Ακρόαση άρθρου......

Με αφορμή το τελευταίο ντοκιμαντέρ του Netflix “Inside the mind of a dog” όπου παρουσιάζονται οι τελευταίες επιστημονικές πληροφορίες που υπάρχουν για τον τρόπο που σκέφτονται και συμπεριφέρονται οι σκύλοι, έκανα μία μελέτη στην επιστημονική αρθρογραφία και σας παρουσιάζω τις πληροφορίες που βρήκα καθώς και την προσωπική μου εμπειρία ως σκυλομαμά.

Παλαιότερα δεν υπήρχαν τόσες έρευνες με θέμα τον σκύλο και την συμπεριφορά του, αλλά η κυνολογία τα τελευταία χρόνια είναι ένας ταχύτατα αναπτυσσόμενος τομέας στο εξωτερικό.

Οι τελευταίες έρευνες προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν την συμπεριφορά και την γλώσσα των σκύλων. Αυτό το ερευνητικό ενδιαφέρον ξεκίνησε όταν ερευνητές παρατήρησαν ότι ο σκύλος ακολουθεί επιτυχημένα τις υποδείξεις του ανθρώπου όπως και τα μικρά παιδιά σε αντίθεση με τους πιθήκους που θεωρούνται βιολογικά πιο κοντά στον άνθρωπο.

Αυτό το εύρημα ήταν ο λόγος της ίδρυσης του “Duke University Canine Cognition Center” κέντρου έρευνας της εγκεφαλικής λειτουργίας του σκύλου και κέντρο εκπαίδευσης σκύλων (ΗΠΑ).

Σύμφωνα με την Shrednick M. αλλά και με άλλους αναγνωρισμένους συγγραφείς-επιστήμονες (Κοκκινάκης, 2021, Wynne L.D.C., 2019, McConnell B.P., 2007), ο σκύλος όχι μόνο σχετίζεται με τα επίπεδα υγείας του ανθρώπου αλλά επηρεάζει την υγεία μας θετικά.

Η επαφή με έναν σκύλο, μπορεί να μειώσει την υψηλή πίεση και το άγχος, να βοηθήσει την διαδικασία της ανάρρωσης από έμφραγμα, να κάνει πρόληψη στην εμφάνιση διάφορων ασθενειών καθώς και να αναγνωρίσει ασθένειες όπως ο καρκίνος (Βυθούλκα και Μιχαηλίδου, 2021, Wells L.D., 2010).

Επίσης, ο σκύλος αγαπά ανιδιοτελώς, χωρίς να ασκεί κριτική. Τα συναισθήματα που έχει βρεθεί ότι βιώνει ο άνθρωπος κοντά σε έναν σκύλο, είναι: η ασφάλεια, η συναισθηματική σύνδεση και η υποστήριξη.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει πόσο ωφέλιμη είναι η παρέα με έναν σκύλο στα παιδιά με αυτισμό καθώς και στα παιδιά προσχολικής ηλικίας που αντιμετωπίζουν διαταραχές λόγου. Τα παιδιά με αυτισμό που έχουν σκύλο, έχει βρεθεί ότι είναι πιο προσεκτικά, πιο επικοινωνιακά και λιγότερο αντικοινωνικά.

Στο εξωτερικό υπάρχουν θεραπείες ενηλίκων και ανηλίκων με ζώα, όπως στο Polar Alpine Botanical Garden – Institute of Kola Science Center στη Ρωσία. Στα παιδιά που έκαναν θεραπεία με σκύλους παρατηρήθηκε βελτίωση σε διάφορες δεξιότητές τους όπως στο πόσο εξωστρεφής-εσωστρεφής είναι, στο πόσο έτοιμα είναι να ανταποκριθούν σε προκλήσεις και στη συναισθηματική ισορροπία που έχουν.

ΑΓΧΟΣ: 10 Σεμινάρια, 20 ώρες (20 Οκτωβρίου 2024 – 19 Ιανουαρίου 2025). | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Εγγραφή: 50 ευρώ, για συμμετοχή στο σύνολο του κύκλου σεμιναρίων | 35 ευρώ για άνεργους & φοιτητές.

Εδώ να υπογραμμίσουμε ότι τα οφέλη αυτά δεν προέρχονται απλώς από την παρουσία του ζώου αλλά από την σχέση που δημιουργείται ανάμεσα στο παιδί και στο ζώο.

Οι ενήλικες που βοηθήθηκαν αντιμετώπιζαν την νόσο Alzheimer και είδαν διαφορά στην προσωπική τους ηρεμία και στη συμπεριφορά τους (λιγότερο επιθετικοί). Επιπλέον, στην ομάδα των ενηλίκων οι σκύλοι βοήθησαν και στην διαχείριση ψυχικών ασθενειών όπως η σχιζοφρένεια καθώς και στο να νοιώθουν λιγότερη μοναξιά και να αντέχουν παραπάνω τον πόνο.

Στις Η.Π.Α. υπάρχουν πλέον πάνω από 78 εκατομμύρια οικογένειες με σκύλο ή σκύλους (στοιχείο του 2011). Επιπλέον τα τελευταία χρόνια η έρευνα που αφορά τους σκύλους έχει αυξηθεί όπως και η εκπαίδευση σκύλων βοήθειας για ανθρώπους με αναπηρία (Serpell J., 2017, Wells L.D., 2010).

Ένα στοιχείο που πιθανόν να μην γνωρίζατε είναι ότι η προσωπικότητα που έχουν σκύλοι, αλλάζει από σκύλο σε σκύλο και είναι μοναδική, ακριβώς όπως και το αποτύπωμα από την μύτη τους -είναι σαν το δακτυλικό αποτύπωμα στους ανθρώπους. Επίσης, η προσωπικότητα του κάθε σκύλου διαμορφώνεται και από την φύση του σκύλου (γεννιέται με κάποια χαρακτηριστικά) και από την ανατροφή του (το που και πως μεγαλώνει).

Η προσωπική μου εμπειρία με τους σκύλους είναι πολύ θετική. Πριν ακόμα διαβάσω για τα οφέλη της σύνδεσης σκύλου και ανθρώπου ένοιωθα ευχάριστα όταν ήμουν κοντά σε σκύλους. Αφού απέκτησα δύο σκυλάκια τα συναισθήματά μου όταν γυρνάω σπίτι, όταν τα πηγαίνω βόλτα, όταν κατά τη διάρκεια της βόλτας με κοιτούν στα μάτια, «ανθίζουν» και νοιώθω κι εγώ χαρά με τη χαρά τους, ενθουσιασμό με τον ενθουσιασμό τους και αυτή την ζεστασιά που έρχεται από την αγάπη τους προς εμένα. Κάθε φορά που «κολλάω» πολλές ώρες μπροστά σε οθόνες με «ξυπνούν» για να παίξουμε!

Στις Σκιές του έρωτα: τα μάτια που με κοίταξαν
Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τις σχέσεις, τον έρωτα, την αγάπη, τον σεξουαλικό πόθο.
Συγγραφέας: Πέτρος Θεοδώρου, Εκδόσεις: PSYCHOLOGY.GR

Με ενεργοποιούν και με αγαπούν άνευ όρων. Αντιλαμβάνομαι μετά από τρία χρόνια που τα έχω, ότι όταν είμαι αγχωμένη και χαϊδέψω τα σκυλάκια μου αμέσως χαλαρώνει το σώμα μου και γαληνεύω.

Επίσης, η Ρόξυ, η σκυλίτσα μου, έχει αναλάβει να με ξυπνάει την ίδια ώρα (6.30!) κάθε πρωί! Πλέον ότι ώρα και να κοιμηθώ, δεν χρειάζομαι ξυπνητήρι. Επιπλέον, όταν με βλέπει να είμαι πολύ ώρα μπροστά στην τηλεόραση ή το κινητό με φέρνει ξανά σε επαφή με το περιβάλλον και με βγάζει έξω στον πραγματικό κόσμο.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρώ μέσα από άρθρα που διαβάζω πως όλα αυτά που βιώνω εγώ, τα βιώνουν εκατομμύρια άνθρωποι και πλέον η θετική επιρροή που έχει ο σκύλος στον άνθρωπο, έχει αποδειχθεί και επιστημονικά.

Σύμφωνα με την βιβλιογραφία (Serpell J., 2017), η επαφή με τον σκύλο έχει τόσο θετικά αποτελέσματα για τον άνθρωπο διότι ο σκύλος εκφράζει την αγάπη του και την στοργή του προς αυτόν.

Η αγάπη και η στοργή είναι δύο βασικά συναισθήματα για την διατήρηση της υγείας του ανθρώπου από τότε που γεννιέται μέχρι τον θάνατό του. Τέλος, σύμφωνα με την επιστήμη της θετικής ψυχολογίας, ο σκύλος σας μπορεί να σας αποτρέψει από το mind wandering ή αλλιώς μπορεί να σας ενθαρρύνει να συνδέεστε με το εδώ και το τώρα και να μην αναλώνετε την σκέψη σας με ανησυχίες για το παρελθόν ή για το μέλλον.

 

Πηγές - Βιβλιογραφικές Αναφορές

Εκπαίδευση Σκύλου Θεραπείας & Χειριστή (dogtherapy.gr)
healthweb.gr/nea-ygeias/psyxiki-ygeia/skyloi-ypiresias-ti-akrivos-einai-oi-skyloi-ypiresias
For the Love of a Dog: Understanding Emotion in You and Your Best Friend - Patricia McConnell, Ph.D. - Βιβλία Google
Dog Is Love: Why and How Your Dog Loves You - Clive D. L. Wynne - Βιβλία Google
The human-dog bond: How dog companionship benefits humans physically, psychologically, and soulfully - ProQuest
The Domestic Dog - Βιβλία Google

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Θεοφανώ Μαυροβουνιώτη

mavrovounioti theofanoMSc κοινωνική λειτουργός