Γράφει η συγγραφέας Barbara J. Zitwer για την επίσκεψή της στον ναό Ουνμούνσα, στη Νότια Κορέα: Η Κορέα ήταν κάποτε γνωστή ως το βασίλειο του Τσοσούν, κάτι που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «Η χώρα της πρωινής γαλήνης».
Δεν υπάρχει καλύτερη περιγραφή για μια χώρα με πανέμορφα βουνά, γαλήνιες λίμνες, καταπράσινα δάση και ήσυχα πρωινά. Πιστεύω επίσης πως στη φράση αυτή συμπεριλαμβάνεται και ο κορεάτικος βουδισμός, ο οποίος διδάσκει την επιδίωξη της ενσυνειδητότητας και της συμπόνιας μέσω του καθημερινού ζεν διαλογισμού.
Ζώντας με ενσυνειδητότητα
Ακόμα και με μια σύντομη επίσκεψη μπορείτε να δείτε και να μάθετε πολλά.
Η χαρά των μοναχών ήταν αισθητή, η αφοσίωσή τους στη ζωή, στην καλοσύνη και στον διαλογισμό αποτελεί παράδειγμα για όλους μας.
Μπορείτε να δείτε πώς η ευτυχία τους, το heung, πηγάζει από το πράττειν και ζην – δεν χρειάζονται υλικά αγαθά για να εμπλουτίσουν τις ζωές τους.
Ένα από τα δομικά συστατικά του κορεάτικου βουδισμού είναι ο ζεν διαλογισμός, η πρακτική της σίγασης του νου μέσω των αναπνοών. Αφού καθίσετε είτε στη στάση του λωτού είτε οκλαδόν, πρέπει να επικεντρωθείτε στη ρυθμική αναπνοή σας και να προσέχετε τα συναισθήματα και τις σκέψεις που γεννιούνται. Όταν ο νους σας αρχίσει να «φλυαρεί» (και σίγουρα θα το κάνει), συνιστάται να του υπενθυμίσετε ότι πρέπει να αφήσει τις σκέψεις και να επιστρέψει στην αναπνοή.
Τα τελευταία χρόνια, η σύγχρονη επιστημονική έρευνα έχει αποδείξει αυτό που οι βουδιστές μοναχοί και μοναχές γνωρίζουν εδώ και αιώνες: ο διαλογισμός μειώνει το στρες, αυξάνει την προσοχή και τη δημιουργικότητα και τονώνει τη μνήμη. Επίσης, σας βοηθάει να αποδεχτείτε τον εαυτό σας και τους γύρω σας, ενώ ταυτόχρονα σωπαίνει την κριτική και την ανησυχία που κατακλύζουν το μυαλό σας.
Όταν φύγαμε, αισθανόμουν ευγνώμων για τα μαθήματα που είχα πάρει στον Ουνμούνσα.
Ίσως δεν μπορώ να ξυρίσω το κεφάλι μου, να φορέσω ρόμπες και να μελετώ τον βουδισμό νυχθημερόν – μπορώ όμως να αγκαλιάσω ένα οποιοδήποτε δέντρο και να νιώσω τη δύναμη της φύσης και τη θέση μου στο σύμπαν.
Το να δω τις μοναχές να ζουν κάθε τους μέρα με ενσυνειδητότητα ήταν ένα μάθημα που με ώθησε να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για όλα τα δώρα της ζωής μου. Η γαλήνια και γεμάτη αγάπη ατμόσφαιρα του ναού υπογράμμισε τη σημασία ενός διαλείμματος από την καθημερινότητα και την ιαματική δύναμη της ομορφιάς και της ηρεμίας.
Το βιβλίο Το κορεάτικο βιβλίο της ευτυχίας της Barbara J. Zitwer κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα σε όλα τα βιβλιοπωλεία και στο www.dioptra.gr.
Διαβάστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου.
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Μέλος της Διαχειριστικής ομάδας του PSYCHOLOGY.GR.
Επιμέλεια άρθρων, Υποστήριξη συνεργατών.