Ακρόαση άρθρου......

Όλοι οι άνθρωποι, κατά καιρούς, εκδηλώνουμε κάποια αλλαγή στο συναίσθημά μας ως αποτέλεσμα ενός στρεσογόνου γεγονότος, όπως είναι η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, ένας χωρισμός κ.ά. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές η αλλαγή του συναισθήματος ως αντίδραση σε κάποιο δυσάρεστο ή ευχάριστο γεγονός, είναι απόλυτα φυσιολογική και απαραίτητη για την επιβίωσή μας.

Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις, οι αλλαγές αυτές ενδέχεται να είναι πιο έντονες και παρατεταμένες σε διάρκεια, με αποτέλεσμα να προκαλούν σοβαρή έκπτωση στη λειτουργικότητα.

Ο όρος συναισθηματικές διαταραχές που εισήχθη από τον Άγγλο ψυχίατρο Henry Maudsley αντικαταστάθηκε στη συνέχεια από τον όρο διαταραχές της διάθεσης καθώς προτάθηκε ότι ο πρώτος περιγράφει την εξωτερική εκδήλωση του συναισθήματος που μπορεί να παρατηρηθεί από τρίτους εν αντιθέσει με το δεύτερο όρο που ορίζει την κυρίαρχη συναισθηματική κατάσταση του ατόμου.

Τι είναι οι Διαταραχές Διάθεσης

Οι διαταραχές της διάθεσης αποτελούν ένα σύνολο διαταραχών στα ταξινομικά συστήματα (DSM, ICD) των οποίων κοινό χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η διατάρραξη του συναισθήματος του ατόμου.

Ανάλογα με το κυρίαρχο συναίσθημα, οι διαταραχές της διάθεσης ταξινομούνται στις εξής κατηγορίες:

Καταθλιπτικές Διαταραχές - Μείζον Καταθλιπτική Διαταραχή

Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνεται η Μείζων Καταθλιπτική Διαταραχή (MDD)γνωστή και ως κλινική ή μονοπολική κατάθλιψη κατά την οποία το άτομο εμφανίζει ένα ή περισσότερα καταθλιπτικά επεισόδια και παρουσιάζεται έντονη έκπτωση στη λειτουργικότητα.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν καταθλιπτική διάθεση, απώλεια της ευχαρίστησης σε δραστηριότητες της καθημερινότητας, σημαντική απώλεια ή αύξηση βάρους, αϋπνία ή υπερυπνία, νευρικότητα, κόπωση, αίσθημα ενοχής ή αναξιότητας, προβλήματα στην εστίαση της προσοχής, σκέψεις θανάτου και αυτοκτονικός ιδεασμός.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ελλάτωση της σεξουαλικής διάθεσης ή σωματικα συμπτώματα. Στα άτομα με μείζων κατάθλιψη, είναι πιθανό το ενδεχόμενο απόπειρας αυτοκτονίας και γι’ αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και η κατάλληλη ιατρική φροντίδα.

Η μη διαγνωσμένη μείζων κατάθλιψη είναι δυνατόν να καθυστερήσει την ανάρρωση ή να δυσχεράνει την πρόγνωση κάποιας σωματικής ασθένειας και γι’ αυτό χρήζει ιατρικής προσοχής.

Διπολικές Διαταραχές - Μανιοκατάθλιψη

6 ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΥΠΑΡΞΙΑΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ | Εισηγητής: Πέτρος Θεοδώρου, ψυχοθεραπευτής Gestalt, συγγραφέας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για το σύνολο των σεμιναρίων.

Η Διπολική Διαταραχή (Βipolar Disorder) γνωστή ως μανιοκατάθλιψη περιλαμβάνει μανιακά ή υπομανιακά επεισόδια που χαρακτηρίζονται κυρίως από έντονη συναισθηματική αστάθεια (ευφορία ή ευερεθιστότητα), διογκωμένη αυτοεκτίμηση, υπερκινητικότητα, ιδεοφυγή, μειωμένη ανάγκη για ύπνο, διάσπαση της προσοχής και υπερβολική εμπλοκή σε δραστηριότητες που επιφέρουν ευφορία. Τα μανιακά ή υπομανιακά επεισόδια εναλλάσσονται με κύκλους καταθλιπτικών επεισοδίων επηρεάζοντας τη λειτουργικότητα του ατόμου σε όλους τους τομείς.

Ακόμα, εμφανίζονται υπότυποι των διαταραχών που περιλαμβάνουν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα όπως είναι η Δυσθυμική Διαταραχή και η Κυκλοθυμική Διαταραχή. Οι διαταραχές της διάθεσης είναι πιθανό να προέρχονται από χρήση ουσιών ή να αποτελούν συμπτώματα μιας γενικής ιατρικής κατάστασης.

 

Θεραπεία Διαταραχών Διάθεσης

Είναι μεγάλης σημασίας η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των Διαταραχών της Διάθεσης προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα του ατόμου και να μειωθούν σημαντικά τα συμπτώματα.

Η θεραπεία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή στην πλειοψηφία των περιπτώσεων καθώς επίσης αναντικατάστατος είναι ο ρόλος της ψυχοθεραπείας. Σε πολλές περιπτώσεις προτείνεται παρέμβαση σε οικογενειακό πλαίσιο και ψυχοεκπαίδευση τόσο του ασθενούς όσο και των μελών της οικογένειας σχετικά με τη φύση της διαταραχής και των συμπτωμάτων.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Άννα Αλβανού - Ψυχολόγος

Άννα Αλβανού: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια, ατομική- ομαδική ψυχοθεραπεία. Δίπλωμα στην Κλινική Ύπνωση με εξειδίκευση στη Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία. Ψυχοεκπαιδευτικές Παρεμβάσεις - Συμπεριφορική Θεραπεία Οικογένειας στην Ψύχωση.