Στη σύγχρονη πραγματικότητα, με τους γρήγορους ρυθμούς και τις προσδοκίες για αειφόρο ανάπτυξη, η επίτευξη ισορροπίας ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπική ζωή φαντάζει σε πολλές περιπτώσεις ένα άπιαστο όνειρο.
Πολλές ώρες στην εργασία, άκαμπτα προγράμματα, αυστηρές προθεσμίες, πολύωρες επαγγελματικές συναντήσεις, οικογενειακές υποχρεώσεις, χρόνος με φίλους, ανάγκη για αυτοφροντίδα και κοινωνικές εκδηλώσεις είναι μερικές μόνο από τις αντίπαλες δυνάμεις που διεκδικούν τον χρόνο μας και την ενέργεια μας καθημερινά.
Τι εννοούμε όταν λέμε ισορροπία εργασιακής - προσωπικής ζωής;
Αναφερόμαστε στην ικανότητα κάποιου να ανταποκρίνεται με επάρκεια στην εργασία του, αλλά και στις υπόλοιπες υποχρεώσεις που δεν σχετίζονται με την εργασία, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί την καλή του υγεία και ευεξία και νιώθει ότι αντλεί ικανοποίηση από τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχει.
Η επίτευξη αυτής της ισορροπίας μπορεί αρχικά να φαίνεται εύκολη υπόθεση, στην πραγματικότητα όμως δεν είναι, καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως οι ικανότητες και το επίπεδο εκπαίδευσης, το φύλο, η προσωπικότητα, οι υποχρεώσεις εκτός εργασίας,το εργασιακό στυλ αλλα και οι προσωπικές αξίες και πεποιθήσεις.
Πως όμως μπορούμε να φροντίσουμε αυτή την ισορροπία; Το πρώτο που χρειάζεται να έχουμε στο νού μας είναι ότι δεν πρόκειται για μία σταθερή κατάσταση που θα την δημιουργήσουμε κάποια στιγμή και θα διατηρηθεί για πάντα. Πρόκειται περισσότερο για μία δυναμική ισορροπία, την οποία χρειάζεται να επανα-διαπραγματευόμαστε σε τακτά χρονικά διαστήματα καθώς οι συνθήκες γύρω μας, αλλά και οι ανάγκες μας μεταβάλλονται συνεχώς:
Παρακάτω είναι μερικές ιδέες που μπορεί να βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια μας:
Αναζήτηση ευέλικτων επιλογών εργασίας: Ο χρόνος εργασίας δεν είναι απαραίτητο να εξαρτάται από την φυσική παρουσία μας στο χώρο εργασίας. Αλλωστε η τηλεργασία τα τελευταία δύο χρόνια έκανε την είσοδο της αιφνιδιαστικά και δυναμικά στη ζωή μας και αποτελεί πλέον μία πραγματικότητα για πολλές επιχειρήσεις και πολλούς εργαζόμενους. Η ευελιξία του τόπου και χρόνου εργασίας μπορεί να παρέχει μία αίσθηση ελευθερίας και ελέγχου πάνω στο περιβάλλον. Παρόλα αυτά πρέπει να γίνονται ξεκάθαρες συμφωνίες τόσο με τους προϊσταμένους και τους διευθυντές όσο και με τους συναδέλφους αλλά και την οικογένεια, ώστε να βελτιστοποιηθεί η παραγωγικότητα και η ευελιξία.
‘Ορια χώρου και χρόνου εργασίας: Παρόλη την εξάπλωση της, ειδικά τα τελευταία χρόνια, η αυξανόμενη ευελιξία στον χρόνο και τόπο εργασίας απαιτεί την ύπαρξη ξεκάθαρων ορίων, ώστε να μην καταλήξει η εργασία να εισέλθει σε άλλους τομείς της ζωής μας. Ακόμα και όταν δουλεύουμε απομακρυσμένα, χρειάζεται να δημιουργήσουμε για το σκοπό αυτό ένα ήσυχο χώρο, χωρίς περισπασμούς. Οταν έχουμε αφιερώσει ένα χώρο αποκλειστικά στην εργασία, φεύγοντας από αυτόν αφήνουμε και τις εργασιακές μας υποχρεώσεις εκεί. Η αποσύνδεση από την εργασία απαιτεί επίσης να κλεινουμε τις οθόνες, τα ψηφιακά μέσα και τα τηλέφωνα τις ώρες που είμαστε εκτός εργασίας.
10 Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR | Συμμετοχή: 35 ευρώ για εγγραφές που θα γίνουν έως Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Με αυτό το κόστος, έχετε πρόσβαση στο σύνολο των 10 σεμιναρίων που θα διεξαχθούν.
Αναζήτηση τεχνικών που αυξάνουν την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητα: Σημαντικός επίσης παράγοντας για την επίτευξη ισορροπίας ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπική ζωή είναι ο χρόνος που αφιερώνουμε στην εργασία να είναι ποιοτικός. Σε αυτό μπορούν να συμβάλλουν διάφορες τεχνικές διαχείρισης χρόνου, αλλά και η συνεργασία με συναδέλφους και τα μέλη της οικογένειας μας. Αυτοματοποιώντας την καθημερινότητα με ρουτίνες και συνήθειες μπορούμε να μειώσουμε την κούραση που προέρχεται από τη συνεχή ανάγκη λήψης αποφάσεων, η οποία με τη σειρά της μειώνει την αίσθηση ελέγχου και αυξάνει το άγχος. Μια καλή στρατηγική για παράδειγμα είναι η ληψη των σημαντικών αποφάσεων νωρίς το πρωι, ώστε την υπόλοιπη ημέρα οι επιλογές να είναι πιο εύκολες.
Η προσωπική υγεία οφείλει να είναι προτεραιότητα: Οταν αφιερώνουμε χρόνο στην αυτοφροντίδα, φροντίζοντας να διατηρήσουμε ένα υγιές σώμα και καλές πνευματικές λειτουργίες, οδηγούμαστε σε έναν τρόπο ζωής που μας γεμίζει ικανοποίηση, ο οποίος με τη σειρά του οδηγεί στην μέγιστη απόδοση και στην αύξηση της παραγωγικότητας στο χώρο εργασίας. Ο χρόνος που αφιερώνουμε για να ακολουθήσουμε μια υγιεινή διατροφή, για να κοιμηθούμε αρκετα, για φυσική δραστηριότητα αλλά και για την πνευματική μας υγεία είναι σημαντικός για την ευεξία και την ποιότητα ζωή μας.
Δημιουργία μακροχρόνιας στρατηγικής προτεραιοτήτων: Ενα βασικό σημείο, το οποίο ίσως πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα μας, είναι η δημιουργία μιας μακροχρόνιας στρατηγικής. Η στρατηγική αυτή θα είναι βασισμένη πάνω στους προσωπικούς μας στόχους και όνειρα ενώ θα περιλαμβάνει επίσης ένα χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη των στόχων αυτών. Θα λειτουργεί με τον τρόπο αυτό σαν πυξίδα που θα κατευθύνει την πορεία μας. Θα μας βοηθάει να αξιολογούμε καθημερινά τις προτεραιότητες μας και να αφήνουμε σε δεύτερη μοίρα όσα δεν μας οδηγούν τελικά στο στόχο μας.
Συμπερασματικά η επίτευξη ισορροπίας ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπική ζωή έχει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της φυσικής, συναισθηματικής και πνευματικής υγείας, των σχέσεων αλλά και της παραγωγικότητας και της απόδοσης
Η δημιουργία μακροχρόνιας στρατηγικής προτεραιοτήτων και η επίτευξη τελικά της ισορροπίας ανάμεσα στην εργασία και στην προσωπική ζωή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και απαιτεί συνειδητή δουλειά με τον εαυτό μας για να επιτευχθεί.
Ψηφιακό Marketing για Ψυχολόγους: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR
Τo coaching έχει ως έναν από τους βασικούς του στόχους να εντοπίσει στρατηγικές και τρόπους με τους οποίους θα επιτευχθεί αυτή η ισορροπία και να μας βοηθήσει, με απλές και εφικτές τεχνικές, να προσδιορίζουμε το σημείο αυτής της ισορροπίας για τον εαυτό μας, αλλά και να κάνουμε τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις όταν απομακρυνόμαστε από αυτό.
Αναφορές
Bartlett, J., Arslan, N., Bankston, A., & Sarabipour, S. (2021). Ten simple rules to improve academic work–life balance. PLoS Computational Biology, 10, 1-12.
Cannizzo, F., Mauri, C., & Osbaldiston, N. (2019). Moral barriers between work/life balance policy and practice in academia. Journal of Cultural Economics, 12, 58–73.
Pencavel, J. (2015). The productivity of working hours. Economic Journal, 125, 2052–2076.
Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου
Ειρήνη Νταντούτη - Ψυχολόγος
Ειρήνη Νταντούτη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology
Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:
- Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
- Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
- Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.
Ψυχολόγος με μεταπτυχιακό στη Διαχείριση γήρανσης και χρόνιων νοσημάτων και εκπαίδευση στη Συστημική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία. Πιστοποιημένη RSMT, RSME, από την ISMETA, μέλος του British Psychological Society (MBPsS).