι πάντα ευπρόσδεκτες και κάνουν και εσάς να νιώσετε ότι μπορείτε να κάνετε κάτι να συνδράμετε και ως εκ τούτου να σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα, να σας φτιάξουν τη διάθεση, τις σκέψεις και κατ’ επέκταση τα συναισθήματά σας, μειώνοντας ταυτόχρονα το στρες.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Βίκυ Βλαστάρη - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Βίκυ Βλαστάρη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Meditation Teacher & Breathing Coach, Life Coach, NLP Practitioner. Με αγάπη για τον άνθρωπο και ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα στην από κοινού προσπάθεια για τη διαχείριση και επίλυση αυτών που τον απασχολούν. Μέλος HCCMA & I.A.R.P.P.