Ακρόαση άρθρου......

Παρόλο που οι μέθοδοι της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής εφαρμόζονται σε ευρεία κλίμακα και αποτελούν πλέον ιατρικές εφαρμογές, δεν υπάρχουν ανάλογα στατιστικά στοιχεία, που να δείχνουν τα αποτελέσματα από τις γεννήσεις και ότι σχετικό αφορά σ’ αυτές.

Αντίθετα, ορισμένα κέντρα και μεμονωμένοι ερευνητές δημοσιεύουν συχνά σε ιατρικά περιοδικά χρήσιμα στοιχεία, που όμως αναφέρονται σε περιορισμένα δεδομένα.

Σύγκριση παιδιών που γεννήθηκαν με εξωσωματική γονιμοποίηση με τα υπόλοιπα

Τα παιδιά που γεννιούνται με εξωσωματική γονιμοποίηση έχουν την ίδια σωματική, γνωστική και πνευματική ανάπτυξη με οποιοδήποτε άλλο παιδί ίδιου φύλου και αντίστοιχης ηλικίας που έχει γεννηθεί με φυσιολογική σύλληψη. Το 1992 δημοσιεύθηκε μια έρευνα για τη σωματική και διανοητική κατάσταση των παιδιών που είχαν γεννηθεί από το Φεβρουάριο του 1985 μέχρι το Μάρτιο του 1989. Τα αποτελέσματα ήταν ευχάριστα για τα παιδιά αυτά, καθώς φάνηκε ότι δεν υστερούν σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά.

Υπάρχει περίπτωση να εμφανιστούν προβλήματα αναπτυξιακά ή μαθησιακά στο παιδί που γεννήθηκε μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης αλλά το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν ίδιο με τα παιδιά που συνελήφθησαν φυσιολογικά. Μάλιστα, με την εξωσωματική γονιμοποίηση υπάρχει και ο προεμφυτευτικός έλεγχος που εφαρμόζεται ώστε να εξασφαλίσει παιδιά απαλλαγμένα από κάποια κληρονομικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Παράγοντες κινδύνου για τα νεογνά

Τα διάφορα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στα παιδιά που γεννιούνται με εξωσωματική γονιμοποίηση οφείλονται στην προωρότητα. Πολλές φορές οι πολύδυμες κυήσεις καταλήγουν σε πρόωρους τοκετούς και η προωρότητα συνδέεται με επιπλοκές που μπορεί να επηρεάσουν τη φυσική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού. Έρευνες υπογραμμίζουν τους κινδύνους για τα παιδιά που προέρχονται από εξωσωματική γονιμοποίηση, όταν παρατηρείται η εμφύτευση πολλών εμβρύων στη μήτρα.

Η πολύδυμη κύηση αποτελεί τεκμηριωμένο παράγοντα κινδύνου για πολλές αρνητικές συνέπειες για τα νεογνά, όπως ο πρόωρος τοκετός, το χαμηλό βάρος γέννησης, η αυξημένη νεογνική θνησιμότητα, οι συγγενείς ανωμαλίες και οι αναπηρίες στα νεογνά που επιβιώνουν, γεγονός που την κατατάσσει στις παθολογικές καταστάσεις της εγκυμοσύνης. Το 50% των διδύμων έχει βάρος γέννησης χαμηλότερο από 2,500γρ. σε σύγκριση των νεογνών από μονήρη κύηση. Ο λόγος για τον οποίο δίνεται μεγάλη σημασία στην προωρότητα και το χαμηλό βάρος γέννησης για την ηλικία κύησης των παιδιών, είναι γιατί σχετίζονται με τη σωματική και τη νοητική τους ανάπτυξη και αποτελούν σημαντικούς δείκτες για την μετέπειτα υγιή ανάπτυξή τους.

Σύμφωνα με τον Dhont, με τη βελτίωση της ηλικίας των γυναικών (νεαρότερες) που υποβάλλεται σε εξωσωματική δεν παρατηρείται αύξηση των ποσοστών κινδύνου εμφάνισης συγγενών ανωμαλιών στα παιδιά από εξωσωματική συγκριτικά με τα φυσιολογικής σύλληψης.

Τί έχουν αποδείξει τα επιστημονικά ευρήματα σχετικά

Μελέτες συσχετισμού αυτιστικών διαταραχών και αναπτυξιακής καθυστέρησης παιδιών με εξωσωματική καταγράφουν αντιφατικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα, ενώ φαίνεται να αποκλίνουν μάλλον παρά να συσχετίζονται.

Μια πρόσφατη έρευνα από την Ολλανδία έδειξε ότι τα παιδιά που γεννιούνται από τεχνητή γονιμοποίηση πιθανόν να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν μια συγκεκριμένη μορφή καρκίνου των ματιών (ρετινοβλάστωμα).

ΨΗΦΙΑΚΟ MARKETING ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ: Κύκλος 11 Σεμιναρίων με Βέλτιστες Πρακτικές και Εργαλεία Διαχείρισης διαδικτυακής παρουσίας | Διοργάνωση: PSYCHOLOGY.GR

Η σωµατική ανάπτυξη των παιδιών που προέρχονται από εξωσωµατική γονιµοποίηση βρέθηκε ανάλογη µε αυτή των παιδιών από φυσιολογική σύλληψη. Όσον αφορά τη νοητική τους ανάπτυξη, φαίνεται ότι είναι µέσα στα φυσιολογικά πλαίσια. Μελέτη του δείκτη νοηµοσύνης σε παιδιά από φυσιολογική σύλληψη, κλασική εξωσωµατική γονιµοποίηση και ενδοκυτταροπλασµατική έγχυση σπερµατοζωαρίου στην ηλικία των πέντε ετών, δεν έδειξε διαφορά µεταξύ των τριών οµάδων.

Εν κατακλείδι, υπολογίζεται ότι σχεδόν ένα στα 50 παιδιά, διεθνώς, γεννιούνται μέσω της εξωσωματικής αναπαραγωγής. Περίπου το 4% των παιδιών που γεννιούνται μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση εμφανίζουν κάποιο σωματικό ή νοητικό πρόβλημα μετά τη γέννα (που συνήθως οφείλεται στην προωρότητα και στην κληρονομικότητα), έναντι ποσοστού 3% για όσα παιδιά έχουν συλληφθεί φυσιολογικά.

Πηγές:

Anthony S., Buitendijk SE, Dorrepaal CA, Linder K., Braat DD, den Ouden AL. (2002). Congenital malformations in 4224 children conceived after IVF. Human Reproduction 17: 2089-95

Gissler M. and Hemminki E. (1996). The danger of overmatching in studies of the perinatal mortality and birthweight of infants born after assisted conception. European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology 69: 73-75.

ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ... ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
Συγγραφέας: Πέτρος Θεοδώρου, ψυχοθεραπευτής Gestalt | Εκδόσεις: PSYCHOLOGY.GR

Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τη σχέση του έρωτα με τον σεξουαλικό πόθο, την αγάπη, αλλά και τις απροσπέλαστες Σκιές μέσα μας.

Knoester M., Helmerhorst MF, Vandenbroucke PJ et al. (2008). Cognitive development of singletons born after intracytoplasmic sperm injection compared with in vitro fertilization and natural conception. Fertility and Sterility 90 (2): 289-296.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Αγγελίδου Ασημίνα - Ψυχολόγος

Αγγελίδου Ασημίνα: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος, Εξειδικευμένη σε πρόγραμμα ψυχοθεραπείας - Γνωστική-Συμπεριφορική Θεραπεία, μεταπτυχιακά στη Ψυχολογία Υγείας και Ψυχολογία Παιδιών και Εφήβων.