Ακρόαση άρθρου......

Όλοι μας βιώνουμε πολλά και διαφορετικά συναισθήματα καθημερινά, πολλές φορές ταυτόχρονα! Σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν τα συναισθήματα που νιώθουμε είναι μεταξύ τους αντίθετα, αισθανόμαστε ότι βιώνουμε μια εσωτερική σύγκρουση και δυσκολευόμαστε να διαχειριστούμε την κατάστασή στην οποία βρισκόμαστε.

Παρακάτω σας παραθέτουμε κάποια σύντομα Tips για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των συναισθημάτων σας.

Ακούστε και μάθετε τα συναισθήματά σας (συνειδητότητα): αποδεχτείτε τα ως μέρος του εαυτού σας και μην τα καλύπτετε. Το να παραγκωνίζουμε τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να νιώσουμε δεν σημαίνει ότι αυτά παύουν να υπάρχουν. Ας τα «ακούσουμε», έχουν σίγουρα να μας πουν σημαντικά πράγματα για τον εαυτό μας!

Δώστε χρόνο και ψάξτε τα συναισθήματά σας. Ίσως αυτό που νομίζετε ότι αισθάνεστε να μην είναι αυτό που πραγματικά νιώθετε. Για παράδειγμα, αν εξεταστεί καλύτερα ένας θυμός ίσως αποκαλυφθεί ότι υπάρχει μια κρυμμένη στεναχώρια κατά βάθος, η οποία είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμη για κάποια άτομα.

Εκφράστε κατάλληλα τα συναισθήματά σας με τρόπο τέτοιο ώστε να μπορεί το άτομο που μοιράζεστε μαζί του αυτό που νιώθετε να καταλάβει πραγματικά τι είναι αυτό που αισθάνεστε.

Αποδεχθείτε ότι μπορεί να έχετε διαφορετικά συναισθήματα από κάποιον άλλον κι ότι αυτό δεν είναι πρόβλημα. Τα διαφορετικά συναισθήματα είναι αποτέλεσμα των διαφορετικών απόψεων ή σκέψεων που μπορεί να έχετε σε σχέση με κάποιον άλλον. Αυτό είναι που μας κάνει μοναδικούς άλλωστε!

Αφήστε τους ανθρώπους να σας πλησιάσουν και μοιραστείτε τα συναισθήματά σας. Έτσι το βάρος ενός αρνητικού συναισθήματος θα μειωθεί, και το κέρδος από το να έχεις έναν άνθρωπο που να εμπιστεύεσαι κοντά σου είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτά που θα χάσεις αν τον απομακρύνεις.


Ασκήσεις θετικών συναισθημάτων

Εξίσου σημαντικό με την αποτελεσματική διαχείριση των συναισθημάτων μας είναι και το να δώσουμε περισσότερο χώρο στη βίωση θετικών συναισθημάτων μέσα στην καθημερινότητά μας. Αυτό αρχικά μπορεί να γίνει με την μορφή ασκήσεων, έως ότου η βίωση των θετικών συναισθημάτων γίνει μια ευχάριστη συνήθεια για εμάς!

Υπενθυμίζουμε ότι για να έχουν αποτέλεσμα οι ασκήσεις θα πρέπει να γίνονται συστηματικά και με υπομονή. Παρακάτω θα βρείτε κάποιες εύκολες ασκήσεις που θα μπορούσατε να εντάξετε σταδιακά στην καθημερινότητά σας και σίγουρα θα σας έκαναν να νιώθετε συχνότερα όμορφα και να βλέπετε τη ζωή σας με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Για την ευγνωμοσύνη

ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR

Κάθε βράδυ καταγράφουμε 3 πράγματα που πήγαν καλά μέσα στην ημέρα μας για τα οποία είμαστε ευγνώμονες (π.χ. ότι ξυπνήσαμε χωρίς πονοκέφαλο, ότι κάποιος μας φέρθηκε ευγενικά).Έτσι εκπαιδεύουμε τον εαυτό μας σε έναν τρόπο σκέψης που εστιάζει σε ό, τι πάει καλά και το οποίο πριν το αγνοούσαμε ή το θεωρούσαμε δεδομένο.

Σκεφτόμαστε τα πρόσωπα που μας βοήθησαν στη ζωή μας και τους απευθύνουμε ένα γράμμα ευγνωμοσύνης, το οποίο δεν είναι απαραίτητο να τους το δώσουμε. Το κάνουμε για εμάς.

Προσπαθούμε καθημερινά να ανταλλάσσουμε θετικά σχόλια με άτομα του περιβάλλοντός μας. Έτσι, εκπαιδευόμαστε στο θετικό τρόπο σκέψης ενώ παράλληλα γεμίζουμε θετικά συναισθήματα και τους συνανθρώπους μας.

Για την ενίσχυση της ικανοποίησης

Σκεφτόμαστε διεξοδικά ποια είναι τα πράγματα που μας κάνουν να νιώθουμε καλά, με την έννοια ότι ασχολούμενοι με αυτά χάνουμε την αίσθηση του χρόνου. Αφού εντοπίσουμε τις δραστηριότητες που μας ευχαριστούν, επιλέγουμε μία και φροντίζουμε να την κάνουμε επί 2 εβδομάδες καθημερινά. Στη συνέχεια, επιλέγουμε μια άλλη και ασχολούμαστε και πάλι καθημερινά για 2 εβδομάδες. Πρόκειται για ασκήσεις ευχαρίστησης που έχουν ένα νόημα για εμάς προσωπικά, χωρίς να χρειάζεται να έχουν απαραίτητα έναν μεγαλειώδη στόχο.

Για τον αλτρουισμό και την αίσθηση νοήματος

Έχουν γίνει έρευνες που υποστηρίζουν ότι ο αλτρουισμός που εκφράζεται μέσα από τον εθελοντισμό και την προσφορά αυξάνει την αίσθηση της ικανοποίησης από τη ζωή, αλλά και το επίπεδο της υγείας. Φροντίζουμε, λοιπόν, να κάνουμε καθημερινά μια πράξη αλτρουισμού, που μπορεί να είναι κάτι απλό, όπως π.χ. να ταΐσουμε το σκυλάκι της γειτονιάς, να συμμετέχουμε στον σύλλογο γονέων του σχολείου, να δώσουμε τα παλιά βιβλία ή τα ρούχα που δεν φοράμε πια.

ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ... ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
Συγγραφέας: Πέτρος Θεοδώρου, ψυχοθεραπευτής Gestalt | Εκδόσεις: PSYCHOLOGY.GR

Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τη σχέση του έρωτα με τον σεξουαλικό πόθο, την αγάπη, αλλά και τις απροσπέλαστες Σκιές μέσα μας.

Σημειώνουμε σε εμφανές σημείο (πχ. ψυγείο, υπολογιστής, κινητό) καθημερινά την θετική έκφραση της ημέρας και φροντίζουμε να την πράττουμε όσο συχνότερα μπορούμε.

Επίσης η άσκηση γέλιου βοηθάει στην έκκριση «ορμονών ευτυχίας» (σεροτονίνης, ενδορφίνες) και μειώνει τη χρήση παυσίπονων έως και 20%.

Εν κατακλείδι, έρευνες απέδειξαν ότι ο εγκέφαλος μαθαίνει και συνηθίζει στη βίωση θετικών συναισθημάτων μετά από 21 μέρες συνεχόμενης εξάσκησης στις ασκήσεις συναισθημάτων.

Η σωστή μέρα για να ξεκινήσετε είναι…σήμερα!

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Κωνσταντίνα Παν. Αρβανίτη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, MSc. Ειδίκευση στη Γνωστική - Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία. Μετεκπαίδευση στην Παιδοψυχολογία - Παιδοψυχιατρική και στις Τεχνικές Διαχείρισης Άγχους & Κατάθλιψης. Συνεδρίες ατομικές κι ομαδικές. Συνεδρίες μέσω Skype.