Συχνά το μειώνουμε το άγχος, άλλοτε γιατί μας φοβίζει και άλλοτε γιατί θεωρούμε αποτυχία μας να μην μπορούμε να το διαχειριστούμε.
Συχνά ακούμε τη συμβουλή «άγχος είναι θα περάσει»... όμως δεν περνάει.... και άνθρωποι οι οποίοι ταλαιπωρούνται από χρόνιο άγχος, βασανίζονται από ψυχοσωματικά συμπτώματα, που τους παραλύουν, τους γεμίζουν με φόβο για την ίδια τους τη ζωή, τους κάνουν να αμφισβητούν τη σωματική και την ψυχική τους υγεία.
Και όσα άρθρα και αν διαβάσουν, όσα βιβλία, όσα podcasts και αν ακούσουν, δυσκολεύονται να πειστούν ότι τα συμπτώματά τους οφείλονται στο άγχος, γιατί η σκέψη τους τους λέει ότι ποτέ το άγχος ή ένα συναίσθημα δεν θα μπορούσε να προκαλέσει τόσο ισχυρή δυσλειτουργικότητα σε κάποιον.
Και όμως.....
Το άγχος μπορεί να το καταφέρει αυτό!
Με τον όρο ψυχοσωματικά συμπτώματα νοούνται τα συμπτώματα που σχετίζονται με τα επίπεδα του άγχους και της πίεσης που δεν μπορεί να διαχειριστεί το σώμα μας, συμπτώματα που δείχνουν ότι το σώμα μας δεν μπορεί να διαχειριστεί σκέψεις και συναισθήματα...συμπτώματα τα οποία διαφέρουν και ποικίλουν.
- Πονοκέφαλος
- Θωρακικό άλγος
- Αίσθημα κόπωσης
- Δύσπνοια
- Ημικρανίες
- Πόνος στο στομάχι
- Διάρροια, δυσκοιλιότητα
- Ναυτία, αίσθημα ζάλης
- Έκζεμα
- Εξανθήματα
- Κνησμός
- Ταχυκαρδίες
- Έκτακτες συστολές
- Σεξουαλική δυσλειτουργία
- Αίσθημα πανικού
- Διαταραχές όρεξης
- Διαταραχές ύπνου
- Εφίδρωση
- Ξηροστομία
- Αίσθημα βελόνων
- Δυσκαταποσία
- Μυοσκελετικοί πόνοι
- Πόνος στην κροταφογναθική άρθρωση
- Τριγμός
- Αιμωδίες (μυρμηγκιάσματα)
- Συχνουρία
- Διαταραχές στη μνήμη
- Διαταραχές στη συγκέντρωση
- Διαταραχές στην αντίληψη
Και η λίστα μπορεί να συνεχιστεί...
Όμως , με έναν παρόμοιο τρόπο όπως μπορεί να συνεχιστεί και η λίστα των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων, συνεχίζεται και η ταραχή που μας προκαλεί ένα ψυχοσωματικό σύμπτωμα, ο φόβος, η υπερένταση, ο τρόμος, η διέγερση, η αναστάτωση, γιατί στην ουσία αμφισβητούμε την ατομική μας υγεία και εγκλωβιζόμαστε σε ένα φαύλο κύκλο αναζήτησης μιας απάντησης για ένα ενόχλημα που δεν σταματάει ποτέ, αλλά αντίθετα συχνά τροποποιείται... και ενώ είχαμε να αντιμετωπίσουμε μόνο το αίσθημα παλμών, τώρα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε το ενόχλημα στο στήθος και λίγο μετά τους μυοσκελετικούς πόνους στην πλάτη, στον αυχένα και καλούμαστε να γνωρίσουμε μύες όπως ο στερνοκλειδομαστοειδής, ο τραπεζοειδής, που πιθανώς θα θέλαμε να αποφύγουμε την γνωριμία μας, μια που δυσκολευόμαστε να πούμε ακόμα και το όνομά τους.
Τι γίνεται όμως όταν ο πόνος επιμένει και το ενόχλημα μας προκαλεί μεγαλύτερο φόβο και άγχος, από αυτό που μπορούμε να διαχειριστούμε ψυχολογικά;
Εκεί ουσιαστικά κινητοποιείται ακόμα πιο δυναμικά ο φαύλος κύκλος και εγκλωβιζόμαστε μέσα στην καταστροφοποίηση, στην υπεργενίκευση και σκεφτόμαστε ότι όλα αυτά δεν θα τελειώσουν ποτέ, ότι κανένας δεν μπορεί να μας βοηθήσει και συχνά παραδινόμαστε μέσα στον φαύλο κύκλο ενός άγχους απύθμενου και ατέρμονου, στο οποίο δεν μπορούμε να δώσουμε απαντήσεις και δεν μας επαρκούν οι απαντήσεις που μας δίνουν.
ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR
Στην πραγματικότητα όμως, θα πρέπει να δώσουμε βαρύτητα και σημασία σε παράγοντες όπως η χρονιότητα, καθώς όσο μεγαλύτερη διάρκεια έχει ένα σύμπτωμά μας, τόσο πιο αβοήθητοι νιώθουμε απέναντί του, τόσο πιο αρνητικές γίνονται οι σκέψεις μας, με κυρίαρχο συναίσθημα το φόβο.
Και πάντα σκέφτομαι ένα παράδειγμα με ένα μπουκάλι νερού. Το μπουκάλι είναι γεμάτο μέχρι τη μέση και εμείς το κρατάμε με τεντωμένο το χέρι μας. Ρωτώντας για το βάρος του μπουκαλιού και πόσο ζυγίζει, μάλλον θα ακούσουμε διαφορετικές απόψεις.
Ας σκεφτούμε όμως διαφορετικά.
Η αίσθηση του βάρους του μπουκαλιού που κρατάμε είναι διαφορετική, ανάλογα με το χρόνο . . γιατί ουσιαστικά εάν το μπουκάλι το κρατήσουμε για 1 λεπτό, πιθανώς θα το νιώσουμε πολύ ελαφρύ, αν το κρατάμε για 1 ώρα , η αίσθηση θα αρχίσει να αλλάζει, εάν το κρατήσουμε για 1 μέρα, το χέρι μας θα αρχίσει να τρέμει και θα κουράζεται και κάποια στιγμή όσο παρατείνεται ο χρόνος που εμείς κρατάμε το μπουκάλι με το νερό, εμείς θα το νιώθουμε δυσβάσταχτο.
Ας σκεφτούμε τώρα την απήχηση που μπορεί να έχει ένα σύμπτωμα, αν το σκεφτόμαστε συνέχεια και πόσο δυσλειτουργικούς μπορεί να μας κάνει.
ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ... ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
Συγγραφέας: Πέτρος Θεοδώρου, ψυχοθεραπευτής Gestalt | Εκδόσεις: PSYCHOLOGY.GR
Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τη σχέση του έρωτα με τον σεξουαλικό πόθο, την αγάπη, αλλά και τις απροσπέλαστες Σκιές μέσα μας.
Το άγχος είναι ένα συναίσθημα που διογκώνει την αίσθηση της πραγματικότητας, διογκώνει τα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε και προκαλεί ένα αίσθημα πανικού.
Και η αλήθεια είναι πως όταν βιώνουμε υψηλά επίπεδα άγχους, καμία συμβουλή δεν μας ακούγεται αρκετή και ικανοποιητική, καθώς νιώθουμε μόνοι και φοβισμένοι, αμφισβητώντας εμάς, την υγεία μας, την ψυχική μας υγεία, τη λογική μας.
Αν δίναμε λοιπόν μερικές πρακτικές συμβουλές, για την αντιμετώπιση του άγχους, αυτές θα ήταν:
Να εστιάσουμε στο παρόν: το μυαλό μας θα θέλει να κάνει σενάρια που εμάς θα μας αγχώνουν ακόμα περισσότεροι, γιατί θα νιώθουμε ότι δεν θα αλλάξει τίποτα, όμως πρέπει να πειθαρχήσουμε στο φόβο και στην καταστροφοποίησή μας και να επιμείνουμε μόνο στο τώρα. .
Να μάθουμε να παρατηρούμε καλύτερα το σώμα μας και τα συμπτώματά μας, να το ακούμε ουσιαστικά... και αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς στην πραγματικότητα θα πρέπει να φροντίσουμε τα όρια των αντοχών και των ανοχών μας, καθώς όσο τα ξεπερνάμε, τόσο περισσότερο πιέζουμε το σώμα μας να αντέχει και να υπομένει.
Να έχουμε συμμάχους που θα μπορούμε να επικοινωνούμε ουσιαστικά μαζί τους και να τους εμπιστευόμαστε, ειδικά τις στιγμές που δεν θα εμπιστευόμαστε το σώμα μας, λόγω της υψηλής σωματοποίησης.
Να μας δίνουμε χρόνο που θα ξεκουράζουμε το μυαλό μας και το σώμα μας.
Και με αφορμή το χρόνο που πρέπει να μας δίνουμε, φέρνω στο μυαλό μου ένα από τα πολύ αγαπημένα μου quotes, που χρησιμοποιώ στις ομιλίες μου.
if you don’t pick a day to relax, your body will pick it for you. . . εάν δεν διαλέξεις μία μέρα να χαλαρώσεις, το σώμα σου, θα τη διαλέξει για εσένα...
Ας προλάβουμε λοιπόν και ας μας φροντίσουμε και ας πούμε μερικά όχι, προφυλάσσοντας τα δικά μας όρια αντοχών και ανοχών.
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Σολταρίδου Ελένη - Ψυχολόγος
Σολταρίδου Ελένη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology
Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:
- Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
- Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
- Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.
Ψυχολόγος, Msc, με γραφείο σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Υποψήφια διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εξειδίκευση στη Διαχείριση Αγχωδών Διαταραχών και στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία.