Ακρόαση άρθρου......

Όταν η σχέση με τα παιδιά σας πηγαίνει καλά, νιώθετε χαρά και πληρότητα. Όμως αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει συνέχεια. Όσο ικανοποιητική και βαθιά σχέση και αν έχετε με τα παιδιά σας, θα υπάρχουν και δύσκολες στιγμές μεταξύ σας. Μέσα στη ροή της καθημερινότητας θα υπάρχουν αναπόφευκτα στιγμές απογοήτευσης, έντασης και προσωρινής ρήξης.

Επικοινωνία, ρήξεις και επανασύνδεση

Το ζητούμενο δεν είναι το να αποφύγετε τις ρήξεις, αλλά να μένετε ανοιχτοί στην επικοινωνία και να προσφέρετε ευκαιρίες για επανασύνδεση. Είναι σημαντικό το παιδί σας να έχει την εμπειρία ότι μετά τη ρήξη υπάρχει πάντα η επανασύνδεση και η αποκατάσταση της συναισθηματικής σας εγγύτητας.

Πώς όμως μπορείτε να επανασυνδεθείτε με το παιδί σας μετά από μια ρήξη στη σχέση σας;

1. Καταρχήν, είναι σημαντικό να έχετε πρόσβαση και αποδοχή στα δικά σας συναισθήματα γύρω από αυτό που συνέβη. Αυτό σημαίνει να επιτρέπετε στον εαυτό σας το να έχετε θυμώσει με το παιδί σας και να μην αποφεύγετε ένα τέτοιο συναίσθημα ως μη αποδεκτό. Η μη αποδοχή του θυμού και η ενοχή για αυτόν μπορεί να παρεμποδίσουν τις δυνατότητές σας για επανασύνδεση.

2. Σταματήστε να κατηγορείτε τον εαυτό σας και αποδεχθείτε πως δεν μπορείτε να είστε ιδανικοί γονείς. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε τα λάθη σας, αλλά το να σκέφτεστε ενοχικά δε βοηθάει την κατάσταση. Αντίθετα, σας βυθίζει στις δικές σας σκέψεις και σας κρατά σε συναισθηματική απόσταση από τα παιδιά σας.

3. Προσπαθήστε να ηρεμήσετε. Πάρτε απόσταση – πνευματική αλλά  και φυσική αν χρειάζεται – ώστε να μπορέσετε να χαλαρώσετε, να παρατηρήσετε την κατάσταση λιγότερο φορτισμένοι και να έχετε μια πιο ψύχραιμη οπτική.

4. Ξεκινήστε εσείς τη διαδικασία επανασύνδεσης, προσεγγίζοντας το παιδί σας. Είναι πολύ δύσκολο να το κάνει εκείνο, ειδικά όταν τα συναισθήματα είναι έντονα. Είναι ο ρόλος του γονιού και όχι του παιδιού να κάνει την επανασύνδεση.

5. Πριν από οποιαδήποτε προσπάθεια επανασύνδεσης, σιγουρευτείτε πως έχετε ηρεμήσει. Το να προσεγγίσετε το παιδί σας, ενώ βρίσκεστε ακόμα σε συναισθηματική φόρτιση, εμπεριέχει το ρίσκο να χάσετε τον έλεγχο και να οδηγηθείτε σε έναν νέο κύκλο αποσύνδεσης.

6. Προσεγγίστε το παιδί σας το συντομότερο δυνατό (αφού βέβαια έχετε ηρεμήσει, όπως αναφέρεται παραπάνω). Τα παιδιά – ειδικά τα μικρά- δεν μπορούν να διαχειριστούν την αποσύνδεση για μεγάλα διαστήματα, καθώς τη νιώθουν σαν εγκατάλειψη.

7. Μιλήστε για ό, τι έγινε. Το να προσπαθείτε να τα βρείτε και να προσπεράσετε τη ρήξη κάνοντας σαν να μη συμβαίνει τίποτα, μεγαλώνει ακόμα περισσότερο το συναισθηματικό κενό ανάμεσα σ’ εσάς και το παιδί σας και αποσυνδέει το παιδί από τα συναισθήματά του.

10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.

8. Ξεκινήστε το διάλογο χωρίς να ψάχνετε ποιος φταίει, με έναν ουδέτερο τρόπο, που να συμπεριλαμβάνει την εμπειρία και των δυο σας: «Ήταν δύσκολο και για τους δυο μας. Θέλω να είμαστε καλά μεταξύ μας, έλα να το συζητήσουμε.»

9. Αμέσως μετά, δώστε χώρο στο παιδί σας να σας αφηγηθεί την εμπειρία του. Αφήστε το να εκφράσει ελεύθερα τα συναισθήματά του και ακούστε τη δική του οπτική, χωρίς να προσπαθείτε να δικαιολογηθείτε ή να μιλήσετε για τη δική σας θέση.

10. Αφού ακούσετε το παιδί σας, μιλήστε του κι εσείς για το πώς νιώσατε και εξηγήστε του τη δική σας οπτική.

11. Αναγνωρίστε τη δική σας ευθύνη για τη ρήξη. Πχ. Συγγνώμη που σου φώναξα όταν σου έπεσε η ζάχαρη στο πάτωμα, αλλά ήμουν πολύ κουρασμένος και έχασα την υπομονή μου.

12. Είναι σημαντικό να εξηγήσετε στο παιδί σας πως κάποιες φορές οι γονείς, όπως και όλοι οι άνθρωποι, χάνουν τον έλεγχο και φέρονται διαφορετικά από ότι θα ήθελαν, αλλά αυτό είναι προσωρινό.

Ψηφιακό Marketing για Ψυχολόγους: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR

13. Αξιοποιείστε τη ρήξη σαν μια ευκαιρία για μάθηση και για εξέλιξη στη σχέση. Συζητήστε για το τι θα μπορούσατε να κάνετε διαφορετικά και σκεφτείτε μαζί εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας για το μέλλον.

 

Διαβάστε ακόμη το άρθρο της Ψυχολόγου, Νάντια Νιώτη, με τίτλο: Αγάπη χωρίς όρια και όρια με αγάπη 

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νάντια Νιώτη

nantia niotiΨυχολόγος, Πτ.Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Msc Συμβουλευτικής Ψυχολογίας.
Συστημική Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία.
Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.