Ακρόαση άρθρου......

Ας υποθέσουμε ότι πηγαίνετε να δώσετε μία συνέντευξη και θέλετε να κάνετε καλή πρώτη εντύπωση. Να έχετε υπόψη σας ότι οι άλλοι διαμορφώνουν το 90% της γνώμης τους για σας μέσα στα πρώτα τέσσερα λεπτά και ότι το 60 – 80% της εντύπωσης που θα κάνετε δεν θα έχει σχέση με τον προφορικό λόγο.

Ιδού οι εννέα χρυσές συμβουλές για να τα πάτε καλά σε μία συνέντευξη:

Στον χώρο υποδοχής

Βγάλτε το παλτό σας και, αν είναι δυνατόν, δώστε το στον υπάλληλο του χώρου της υποδοχής. Αποφύγετε να μπείτε σε ένα γραφείο με τα χέρια γεμάτα αντικείμενα που σας κάνουν να φαίνεστε αδέξιοι και που μπορεί να σας πέσουν. Πάντα να στέκεστε στον χώρο υποδοχής – ποτέ να μην κάθεστε. Οι υπάλληλοι του χώρου υποδοχής θα επιμένουν να καθίσετε επειδή μόλις το κάνετε θα χαθείτε από το οπτικό τους πεδίο και δεν θα οφείλουν πλέον να ασχοληθούν μαζί σας. Σταθείτε με τα δυο χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη (αυτοπεποίθηση) και αρχίστε να ταλαντεύεστε αργά μπρος – πίσω χωρίς να κουνηθείτε από τη θέση σας (αυτοπεποίθηση και αυτοέλεγχος).

Η είσοδος

Η είσοδος που κάνετε δείχνει στους άλλους με ποιον τρόπο περιμένετε να σας φερθούν. Όταν η υπάλληλος υποδοχής σας δώσει το πράσινο φως για να μπείτε, περάστε μέσα χωρίς δισταγμό. Μη σταθείτε στην πόρτα, σαν σκανταλιάρης μαθητής που περιμένει να δει τον διευθυντή του σχολείου. Καθώς θα περνάτε μέσα στο γραφείο, φροντίστε να διατηρείτε την ίδια ταχύτητα. Όσοι δεν έχουν αυτοπεποίθηση αλλάζουν ταχύτητα και για λίγες στιγμές σέρνουν τα πόδια καθώς μπαίνουν.

Η προσέγγιση

Ακόμα και αν ο άλλος μιλά στο τηλέφωνο, ψαχουλεύει ένα συρτάρι ή δένει τα κορδόνια του, προχωρήστε κατευθείαν προς το μέρος του με σιγουριά και ομοιόμορφη κίνηση. Αφήστε κάτω τον χαρτοφύλακα, ντοσιέ ή ό,τι άλλο κρατάτε, σφίξτε του το χέρι και καθίστε αμέσως. Δείξτε στον άλον ότι είστε συνηθισμένος να μπαίνετε με σιγουριά στα γραφεία και ότι δεν έχετε μάθει να περιμένετε. Οι άνθρωποι που περπατούν αργά ή κάνουν μεγάλες δρασκελιές δείχνουν πως έχουν άφθονο χρόνο, δεν ενδιαφέρονται για αυτό που κάνουν ή δεν έχουν τίποτα άλλο να κάνουν. Όλα αυτά είναι θαυμάσια για συνταξιούχους εκατομμυριούχους και όσους ζουν στη Φλόριντα, αλλά όχι για όποιον θέλει να εκπέμψει δύναμη, αυθεντία και ικανότητα, ή να εμφανιστεί ως υγιής και πιθανός ερωτικός σύντροφος. Τα άτομα που ασκούν επιρροή και που τραβούν την προσοχή των άλλων κινούνται κοφτά, με μέτριο ρυθμό και μέτριο διασκελισμό.

Η χειραψία

Κρατήστε την παλάμη σας ίσια και εξισώστε την πίεση που δέχεστε. Αφήστε τον άλλον να αποφασίσει πότε θα τελειώσει τη χειραψία. Αν έχετε μπροστά σας ένα ορθογώνιο γραφείο, κινηθείτε αριστερά καθώς πλησιάζετε για να αποφύγετε να δεχθείτε μια χειραψία με την παλάμη του άλλου προς τα κάτω. Ποτέ να μην ανταλλάσσετε χειραψία ακριβώς πάνω από ένα γραφείο. Χρησιμοποιήστε το όνομα του άλλου δυο φορές κατά τα πρώτα 15 δευτερόλεπτα και μη μιλάτε ποτε περισσότερο από 30 δευτερόλεπτα κάθε φορά.

Όταν καθίσετε 

Αν είστε αναγκασμένος να καθίσετε σε χαμηλό κάθισμα, ακριβώς απέναντι από τον άλλον, στρέψτε το κάθισμα 45 μοίρες από τον άλλον για να αποφύγετε να βρεθείτε παγιδευμένος στη θέση της επίπληξης. Αν δε μπορείτε να μετακινήσετε το κάθισμα, μετακινήστε το σώμα σας.

Η περιοχή όπου θα καθίσετε

Αν σας καλέσουν να καθίσετε σε μια ανεπίσημη περιοχή του δωματίου, όπως ένα τραπέζι του καφέ, αυτό είναι θετικό σημάδι, επειδή το 95% των απορρίψεων στον χώρο των επιχειρήσεων προέρχεται από άτομα καθισμένα πίσω από ένα γραφείο. Ποτέ μην κάθεστε σε έναν χαμηλό καναπέ όπου μπορεί να βουλιάξετε τόσο ώστε να μοιάζετε με ένα ζευγάρι γιγάντια πόδια με ένα μικροσκοπικό κεφάλι στην κορυφή τους – αν είστε αναγκασμένοι, καθίστε με όρθια πλάτη στην άκρη του καθίσματος, έτσι ώστε να μπορείτε να ελέγξετε τις κινήσεις και τη γλώσσα του σώματός σας, προσανατολίζοντας το κορμί σας σε γωνία 45 μοιρών προς τον συνομιλητή σας.

Οι χειρονομίες σας 

Οι άνθρωποι που είναι ψύχραιμοι, ήρεμοι, συγκροτημένοι και ελέγχουν τα συναισθήματά τους, χρησιμοποιούν καθαρές, απλές, μελετημένες κινήσεις. Τα άτομα των ανώτερων κοινωνικών τάξεων χρησιμοποιούν λιγότερες χειρονομίες από αυτά των κατώτερων. Αυτό είναι ένα πανάρχαιο τέχνασμα στις διαπραγματεύσεις – οι άνθρωποι που έχουν εξουσία δεν χρειάζεται να κινούνται πολύ. Να έχετε υπόψη σας ότι οι κάτοικοι της Ανατολικής Ευρώπης χειρονομούν περισσότερο με το χερι απο τον αγκώνα και κάτω, ενώ αυτοί της Νότιας και Δυτικής Ευρώπης με ολόκληρο το μήκος του χεριού και τον ώμο. Όποτε είναι σκόπιμο, καθρεφτίστε τις χειρονομίες και τις εκφράσεις του άλλου.

Η απόσταση 

10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.

Ο σεβασμός απέναντι στον προσωπικό χώρο του άλλου θα πρέπει να είναι ακόμα μεγαλύτερος κατά τα πρώτα λεπτά της συνάντησης. Αν πλησιάσετε υπερβολικά, ο άλλος θα αντιδράσει με το να τραβηχτεί πίσω πίσω, γέρνοντας μακριά σας ή χρησιμοποιώντας επαναλαμβανόμενες κινήσεις όπως το ρυθμικό χτύπημα των δαχτύλων. Κατά κανόνα, μπορείτε να πλησιάζετε περισσότεροτους γνωστούς, αλλά θα πρέπει να μένετε σε μεγαλύτερη απόσταση από τις καινούργιες σας γνωριμίες. Οι άνδρες συνήθως πλησιάζουν περισσότερο τις γυναίκες με τις οποίες συνεργάζονται, ενώ οι γυναίκες συνήθως τραβιούνται πιο μακριά όταν εργάζονται με άνδρες. Να δουλεύετε πιο κοντά στους συνομιλήκους σας και πιο μακριά από όσους είναι σημαντικά νεότεροι ή μεγαλύτεροί σας σε ηλικία.

Η έξοδος σας 

Μαζέψτε τα πράγματά σας ήρεμα και μελετημένα – όχι βιαστικά – ανταλλάξτε χειραψία, αν αυτό είναι δυνατόν και βγείτε. Αν η πόρτα ήταν κλειστή όταν μπήκατε, κλείστε την πίσω σας καθώς θα βγαίνετε. Οι άνθρωποι πάντα σας κοιτούν από πίσω την ώρα που φεύγετε, για αυτό, αν είστε άνδρας, φροντίστε να έχετε γυαλίσει καλά το πίσω μέρος των παπουτσιών σας. Είναι μια περιοχή που πολλοί άνδρες παραβλέπουν και οι γυναίκες το επικρίνουν ιδιαίτερα.

Όταν μια γυναίκα αποφασίσει να φύγει, δείχνει με το πόδι της την πόρτα και αρχίζει να φτιάχνει το πίσω μέρος των ρούχων και των μαλλιών της, έτσι ώστε να δώσει καλή εντύπωση καθώς θα βγαίνει. Όπως προαναφέρθηκε, οι κρυμμένες κάμερες δείχνουν πώς, αν είστε γυναίκα, οι άλλοι κοιτάζουν τα οπίσθιά σας την ώρα που φεύγετε – είτε σας αρέσει είτε όχι. Όταν φτάσετε στην πόρτα, γυρίστε αργά και χαμογελάστε. Είναι πολύ καλύτερο να θυμούνται το χαμογελαστό σας πρόσωπο, παρά τα οπίσθιά σας.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Το παρόν άρθρο αποτελεί απόσπασμα από το βιβλίο: A. Pease & B. Pease (2004). Το απόλυτο βιβλίο για την γλώσσα του σώματος. Εκδόσεις Έσοπτρον, Αθήνα.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Τσομπάνη Θεοδώρα - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Τσομπάνη Θεοδώρα: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Η Θεοδώρα Τσομπάνη είναι σύμβουλος ψυχικής υγείας , απόφοιτη του προγράμματος Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας (Diploma of higher Education in Psychology) και συνεργάτιδα του πολυχώρου ευεξίας και αυτοβελτιωσης Be With You.