Η μοναξιά ουκ ολίγες φορές ταυτίζεται με τη μοναχικότητα, πολλοί μάλιστα θεωρούν ότι είναι το ίδιο. Στην πραγματικότητα, είναι δύο εντελώς αντίθετες έννοιες, αφού η πρώτη πραγματοποιείται χωρίς τη θέληση του ατόμου και η δεύτερη προϋποθέτει και καθιστά απαραίτητη τη θέληση του ίδιου του ατόμου.
Μοναχικότητα & Μοναξιά. Τι είναι:
Μοναξιά είναι η επώδυνη συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ένα άτομο και έχει οδηγηθεί εκεί εξαιτίας διάφορων κοινωνικών και οικογενειακών καταστάσεων για τις οποίες πολλές φορές το άτομο δεν έχει ευθύνη και αναγκάζεται να επωμιστεί.
Η μοναχικότητα, από την άλλη, αφορά την ηθελημένη απομάκρυνση του ατόμου από τον κοινωνικό περίγυρο όπου το άτομο αποκόβεται από την ανθρώπινη συναναστροφή και ζει με τον εαυτό του.
Γιατί κάποιοι άνθρωποι επιλέγουν τη μοναχικότητα
Γιατί όμως οι άνθρωποι επιλέγουν τη μοναχικότητα, ειδικά στην εποχή που ζούμε; Τι είναι αυτό που οδηγεί τους ανθρώπους να αποξενωθούν από την κοινωνική ζωή;
Διάφορες δυσάρεστες και επίπονες συναισθηματικές σχέσεις που οδηγούν το άτομο να καταλήξει στο συμπέρασμα "καλύτερα μόνος, παρά να πληγωθώ πάλι".
Η προσπάθεια του ατόμου να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του, να αναπτύξει καλύτερα τις ικανότητές του, να γνωρίσει τον εαυτό του.
Η απαισιόδοξη σκέψη ότι έχει απογοητευτεί από ανθρώπους και σχέσεις και "δεν υπάρχει αγάπη".
Μοναξιά
Η μοναξιά είναι μία δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση που πλήττει περισσότερο ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, υπερήλικους, αλλά και εφήβους. Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (ηλικιωμένοι), πολλές φορές νοιώθουν το βάρος της εγκατάλειψης και της αδιαφορίας από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας όπως και την αδυναμία κάλυψης των αναγκών τους, αλλά και το υπαρξιακό άγχος που απορρέει από το πέρασμα της νεότητας αλλά και με το ενδεχόμενο του θανάτου. Οι έφηβοι άνθρωποι πάλι βιώνουν τη μοναξιά του περάσματος από την παιδική στην ενήλικη ζωή , νοιώθουν μόνοι διότι θεωρούν ότι δεν μπορεί κανείς να τους καταλάβει και αυτό αποτυπώνεται στις προστριβές και τις εντάσεις που έχουν οι περισσότεροι έφηβοι με τους γονείς τους, όταν συγκρούεται ο αυταρχισμός των γονέων με την επαναστατικότητα των εφήβων.
Πώς μπορεί ένα άτομο να καταπολεμήσει τη μοναξιά που νοιώθει;
Με την αναζήτηση και την προσπάθεια δημιουργίας κοινωνικών σχέσεων. Όταν ένας άνθρωπος νοιώθει μεγάλη και έντονη μοναξιά:
ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR
Μπορεί να αναζητήσει ανάλογα με το Δήμο στον οποίο διαμένει, ενασχόληση με δραστηριότητες, αθλητισμό , προγράμματα κατάρτισης για ανέργους, οι οποίες θα βοηθήσουν στη δημιουργία και τη σύσφιξη κοινωνικών σχέσεων.
Να ασχοληθεί με εθελοντικά προγράμματα. Μέσω της παροχής βοήθειας, ο άνθρωπος θα αρχίσει να νοιώθει πάλι χρήσιμος και ωφέλιμος για το κοινωνικό σύνολο.
Να αποφεύγει τη μεγάλη ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το Facebook και το Twitter μπορεί να προσφέρουν τη δυνατότητα επικοινωνίας με άλλα άτομα, αλλά δεν αντικαθιστούν την πραγματική επικοινωνία. Έχει διαπιστωθεί ότι όσο περισσότερο κάποιος ασχολείται με το προφίλ του σε ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης, τόσο μεγαλύτερη είναι η μοναξιά που νοιώθει. Μπορεί όμως να το εκμεταλλευτεί , βρίσκοντας σε αυτό μία ευκαιρία ενημέρωσης για πολλές και διάφορες εκδηλώσεις.
Να αφιερώσει χρόνο για την εύρεση μίας εργασίας. Μπορεί οι μεγαλύτεροι άνθρωποι να μην μπορούν εύκολα λόγω ηλικίας να απασχοληθούν και δεν προτιμούνται, αλλά θα αποκτήσουν έναν στόχο και σκοπό.
Δε χρειάζεται πάντα να βρίσκεστε σε παρέα ή να έχετε φίλους για να βγείτε έξω. Αν νοιώθετε μόνοι, βγείτε για έναν περίπατο, εντάξτε στη ζωή σας ένα καθημερινό πρόγραμμα γυμναστικής. Μη διστάσετε να βγείτε ακόμα και για φαγητό , και ποιος ξέρει. Μπορεί αυτή να είναι η ευκαιρία για νέες γνωριμίες!
ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ... ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
Συγγραφέας: Πέτρος Θεοδώρου, ψυχοθεραπευτής Gestalt | Εκδόσεις: PSYCHOLOGY.GR
Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τη σχέση του έρωτα με τον σεξουαλικό πόθο, την αγάπη, αλλά και τις απροσπέλαστες Σκιές μέσα μας.
Οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας μπορούν να βρουν ευκαιρίες με το να πηγαίνουν σε ένα καφενείο ή σε διάφορους συλλόγους όπου μπορούν να έρθουν σε επαφή με άτομα της ίδιας ηλικίας και να καταπολεμήσουν το αίσθημα της μοναξιάς.
Η μοναξιά μπορεί να καταπολεμηθεί, ας μην αφήνεται ο άνθρωπος στο να τον κυριεύσει η απελπισία. Ποτέ δεν είναι αργά για να γίνει καλύτερη η ζωή και οι ευκαιρίες δε χάνονται όταν προσπαθείς για αυτές.
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Δημοσιογράφος
Η Ψυχολογία είναι ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα μελέτης της διότι μελετά τα μύχια και τα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης, μαζί με τη Φιλοσοφία.