Ακρόαση άρθρου......

Πολύς λόγος έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στα νέα για το ποια είναι η χώρα με τους πιο ευτυχισμένους κατοίκους στον κόσμο. Σύμφωνα με την Huffington post για ακόμα μία χρονιά (2024),η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο είναι η Φιλανδία ακολουθούμενη από τις γειτονικές της σκανδιναβικές χώρες.

Η Ελλάδα, παρά τον ήλιο, την θάλασσα και τη μεσογειακή διατροφή, βρίσκεται στην 64η θέση.

Γιατί;

Κάνοντας πρόσφατα μία παρουσίαση στην πόλη του Βόλου για το τι είναι ευτυχία και τι μας οδηγεί σε αυτή, παρατήρησα ότι δεν ξέρουμε ούτε τον ορισμό της ευτυχίας, καθώς η κουλτούρα μας και τα καθημερινά «πρέπει», μας οδηγούν σε έναν τρόπο ζωής που μας οδηγεί εκεί που οι περισσότεροι δεν θέλουμε.

Υπάρχουν πολλά βιντεάκια στο youtube και το tiktok με το τελευταίο να είναι της κωμικού Έλενας Χαραλαμπούδη όπου εκφράζει κάποια από αυτά τα πρέπει: του να έχεις έναν/μία σύντροφο, να έχεις παντρευτεί, να έχεις κάνει ένα παιδί το οποίο φυσικά στην συνέχεια πρέπει να ακολουθείται από ένα δεύτερο (συνήθως για να έχει παρέα το πρώτο!).

Επίσης, σε ένα άλλο βίντεο μας αναφέρει και όλους τους ρόλους που πρέπει να αναλαμβάνει με επιτυχία μία γυναίκα: μαμά, επαγγελματίας, σύντροφος, καλή φίλη και επιπλέον υπεύθυνη για τις δουλειές του σπιτιού. Όλα αυτά τα πρέπει όμως, είναι αυτά που πραγματικά θέλουμε;

Τι μας λέει η επιστήμη της θετικής ψυχολογίας για όλα αυτά;

Αρχικά, ας δούμε τι είναι η θετική ψυχολογία. Είναι το να κάνουμε συνέχεια θετικές σκέψεις; Πολλοί πέφτουμε σε αυτή την παγίδα. Το να κάνουμε συνέχεια θετικές σκέψεις ανήκει στην τοξική θετική ψυχολογία.

Όλα τα δυσάρεστα συναισθήματα που μας προκαλούν οι αρνητικές σκέψεις είναι χρήσιμα. Το να κάνουμε μη θετικές σκέψεις έχει και αυτό την χρησιμότητά του όταν βρισκόμαστε σε ένα πλαίσιο αυτοβελτίωσης και δεν τις αφήσουμε απλώς να μας «βουλιάξουν».

ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR

Τι είναι λοιπόν, αυτή η θετική ψυχολογία που σύμφωνα με τους επιστήμονες (Fredrickson και Seligman) μπορεί να μας οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα ψυχικής ανθεκτικότητας και ευτυχίας;

Θετική ψυχολογία υπάρχει όταν επικεντρώνομαι στο τώρα και στο πως μπορώ να αντιδράσω με τα δεδομένα που έχω στη ζωή μου αυτή τη στιγμή. Προσοχή αυτό αφορά εμάς και όχι τους άλλους.

Κάνοντας εξάσκηση διάφορες τεχνικές της θετικής ψυχολογίας, το μυαλό μας «ανοίγει» και μπορούμε για παράδειγμα να βρούμε πιο πολλές λύσεις σε ένα πρόβλημα.

Επίσης, με άλλες τεχνικές μπορούμε να βρούμε τι πραγματικά μας ευχαριστεί στη ζωή, ποιοι είναι οι στόχοι μας σε σχέση με αυτό και πως μπορούμε με ακρίβεια και επιτυχία να φτάσουμε αυτούς τους στόχους που έχουμε θέσει.

Η διευρυμένη σκέψη που αποκτούμε με την θετική ψυχολογία, τροφοδοτεί την θετική ψυχολογία και έτσι μπορούμε να βοηθηθούμε, να αποκτήσουμε και να διατηρήσουμε υψηλά επίπεδα ευτυχίας.

ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ... ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
Συγγραφέας: Πέτρος Θεοδώρου, ψυχοθεραπευτής Gestalt | Εκδόσεις: PSYCHOLOGY.GR

Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τη σχέση του έρωτα με τον σεξουαλικό πόθο, την αγάπη, αλλά και τις απροσπέλαστες Σκιές μέσα μας.

Αρχικά, ένα βασικό βήμα προς την απόκτηση μίας θετικής ψυχολογίας είναι να βρούμε τα δυνατά στοιχεία του χαρακτήρα μας. Υπάρχει η πλατφόρμα “Find your 24 Character Strenghts” που μπορεί να μας βοηθήσει σε αυτό. Πάνω δεξιά στην ιστοσελίδα μπορείτε να κλικάρετε το “Take the free survey” και να επιλέξετε την γλώσσα των ελληνικών για το ερωτηματολόγιο που θα σας εμφανιστεί. Απαντώντας στις ερωτήσεις του ερωτηματολογίου με ακρίβεια και ρίχνοντας τις άμυνές σας, θα βρείτε τα 5 πιο δυνατά στοιχεία του χαρακτήρα σας. Αυτό αφού φυσικά θα σας χαροποιήσει, θα σας βοηθήσει σε διάφορες ασκήσεις της θετικής ψυχολογίας.

Γιατί να επικεντρωνόμαστε στις αδυναμίες μας, στις δυσκολίες που καθημερινά αντιμετωπίζουμε και να μην επικεντρωνόμαστε στα δυνατά σημεία του χαρακτήρα μας; Όσοι έχετε επισκεφθεί κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας (κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο, ψυχίατρο), θα έχετε παρατηρήσει την συνεχή ασχολία που γίνεται με τα πράγματα που μας δυσαρεστούν, που μας δυσκολεύουν στη ζωή μας κ.λ.π.

Φέρνοντας την συγκέντρωσή μας στα δυνατά στοιχεία του χαρακτήρα μας, μπορούμε να αλλάξουμε την ζωή μας προς το καλύτερο. Δοκιμάστε την παρακάτω άσκηση για μία εβδομάδα και στείλτε μου το πως πήγε. Για μία εβδομάδα, λοιπόν, και αφού κάνετε το ερωτηματολόγιο “Find your character strengths” και βρείτε τα δυνατά στοιχεία του χαρακτήρα σας, θα διαλέγετε ένα δυνατό στοιχείο του χαρακτήρα σας κάθε μέρα και θα το χρησιμοποιείτε με έναν τρόπο διαφορετικό από ότι συνήθως.

Για παράδειγμα, εμένα μου έβγαλε ως πρώτο δυνατό μου χαρακτηριστικό το «δημιουργικότητα». Θα προσπαθήσω την Δευτέρα το πρωί στην δουλειά να γίνω δημιουργική σε κάτι. Να βρω, ίσως και σε μία δουλειά που μπορεί να μην μου αρέσει, πως μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτό το δυνατό στοιχείο του χαρακτήρα μου.

Επίσης, γυρνώντας στο σπίτι, πώς μπορώ να γίνω πιο δημιουργική; Ίσως σχετικά με τις δουλειές του σπιτιού; Την ανατροφή του παιδιού ή των παιδιών μου; Τη σχέση με τον/την σύντροφό/σύζυγό μου;

Κάνοντας αυτή την άσκηση για 7 μέρες και χρησιμοποιώντας κάθε μέρα και άλλο δυνατό χαρακτηριστικό θα νοιώσετε κάποια συναισθήματα. Μοιραστείτε τα με κάποιον ειδικό με εξειδίκευση στην θετική ψυχολογία και ελάτε να ξεκινήσουμε αυτό το ταξίδι της ευημερίας και της ευζωϊας που αξίζει σε όλους μας.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ - ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου (και) το 2024 - Η θέση της Ελλάδας | HuffPost Greece ΔΙΕΘΝΕΣ (huffingtonpost.gr)

Barbara Fredrickson | The Science of Happiness, Theory and Practice (pursuit-of-happiness.org)

Martin Seligman’s Positive Psychology Theory

Find Your 24 Character Strengths | Personal Strengths List | VIA Institute | VIA Institute (viacharacter.org)

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Θεοφανώ Μαυροβουνιώτη

mavrovounioti theofanoMSc κοινωνική λειτουργός