Το σύνδρομο του απατεώνα, είναι ένα από τα ενοχλητικά τρικ του μυαλού μας, που μας πείθει ότι για τον ένα ή τον άλλο λόγο, δεν ανήκουμε κάπου. Ότι για κάποιο λόγο δεν αξίζεις την επιτυχία σου.
Πώς να αναγνωρίσεις το σύνδρομο του απατεώνα
Αν έπιασες τον εαυτό σου:
- Να έχει δυσκολίες να δεχτεί κάθε είδος επαίνου ή κοπλιμέντου/φιλοφρόνησης.
- Να νιώθεις ότι άλλοι σε παρόμοια θέση έχουν κάπως περισσότερα προσόντα.
- Να υπονομεύεις τα κατορθώματά σου με το να τα αποδίδεις σε τύχη ή απάτη.
- Να είσαι ανήσυχος κάθε φορά που κάποιος αναφέρει ένα λάθος που έκανες.
- Να φοβάσαι να δεχτείς κάθε ευθύνη από φόβο μην αποτύχεις.
Τότε ίσως να βρίσκεσαι σε κάποιο στάδιο του συνδρόμου του απατεώνα!
Το σύνδρομο του απατεώνα, είναι ένα από τα ενοχλητικά τρικ του μυαλού μας, που μας πείθει ότι για τον ένα ή τον άλλο λόγο, δεν ανήκουμε κάπου. Ότι για κάποιο λόγο δεν αξίζεις την επιτυχία σου.
Σύμφωνα με τo International Journal of Behavioral Sciences, το άτομο που διαθέτει το σύνδρομο του απατεώνα, έχει έντονα συναισθήματα ότι όλα του τα κατορθώματα είναι άδικα και ότι εκτίθενται σαν να είναι απάτες. Είναι ένα ανομοιογενές μείγμα από φόβο, ενοχή, και ντροπή που μπορούν να σε ρίξουν αν δεν είσαι προσεκτικός. Το να κρατάς ένα τέτοιο κοκτέιλ με αρνητικά συναισθήματα γύρω σου μπορεί μόνο να σου δημιουργήσει προβλήματα κόπωσης, ή ακόμη να σε ωθήσει να αναπτύξεις σοβαρά θέματα άγχους και κατάθλιψης.
Όπως κάθε διαταραχή προσωπικότητας και θέμα ψυχικής υγείας, αυτά τα θέματα υπάρχουν σε ένα φάσμα, και σε κάποια επίπεδα απαιτούν βοήθεια από ειδικό, γιατρό ή θεραπευτή. Έτσι, αν εσύ νιώθεις ότι πάσχεις από χρόνια αισθήματα άγχους ή κατάθλιψης, ή βλέπεις τον εαυτό σου να είναι ανίκανος να λειτουργήσει στην καθημερινότητα, είναι μία καλή στιγμή να πάρεις την απόφαση να ζητήσεις βοήθεια.
Κάποια ψήγματα από το σύνδρομο του απατεώνα είναι πολύ κοινά σε νέους επαγγελματίες κάθε είδους, και είσαι σε θέση να τα αναγνωρίσεις.
Δεν είσαι μόνη,-ο(ς) σε αυτό!
Σύνδρομο του απατεώνα και ζητήματα ανισότητας
Ο όρος σύνδρομο του απατεώνα, πρώτη φορά εμφανίστηκε τη δεκαετία του 1970, όταν ερευνητές ανακάλυψαν ότι αρκετές γυναίκες σε διευθυντικές θέσεις πίστευαν ότι δεν είναι αρκετά έξυπνες ή δεν είχαν τα προσόντα που αρμόζουν για τη θέση που διαθέτουν.
ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR
Πραγματικά, όπου υπάρχει ανισότητα και διάκριση φύλων, εθνικότητας, κ.α. η εμφάνιση του συνδρόμου του απατεώνα είναι πολύ πιο συχνή ή/και πιο έντονη.
Η έρευνα μπαίνει σε μεγαλύτερο βάθος και ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται μόνο για γυναίκες επαγγελματίες που επηρεάζονται. Δεν έχει σημασία τι ηλικία ή τι φύλο είσαι, ακόμα και σε ποιο επάγγελμα, όλοι όσοι έχουν εμπειρία από κάποιου είδους επιτυχία, μπορούν να νιώσουν κάποιο σύμπτωμα από το σύνδρομο του απατεώνα. Στην πραγματικότητα, περίπου το 70% όλων των ανθρώπων έχουν κάποια στιγμή στη ζωή τους υποφέρει από κάποιου είδους σύμπτωμα από το σύνδρομο του απατεώνα. Πολλοί σκέφτονται ακριβώς το ίδιο!
Σύγκριση
Στην καθημερινότητα σου, ακόμη και αν το σύνδρομο του απατεώνα σε κάνει να νιώθεις πολύ μόνος, πάρα πολλοί άνθρωποι γύρω σου νιώθουν ακριβώς το ίδιο πράγμα. Με αυτό στο μυαλό σου, μη φοβάσαι να μιλήσεις στους ανθρώπους για το πώς νιώθεις. Πολλές φορές ο μόνος τρόπος για να διαχειριστείς το σύνδρομο του απατεώνα, είναι να αρχίσεις να μιλάς για αυτό. Πολύ από το άγχος που οφείλεται στο σύνδρομο του απατεώνα, προέρχεται από μία άδικη σύγκριση του εαυτού σου με ένα και μοναδικό πρόσωπο.
Αυτό το πρόσωπο, μπορεί να είναι ένας συνεργάτης, ένα μέλος της οικογένειάς σου, είτε κάποιος που δεν γνώρισες ποτέ. Αλλά στο μυαλό σου, αυτό το πρόσωπο αναπαριστά το πιο επιτυχημένο μέρος του εαυτού σου. Μπορεί να σκέφτεσαι ότι αν μπορούσες να προσπαθήσεις να βάλεις τα δυνατά σου και να δράσεις, τότε ίσως μαγικά να γινόσουν σαν αυτό το πρόσωπο. Με όλες τις επευφημίες και την εύκολη αυτοπεποίθηση.
Η αλήθεια είναι ότι αυτό το πρόσωπο έχει νιώσει τουλάχιστον μία φορά την απογοήτευση όπως και εσύ!
ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ... ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
Συγγραφέας: Πέτρος Θεοδώρου, ψυχοθεραπευτής Gestalt | Εκδόσεις: PSYCHOLOGY.GR
Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τη σχέση του έρωτα με τον σεξουαλικό πόθο, την αγάπη, αλλά και τις απροσπέλαστες Σκιές μέσα μας.
Κανείς δεν ξεκίνησε με μεγάλες επιτυχίες και με το να γνωρίζει πάντα τι είναι το σωστό να κάνει. Ακόμη και οι μέντορες σου και οι ήρωες κάποτε ήταν και αυτοί πρωτάρηδες. Αυτός είναι στην πραγματικότητα ο λόγος που οι ελεύθεροι επαγγελματίες νιώθουν το σύνδρομο του απατεώνα τόσο έντονα. Συχνά δεν ξέρουν προς τα πού να το πάνε, για αυτό και δοκιμάζουν διαφορετικά πράγματα.
Σε μερικά επαγγέλματα η εξειδίκευση χτίζεται σιγά σιγά με τον χρόνο, γιατί μπορεί να μην υπάρχει μία πεπατημένη ή το παράδειγμα ή έστω ένα πρόγραμμα κατάρτισης ή από την άλλη να απαιτείται περισσότερο χρόνος για να αποκτηθεί η εμπειρία καθώς εργάζεσαι στο συγκεκριμένο αντικείμενο.
Με άλλα λόγια για να γίνεις ένας επιτυχημένος σε αυτό που κάνεις, οφείλεις να κάνεις λάθη μέχρι να τα καταφέρεις.
Όλοι μας το βλέπουμε όσο προχωράμε προς τον στόχο μας. Ρίξε μία ματιά γύρω σου και θα βρεις άπειρους ακόμη που κάνουν το ίδιο πράγμα και την ίδια προσπάθεια με εσένα. Όταν καταλάβεις ότι δε χρειάζεται να ξέρεις όλες τις απαντήσεις, και αρχίσεις να μιλάς σε ανθρώπους, και αρχίσεις να κάνεις ερωτήσεις θα μείνεις άφωνος με το πόσο ατελείς είναι όλοι γύρω σου. Και πόσο πολύ καλύτερη-ο(ς) θα νιώθεις ότι είσαι εσύ.
Αναγνώρισε τα επιτεύγματά σου
Ένα από τα χειρότερα πράγματα στο σύνδρομο του απατεώνα, είναι αυτή η φωνούλα στο κεφάλι σου που πάντα σου λέει πως δεν είσαι αρκετά καλή,-ό(ς) γιατί πάντα υπάρχουν και άλλα που δεν έχεις κάνει. Μπορεί να γίνει απίστευτα εύκολα να νιώσεις ότι δεν ξέρεις τίποτα και δεν καταφέρνεις αρκετά, ειδικά όταν μιλάμε για ελεύθερους επαγγελματίες. Πάντα θα υπάρχει αυτός ο νέος στόχος, ένα νέο επίπεδο γνώσης και εμπειρίας, πάντα θα υπάρχει περισσότερη δουλειά για να γίνει, και πάντα θα υπάρχουν και άλλα πράγματα να γίνουν.
Είναι σαν κάθε φορά που σκέφτεσαι ότι είσαι πιο κοντά στον τερματισμό να κοιτάς καλύτερα και καταλαβαίνεις ότι έχεις μετακινηθεί κατά 10 μέτρα παρακάτω. Αλλά η ανησυχία με το να κοιτάς πάντα μπροστά είναι ότι ποτέ δεν θα σταματήσεις για να δεις πόσο μακριά έχεις φτάσει από εκεί που ξεκίνησες. ''Εδώ που έφτασες, λίγο δεν είναι.'' μας λέει ο Κ. Καβάφης στο Πρώτο Σκαλί.
Μπορεί να μην σκεφτείς ότι κάνεις πολλά αλλά θυμήσου ότι πάντα είσαι ο χειρότερος σου εχθρός σε επίπεδο κριτικής.
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διαπραγματευτείς το σύνδρομο του απατεώνα είναι να δεις τη μεγάλη εικόνα, και να συνειδητοποιήσεις πόσο μακριά έχεις φτάσει, και πόσα πολλά έχεις καταφέρει. Ίσως εντυπωσιάσεις τον εαυτό σου. Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το να ρωτήσεις τους μέντορες σου ''Πώς θεωρείς ότι τα πάω;''
Κοίτα τον εαυτό σου με τα μάτια κάποιου άλλου για αλλαγή. Αν δε νιώθεις ότι μπορείς να ρωτήσεις τον μέντορά σου, τότε ρώτα τους συναδέλφους, τους φίλους, την οικογένειά σου. Συχνότερα από ποτέ, θα βρεις ότι η άποψή τους για σένα είναι πολύ πιο θετική από ό,τι σκεφτόσουν. Άκουσε τους και κράτα ότι πουν στην καρδιά σου.
Κάτι άλλο που μπορείς να κάνεις είναι να πάρεις μία σελίδα από το βιβλίο του Kyle Eschenroeder και ξεκίνα να κρατάς σημειώσεις από όλα τα όμορφα πράγματα που οι άνθρωποι είπαν για σένα.
Να ξεκινήσεις να φτιάξεις ένα αρχείο σαν ημερολόγιο από τις εποχές που βοήθησες πραγματικά τους ανθρώπους και πόσο εκείνοι το εκτιμούν.
Κάθε φορά που κάποιος σου στέλνει ένα email ή ένα γράμμα ή αφήνει ένα σχόλιο λέγοντας απλά ευχαριστώ πάρα πολύ που με βοήθησες, κράτησέ το σε ένα φάκελο. Στο τέλος θα έχεις μία ζωντανή απόδειξη ότι αυτό που κάνεις είναι πολύτιμο και ότι για κανένα λόγο δεν είσαι ένας απατεώνας!Κάθε φορά που υποκύπτεις στον φόβο του απατεώνα, άνοιξε αυτό τον φάκελο και κοίταξέ τον ξανά και ξανά. Τίποτα δεν μπορεί να σε κινητοποιήσει περισσότερο από αυτό.
Τα λάθη σου δε σε ορίζουν
Ήξερες ότι η SpaceX, η γνωστή εταιρεία αεροδιαστημικής τεχνολογίας και παροχής υπηρεσιών διαστημικών μεταφορών, ήταν στα όρια της χρεοκοπίας πριν από την πρώτη της επιτυχημένη εμφάνιση; Η SpaceX προσπάθησε να ξεκινήσει τρεις φορές αλλά απέτυχε, δημιουργώντας μία αμφίβολη ατμόσφαιρα στους επενδυτές για το όραμα αλλά και τον ίδιο τον Elon Musk.
Ο λόγος που το λέω αυτό είναι για να σου υπενθυμίσω ότι ακόμη και οι πιο πετυχημένοι στον κόσμο δεν είναι άτρωτοι στην αποτυχία. Και ακόμη καλύτερα, οι άνθρωποι τείνουμε να ξεχνάμε ή να δεχόμαστε τις αποτυχίες των άλλων και να τα κατατάσσουμε στα μικρολαθάκια, ή αναγκαστικά εμπόδια στη διαδρομή ως την επιτυχία. Ενώ συγχωρούμε πολύ λιγότερο τα δικά μας λάθη που τα περιγράφουμε μεγάλα και επικίνδυνα.
Ένα τεράστιο μέρος του συνδρόμου που συζητάμε είναι όταν πειθόμαστε και εμείς οι ίδιοι ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί.
Όταν αναμένουμε την απόλυτη τελειότητα από τους εαυτούς μας, είναι απλά αναπόφευκτο ότι θα αποτύχουμε και όταν αυτό συμβεί θα νιώσουμε σαν πραγματικά μικροαπατεώνες.
Κάποια-ο(ς) που πάσχει από το σύνδρομο του απατεώνα, συχνά πειστικά αγνοεί το γεγονός ότι η τελειότητα είναι ανέφικτη, ή ότι ίσως ο στόχος δεν ήταν ρεαλιστικός, ή ικανός για να ξεκινήσει κανείς με αυτόν. Είναι δεκτό και υγιές να αναλύεις τις αποτυχίες σου και να βρίσκεις τι πήγε λάθος. Αυτό που δεν είναι υγιές, είναι το να κολλάς και να μιλάς μόνο για τα λάθη και τίποτα άλλο. Είναι πανεύκολο να βλέπεις τον εαυτό σου σαν μία αποτυχία όταν απλά σκέφτεσαι μόνο τις αποτυχίες που έχεις συμμετάσχει.
Για να σταματήσεις να νιώθεις σαν απατεώνας, δέξου το γεγονός ότι όλοι κάνουμε λάθη, και φυσικά και δεν είσαι άτρωτος στα λάθη. Αντί να εστιάσεις στα λάθη σου πάρε τον χρόνο σου και κοίταξε την αξία και την θετική ενέργεια που έχεις ήδη μεταδώσει στον κόσμο.
Διέθεσε λίγο χρόνο και βοήθησε πραγματικά κάποιον
Έχει τύχει να ζητήσει κάποια-ος φίλη-ος σου τη συμβουλή σου; Μπορεί μάλιστα να σε εξέπληξε ότι είχες πολλές περισσότερες γνώσεις για ένα θέμα από ότι είχες σκεφτεί στην αρχή. Ίσως δεν ήσουν ειδικός, αλλά ίσως να ήξερες όλα αυτά που χρειάζονταν για να δώσεις τις συμβουλές σου.
Ψάξε, ή απλά έσω ανοικτός σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ειδικά αυτά που γνωρίζεις πώς να τα διαχειριστούν. Αν δεν έχεις κανέναν άμεσο φίλο για να μιλήσεις, μπορείς πάντα να κοιτάξεις τις ιστοσελίδες Quora και Reddit και να βοηθήσεις ανθρώπους με το να απαντήσεις τις ερωτήσεις τους.
Εξέπληξε τον εαυτό σου με το βάθος των γνώσεών σου και υπενθύμισε στον εαυτό σου πόσο πολύ δίνεσαι σε ότι κάνεις. Βοήθησε τον εαυτό σου με το να βοηθάς άλλους.
Ξεχώρισε την ταπεινότητα από την παγίδα του σαμποτέρ (Self-Sabotage). Η ταπεινότητα θεωρείται συχνά σαν ένα θετικό προσόν. Το να είσαι ταπεινός και σεμνός για τα κατορθώματά σου δείχνει όχι μόνο ένα μεγάλο ηγέτη, αλλά και κάποιον που είναι σίγουρος για το επίπεδο της επιτυχίας του.
Υπάρχει, όμως, και μία μικρή λεπτή γραμμή μεταξύ του εσκεμμένα να αποδίδεις την επιτυχία σου σε παράγοντες εξωγενείς από εσένα, και να αμελείς τον εαυτό σου ολοκληρωτικά. Ο C.S. Lewis λέει ότι: Ταπεινότητα δεν είναι να σκέφτεσαι λιγότερο για τον εαυτό σου, αλλά να σκέφτεσαι τον εαυτό σου λιγότερο.
Μία συχνή τάση όλων όσων νιώθουν σαν απατεώνες είναι να αποδίδουν κάθε επιτυχία τους σε κάτι όπως η τύχη. Ότι δηλαδή δεν αξίζεις τα επιτεύγματά σου γιατί κάποιος κάπου εκεί πρέπει να έχει κάνει κάποιο λάθος.
Η επιτυχία σου αξίζει
Νιώθουμε σαν απατεώνες γιατί είμαστε ανίκανοι να πιστέψουμε ότι είμαστε υπεύθυνοι για την επιτυχία μας. Πάντα βρίσκουμε κάποια δικαιολογία ή λόγο ώστε να μην μας αξίζουν τα επιτεύγματά μας.
Εύκολο να το λες θα μου πεις! Το ξέρω ότι είναι εύκολο να το λέμε αλλά πολύ δύσκολο να το κάνουμε πράξη, αλλά χρειάζεται να αναγνωρίσουμε ότι παίξαμε ένα σημαντικό ρόλο στην επιτυχία μας. Σίγουρα, καμία επιτυχία δεν γίνεται σε κενό αέρος, και πολλοί παράγοντες φυσικά εμπλέκονται. Αλλά οι δεξιότητές σου, η επιμονή σου καθώς και η προσωπικότητά σου συγκαταλέγονται σε αυτούς τους παράγοντες. Ναι, μπορεί να σου δόθηκαν ευκαιρίες που δε δόθηκαν σε άλλους, αλλά αυτό δε μειώνει την ποσότητα της εργασίας σου και της προσπάθειας που έχεις καταβάλει. Δεν εκμεταλλεύτηκες απλώς την τύχη, αλλά δούλεψες πολύ σκληρά για να φτάσεις εδώ που έχεις φτάσει σήμερα!
Θωρακίσου ενάντια στις επιθετικές σκέψεις
Όποτε ακούς αυτές τις σκέψεις να σου ψιθυρίζουν στο αυτί σου, υπερασπίσου τον εαυτό σου και εξήγησέ τους γιατί σου αξίζει να είσαι εδώ. Δώσε στον εαυτό σου την τιμή και πίστεψε σε αυτόν γιατί κανένας άλλος δεν μπορεί να κάνει αυτό ακριβώς που κάνεις εσύ.
Αποδέξου το σύνδρομο του απατεώνα
Ήρθε η ώρα να σταματήσεις να αποφεύγεις το σύνδρομο του απατεώνα. Όταν σε επισκέπτονται αυτά τα αρνητικά συναισθήματα του φόβου και της ανεπάρκειας, το να τα αγνοήσεις πλήρως ή να τα δείς σαν άλλη μία ανεπάρκεια για να φτιαχτεί, κάνει τα πράγματα χειρότερα. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν θα απαλλαγείς πλήρως από αυτά ποτέ. Και όσο συνεχίζεις να αναλαμβάνεις περισσότερες ευθύνες, αυτά τα συναισθήματα θα επανέρχονται. Αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα ένα κακό συμβάν.
Στην πραγματικότητα, λίγη αμφιβολία μπορεί ακόμη και να είναι καλή για τον εαυτό σου ειδικά όταν χρησιμοποιείται σωστά. Μερικές φορές ο καλύτερος τρόπος να μειώσεις ένα πρόβλημα είναι το να το αγκαλιάσεις σαν έναν παλιό γνώριμο φίλο. Ποτέ δεν θα απαλλαγείς πλήρως από αυτό. Γιατί λοιπόν να ξοδεύεις τον χρόνο σου προσπαθώντας να απαλλαγείς από αυτό; Αντί λοιπόν να χάνεις τον χρόνο σου, βρες έναν τρόπο να το αναγνωρίζεις όταν συμβαίνει και να το χρησιμοποιείς σαν εργαλείο που θα σε βοηθήσει να πας πιο κοντά στον στόχο σου.
Μελέτες έχουν αποδείξει ότι παίρνοντας το χρόνο που χρειάζεσαι για να εξετάσεις/οργανώσεις καλά σε λέξεις αυτά τα συναισθήματα του φόβου και της αμφιβολίας, μειώνεται την ποσότητα του άγχους και του στρες που νιώθεις. Σε αυτό συμβάλλει καθοριστικά και η ψυχοθεραπεία.
Όποτε αποκλείεις τον εαυτό σου από το να εξερευνά αυτά τα συναισθήματα, όσο δυσάρεστα και να είναι, δε δίνεις στον εαυτό σου την επιλογή να βρει την αιτία αυτών των συναισθημάτων. Αυτό σε κάνει να αποφεύγεις την πραγματική αιτία του άγχους σου.
Διαχείριση της αίσθησης ανεπάρκειας
Όποτε ξεκινάς να νιώθεις ανεπαρκής και κλείνεις αυτά τα συναισθήματα, αυτό που τελικά συμβαίνει είναι ότι νιώθεις ανεπαρκής χωρίς λόγο. Αν παρόλαυτα αφεθείς να επεξεργαστείς αυτά τα συναισθήματα της ανεπάρκειας, ίσως να βρεις ότι τελικά το νιώθεις γιατί νιώθεις ότι σου λείπει εκπαίδευση, ή γιατί κάποιος άλλος το κάνει καλύτερα. Ξαφνικά εκείνο το συναίσθημα της διαφαινόμενης ανεπάρκειας εξαφανίζεται, γιατί απλά τώρα πια ξέρεις τι την προκαλεί. Έχεις μία λύση στο πρόβλημα, που μπορεί να είναι το να διαθέσεις λίγο χρόνο για να μάθεις περισσότερα, ή να μιλήσεις με αυτό το πρόσωπο και να ζητήσεις τη συμβουλή του.
Με το να ονοματίσεις το φόβο, δεν είναι πια ένα σύννεφο που κρέμεται πάνω από το κεφάλι σου, αλλά ένα πρόβλημα που μπορείς να το προσεγγίσεις και να το επεξεργαστείς. Με αυτόν τον τρόπο, το σύνδρομο του απατεώνα, υποτάσσεται, και θα είναι πιο εύκολο πια να δεσμευτείς και να αποφασίσεις για το ποιοι παράγοντες το προκαλούν. Συχνά προκύπτει ότι αυτοί οι παράγοντες δεν ήταν ποτέ πραγματικοί.
Ψυχοθεραπεία για το σύνδρομο του απατεώνα
Σε όλους εσάς εκεί έξω που νιώθουν ότι είναι απατεώνες, ελπίζω ότι αυτό το άρθρο θα σας εξοπλίσει με όλα τα εργαλεία που χρειάζεστε να γνωρίζετε, έτσι ώστε να προχωρήσετε το ταξίδι σας χωρίς να νιώθετε ότι είστε ένας μικροαπατεώνας. Ή τουλάχιστον, να γνωρίζετε ότι δεν είστε οι μόνοι που μερικές φορές αναρωτιούνται αν αξίζουν όλα τους τα επιτεύγματα και τις επιτυχίες.
Οι πιθανότητες λένε ότι όσο πιο επιτυχημένος είσαι, τόσο πιο έντονο θα είναι αυτό το συναίσθημα. Αλλά καλό είναι να γνωρίζεις ότι σχεδόν κάθε επιτυχημένο πρόσωπο ένιωσε σαν απατεώνας σε κάποιο σημείο της ζωής του, και ότι κανένας άλλος παρά εσύ μόνο μπορείς να αποφασίσεις πόσο μακριά θέλεις να φτάσεις και πόσο υψηλοί είναι οι στόχοι σου.
Αν νιώθεις ότι τα συναισθήματα και οι σκέψεις που προκύπτουν από το σύνδρομο του απατεώνα κάνουν τη καθημερινότητά σου δυσλειτουργική ή σε σταματούν από το να προχωρήσεις και να πετύχεις τα πράγματα που θέλεις, επισκέψου έναν ειδικό ψυχικής υγείας – ψυχοθεραπευτή που μπορεί να σε βοηθήσει.
Πηγές:
1. Eschenroeder, Κ. 21 Proven Ways To Overcome Impostor Syndrome.
2. startupbros.com
3. Sakulku, J. (2011). The Impostor Phenomenon. The Journal of Behavioral Science, 6(1), 75-97. doi.org/10.14456/ijbs.2011.6
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Άγγελος Λεβέντης - Ψυχοθεραπευτής
Άγγελος Λεβέντης: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology
Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:
- Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
- Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
- Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.
Κλινικός Κοινωνικός Λειτουργός & Ψυχοθεραπευτής, MEd, επιστημονικά υπεύθυνος του Zen Therapy Center Κέντρο Ψυχοθεραπείας. Ειδικεύεται στο Σύνθετο Ψυχικό Τραύμα, Αγχώδεις Διαταραχές, θέματα Ταυτότητας και Φύλου, την Αυταξία - Αυτοπεποίθηση & τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής & Εικόνας Σώματος. ψυχοθεραπεία.